• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.05.2024

18:32

Odlučeno! Moldavci 20. oktobra izlaze na referendum: Zakazan istorijski dan

Pixabay

Vesti

Odlučeno! Moldavci 20. oktobra izlaze na referendum: Zakazan istorijski dan

Podeli vest

Vladajuća većina u parlamentu Moldavije odlučila je na sastanku u četvrtak da referendum o pristupanju republike EU bude održan 20. oktobra, rekao je predsednik zakonodavnog tela Igor Grosu.

Predsednica Moldavije Maja Sandu objavila je prošlog decembra da namerava da se kandiduje za drugi mandat. Pored toga, ona je podnela inicijativu parlamentu da organizuje referendum kako bi građani mogli da se izjasne o pristupanju republike Evropskoj uniji.

Ustavni sud Moldavije odobrio je 16. aprila unošenje odredbi o evropskim integracijama u ustav i održavanje odgovarajućeg referenduma. Planirano je da se narodno glasanje održi na jesen, istog dana kada i predsednički izbori.

- Inicijativa je usvojena glasovima 56 poslanika Referendum je najavljen za 20. oktobar - rekao je Grosu po rezultatima glasanja.

Opozicija je insistirala da se ovo pitanje skine sa dnevnog reda, uz napomenu da u društvu ne postoji konsenzus oko referenduma.

Takođe, predstavnici bloka komunista i socijalista izneli su mišljenje da je održavanje referenduma preuranjeno, jer zemlja još nije počela pregovore sa EU o pridruživanju.

Na samitu EU 14. decembra odlučeno je da se započnu pregovori o budućem članstvu u Evropskoj uniji sa Ukrajinom i Moldavijom. U junu 2022. godine, EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status zemlje kandidata za članstvo u EU, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju. EU je u više navrata priznala da je takva odluka u velikoj meri bila simbolična kako bi podržala Kijev i Kišinjev u njihovoj konfrontaciji sa Moskvom.

Status zemlje kandidata za članstvo u EU, kao i početak pregovora, ne znači nužno da će se ta zemlja pridružiti Evropskoj uniji, takođe ni na šta ne obavezuje Brisel . Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU.

Turska je u statusu kandidata od 1999. godine, a pregovore o članstvu sa EU „vodi“ od 2005, Severna Makedonija je kandidat od 2005, Crna Gora od 2010, Srbija od 2012. Hrvatska je bila poslednja zemlja koja je pristupila EU 2013. godine;


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Izbornu volju građana nećete promeniti! SNS Niš odgovorio opoziciji: Zarad istine, ovo su zapisnici objavljeni na biračkom mestu (FOTO)
Izbori 2024

Izbornu volju građana nećete promeniti! SNS Niš odgovorio opoziciji: Zarad istine, ovo su zapisnici objavljeni na biračkom mestu (FOTO)

Povodom učestalih pritisaka i otvorenih napada koje predstavnici opozicionih lista na svojim konferencijama za novinare upućuju pravosuđu, kao nezavisnoj grani vlasti, Gradski odbor Srpske napredne stranke Niš poručuje - izbornu volju građana nećete promeniti plasiranjem laži o falsifikovanim zapisnicima, ma koliko puta ponovili i koliko god glasno to uzvikivali.

12.06.2024

18:47

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!
Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milenko Jovanov oglasio se povodom vesti da je lider "Guz koalicije" i kradljivac toalet papira iz Skupštine Srbije, Đorše Stanković, po instrukcijama iz jedne Zapadne ambasade žestoko zapretio sudijama Višeg suda u Nišu da prekroje izbornu volju građana i obore izborne rezultate u tom gradu na jugu Srbije!

12.06.2024

14:42

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ko "deli sreću" odžačarima?
Pitam se, pitam

Ko "deli sreću" odžačarima?

Kragujevačkog odžačara koji decenijama “deli sreću” onima koji veruju da će im dan biti bolji kad ga sretnu, spazili smo na zanimljivom mestu, odakle neki odlaze veseli a drugi zabrinuti...

12.06.2024

19:25