• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

16.10.2023

13:05

Zaboravićete na cigarete! 6 namirnica koje će vam pomoći da lakše ostavite pušenje

Shutterstock

Zdravlje

Zaboravićete na cigarete! 6 namirnica koje će vam pomoći da lakše ostavite pušenje

Podeli vest

Istraživanja su pokazala da se pušačima koji su pili mleko pre pušenja, nije dopadao ukus cigara kasnije.

Nema sumnje da je konzumiranje cigareta jedan od takoreći najopasnijih poroka, s obzirom na to da direktno ugrožava zdravlje pušača, ali postoji i nešto što se zove "pasivno pušenje", kada duvanski dim zapravo šteti ljudima u okolini.

Ukoliko odlučite da ostavite pušenje, nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva koje su to namirnice, koje će vam olakšati taj proces:

Mleko

Istraživanja na Djuk Univerzitetu su pokazala da se pušačima koji su pili čašu mleka pre pušenja, nije svideo ukus cigareta. Oni su se žalili da je cigareta iznenada dobila gorak ukus, nakon ispijanja mleka.

Određeno povrće

Neko povrće kao što su celer, tikvice, krastavci i patlidžan, takođe ostavljaju gorak ukus (kao mleko), kada se konzumiraju pre pušenja. Takođe, neki stručnjaci tvrde da korišćenje veće količine ovog povrća, može smanjiti intenzitet nikotinske zavisnosti.

Foto: Shutterstock

krastavac

Sok od pomorandže

Cigarete lišavaju organizam pušača vitamina C i izazivaju njegov nedostatak. Dakle, ako želite da brzo izbacite cigarete iz upotrebe, konzumirajte sok od pomarandže ili jedite što više voća poput pomorandže, limuna i šipka koji su prava skladišta ovog vitamina.

Slana hrana

U trenutku pojave neodoljive želje za cigaretom, preporuka je pojesti nešto slano ili čak lizati malo soli vrhom jezika. To ubija želju za cigaretom.

Ginseng čaj

Istraživanja su pokazala da je ovaj čaj vrlo efikasan u smanjenju efekata koje nikotin ima na telo, što je odlična opcija ako želite da detoksikujete organizam, dok se odvikavate od pušenja.

Žvake

Kada se javi potreba za cigaretama, žvakaće gume bez šećera su dobar način da skrenete pažnju od želje za cigaretom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija