• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

16.10.2023

11:00

Savršeni slavski kolač za početnike! Očas posla pripremite najbitniji deo slavske trpeze i budite ponosne!

Shutterstock

Recepti

Savršeni slavski kolač za početnike! Očas posla pripremite najbitniji deo slavske trpeze i budite ponosne!

Podeli vest

Slava je jedan od najvažnijih datuma u godini svake srpske porodice.

Kako je polako počelo vreme slava i praznovanja, mnoge dame uveliko planiraju svoju slavsku trpezu na kojoj je neizostavni deo svakako slavski kolač, vino i žito. 

Večita nedoumica među domaćicama kada je u pitanju ovaj kolač je kako najbolje umesiti testo da bude vazdušasto, fino naraste, dobije lep oblik i na kraju ukrasi po želji.

Pre nego što počnemo sa pripremom slavskog kolača, potrebno je da se pribave sve namirnice koje su ključan sastojak u izradi. 

Meko brašno tip 400 - važna osnova u izradi

Mleko - garant punijeg ukusa

Malsac - neodoljiv ukus kolača

Voda - simbolika u pravljenju kolača

Jaja - za boju kolača i bolji ukus

Sveži kavac - sastojak koji je osnov svakog testa

Šećer i so - za još slasniji ukus

Prašak za pecivo - za bogatiju teksturu 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Sada kada znamo šta nam je sve potrebno kako bi napravili kolač za slavu, vreme je da prođemo na tačne mere i postupak pripreme. Bitno je još jednom naglasiti da se radi o receptu za slavski kolač za početnike, odnosno receptu prilagođenom i za one sa ne tako mnogo iskustva u kuhinji.

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno: 

1 kilogram mekog brašna tip 400 

100 militara mleka

50 grama otopljenog maslaca 

400 militara vode 

20 grama svežeg kvasca 

2 jajeta

Kašičica šećera

Kašičica soli 

Pola kašičice praška za pecivo

Kao i za većinu omiljenih specijaliteta i za slavski kolač recept počinje kvascem.

U manju činiju izmrvite sveži kvasac, pa u njega dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog  mleka. Promešajte, i ostavite da se kvasac rastopi i nadođe, nekih desetak minuta.

Za to vreme u brašno dodajte prašak za pecivo, so i promešajte. 

Kada je kvasac spreman, izlijte ga u veliku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zatim u kvasac ulijte i ostale tečne sastojke vodu, jaja i otopljeni maslac i dobro sjedinite. U ovu smesu lagano dodajte brašna uz konstantno mešanje, kako biste izbegli grudvice sve dok je moguće mutiti varjačom ili kuhinjskom metlicom.

Foto: Shutterstock

 

 

Beli ukrasi, saveti za ukrašavanje slavskog kolača

Ukrasi za slavski kolač za mnoge domaćice i domaćine predstavljaju neizostavni deo slavske pogače. Ukrašavanje slavskog kolača može se završiti na koraku koji smo prethodno naveli - pletenicama. Ipak, ukoliko želite da dodatno istaknete lepotu vaše pogače, možda će vas interesovati poznati - beli ukrasi za slavski kolač.

Imajte u vidu da iako su beli ukrasi izuzetno jednostavni za pravljenje, ipak preporučuje se da figurice za slavski kolač izradite čak dan ranije, kako bi se dobro osušili i bili laganiji te kako bi se smanjila verovatnoća da će od težine uroniti u hleb ili ga oštetiti.

Ukoliko imate malo vremena dan pre slave, preporučujemo da probate da napravite ove ukrase, a pečati za slavski kolač će vam dodatno olakšati proces ukrašavanja.

Da napravite bele ukrase biće vam potrebno:

50 grama oštrog brašna

1 supena kašika gustina

1 kafena kašičica soli

40 militara vode

Postupak: 

Pomešajte 50 grama brašna, gustin i so i ulijte vodu tako da napravite testo i ostavite da odstoji desetak minuta. 

Nakon desetak minuta, razvucite testo i napravite jedan od najvažnijih ornamenata pogače za slavu - pečat za slavski kolač. Napravite krst pomoću čačkalice na testu i u svakom od četiri kvadrata ispišite ćirilična slova. U gornjem levom kvadratu ćirilična slova ИС, u gornjem desnom - ХС, donjem levom - НИ, a u donjem desnom - КА.

Ova slova predstavljaju skraćenicu grčke rečenice koja u prevodu znači "Isus pobeđuje".

Sledeća je figura za slavski kolač u obliku grozda, koja simboliše izobilje, a pravi se tako što ćete od testa napraviti šest kuglica i jednu trakicu, i pomoću njih oformiti oblik grozda.

Figurica u obliku klasa pšenice stavlja se kako bi tekuća godina bila rodna, a pravi se tako što ćete razvući tanko testo, iseći ga u obliku klipa klasa, te uz pomoć čačkalice utisnuti šare. 

Figura knjige je takođe popularna za slavske ukrase, a ona se stavlja kako bi deca učila tri pravougaonika od tankog testa poređajte jedno preko drugog, a na kraju čačkalicom utisnite sredinu.

Postoji još mnogo ideja i načina da se naprave beli ukrasi, kalupi za ukrase za slavski kolač su takođe odličan alat za izradu figurica. Ukrašavanje slavskog kolača, odličan je način da iskažete svoju kreativnost. Možete izraditi i neke druge simbole za uspešnu sledeću godinu poput ptice, srca i cveća i njima poželeti posebne želje i nadanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12