• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.08.2023

23:20

Urinarne infekcije najčešće boljke posle kupanja! Suv kupaći čuva zdravlje

Shutterstock

Zdravlje

Urinarne infekcije najčešće boljke posle kupanja! Suv kupaći čuva zdravlje

Podeli vest

Ako osećate neprijatan bol u donjem delu stomaka, češće idete u toalet, a pritom imate i temperaturu, vreme je da posetite urologa.

More, bazen ili jezero idealna su utočišta da se rashladite od letnje vrućine, ali nažalost kupanje na ovim mestima može biti opasno po zdravlje. Najčešće je reč o urinarnim infekcijama.

U 68 odsto slučajeva uzročnik urinarnih infekcija je bakterija ešerihija koli. Ako previše vremena provodite na kupalištima, bakterije iz vode se skupljaju na vašem kupaćem kostimu, a kako vlažno okruženje pospešuje njihovo razmnožavanje, na dobrom ste putu da završite kod urologa.

 Kako da prepoznate

Osobe koje boluju od infekcija urinarnog trakta osećaju tup i neprijatan bol u donjem delu stomaka, češće imaju potrebu da idu u toalet, osećaju peckanje dok mokre, a miris urina je neprijatan. Štaviše, ove simptome ponekad prate i pojava krvi u mokraći i povišena temperatura. U slučaju da ove znake zanemarite i ne počnete terapiju, lekari kažu da dugotrajna infekcija može oštetiti i bubrege.

Foto: Freepik.com

 

 

Kako da sprečite

Iako kupanje nosi rizik od infekcija, ne morate se odreći užitka u vodi. Posle kupanja obavezno se tuširajte i obucite suv kupaći. Da biste sprečili zadržavanje bakterija u mokraćnim kanalima, pijte više tečnosti, a posebno nezaslađen sok od brusnice, koji se pokazao kao dobar prirodni lek protiv bakterija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija