• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.11.2023

20:40

Rešenja za najčešće probleme u trudnoći! Od nesanice do gorušice

Freepik.com

Zdravlje

Rešenja za najčešće probleme u trudnoći! Od nesanice do gorušice

Podeli vest

Lekari preporučuju spavanje na levom boku s odignutom glavom, a za gorušicu češće manje obroke bez pržene hrane...

Spavanje u trudnoći mnogim budućim mamama predstavlja veliki problem, a što je porođaj bliži, to je nesanica češća. Prema podacima američkih stručnjaka, oko 80 odsto trudnica suočava se sa ovom mukom, i to više zbog "tehničkih" problema - položaj za spavanje, zapušen nos, gorušica...

Položaj 

Možda ste već čuli da ne bi trebalo da spavate na leđima, posebno ukoliko ste ušli u drugi trimestar, a razlog tome je velika vena koja vraća krv iz donjeg dela tela do srca i koja je odgovorna za krv organa ispod dijafragme. Ukoliko u drugom trimestru spavate na leđima, može se dogoditi da ova vena bude pod pritiskom vaše materice, a simptomi mogu biti preznojavanje, mučnina, vrtoglavica, a takođe se može dogoditi i da se smanji krvni protok do vaše bebe.

Foto: Shutterstock

Spavajte na levom boku

Lekari zato preporučuju spavanje na levoj strani, jer je tada protok krvi najbolji.

Da biste se što bolje namestili, ali i kako se ne biste budili u toku noći, pokušajte da stavite jastuk između nogu ili zagrlite jedan dok ležite na levoj strani. Jedan postavite iza leđa, da biste bili sigurni da se nećete slučajno okrenuti na leđa.

Disanje 

Zapušenost nosa je česta pojava u trudnoći, koja otežava disanje. Lekari obično ne preporučuju korišćenje kapi za nos u drugom stanju, što kod trudnica stvara dodatne probleme, jer visoki nivo estrogena može da prouzrokuje da nosne membrane nabubre. Ovo stanje se naziva trudnički rinitis i mnoge buduće mame zbog toga otežano dišu, posebno dok leže.

Foto: Shutterstock

Trudnički rinitis

Kapi za nos ograničavaju krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u nazalne kanale, ali i placentu, upozorava Erika Nikelson, ginekolog u Medicinskom centru u Baltimoru. Takođe, kapi za nos mogu prouzrokovati visok krvni pritisak. Zato, umesto lekova, probajte da ispod glave stavite još jedan jastuk ili da provetrite dobro sobu.

Gorušica 

Mnoge trudnice osete neprijatnu gorušicu, posebno u drugom i trećem trimestru. Za to su krivi hormoni i materica koja se razvija, te izaziva da se želudačna kiselina zadrži u jednjaku. Ukoliko želite da izbegnete lekove, možete pokušati da jedete pet ili šest manjih obroka u toku dana umesto tri uobičajena.

Foto: Shutterstock

Bademi su narodni lek protiv gorušice u trudnoći

Izbegavajte prženu hranu, čokoladu, beli i crni luk i kiselo voće i stavljajte još jedan dodatni jastuk ispod glave dok spavate.

Umesto lekova topla kupka

Osim ako vam vaš lekar to nije preporučio, trebalo bi da izbegavate sredstva za spavanje, čak i ona prirodna poput melatonina. Umesto toga, pokušajte da promenite neke navike pri spavanju. Pripremite sebi toplu kupku pre odlaska u krevet i izbegavajte korišćenje električnih uređaja, poput tableta i mobilnog telefona neposredno pred spavanje. Njihova svetlost može da ometa prirodnu proizvodnju melatonina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)
Društvo

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)

Odlazak na letovanje nažalost ponekad može da se pretvori u vrlo loše i neprijatno iskustvo - čak traumatično. Devojka iz Srbije po imenu Ivona ispričala je na TikToku kroz koje sve stresne situacije je prošla sa svojim društvom prilikom povratka iz Grčke, a sve zbog turističke agencije i njenih radnika, koji su jednu njenu drugaricu čak ostavili namerno na granici!

06.05.2024

19:39

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!
Lukav plan, ali zamalo

Putin ovo mora sprečiti po svaku cenu, opstanak Rusije je u pitanju! Kome idu milijarde iz paketa pomoći Kijevu?!

Lavovski deo sredstava iz paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, koliko su SAD izdvojile, biće utrošen na popunu odbrambenih rezervi samih Sjedinjenih Država i nabavku naoružanja za Ukrajinu, opet u SAD, kao i na destabilizacija situacije u zemljama oko Rusije - Belorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Jermeniji. Obični Ukrajinci neće dobiti ništa direktno od ovog "zlatnog tuša". Osim obaveze da poginu iz zahvalnosti za pruženu pomoć na bojnom polju za interese Vašingtona.

06.05.2024

21:23

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija