• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

09.05.2024

12:29

Osuđenici u Zaječaru učestvovali u akciji čišćenja francuskog vojnog groblja

Insider

Vesti

Osuđenici u Zaječaru učestvovali u akciji čišćenja francuskog vojnog groblja

Podeli vest

Osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru učestvovali su sa zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću "Higijena" u akciji čišćenja francuskog vojnog groblja u tom gradu kako bi im pomogli u održavanju prostora koji je jedinstven na području istočne Srbije, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je tim povodom da su osuđena lica rado prihvatila da u sklopu svog radnog angažovanja posete francusko vojno groblje kako bi pomogli u uređenju prostora koji je izuzetno važan za kulturno-istorijsku baštinu srpskog i francuskog naroda.

Dodao je da je 9. maj, kada se slavi Dan Evrope, prilika da se sećanjem na postradale za slobodu ukaže na značaj mira, jedinstva i saradnje među narodima.

Carević je podsetio da su osuđena lica iz više kazneno-popravnih ustanova, povodom stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata, učestvovala u projektu "Jedno drvo za jednog ratnika" tokom kojeg je od 2014. do 2018. godine posađeno 1,3 miliona sadnica drveća, koliko se smatra da je Srbija izgubila stanovnika u Velikom ratu.

- Osuđenici su učestvovali u sadnji drveća na više od 250 lokacija širom zemlje i to na nekima od najnepristupačnijih za sadnju kako bi pomogli da se sačuva sećanje na svaku žrtvu u Prvom svetskom ratu, ali i da se i na ovaj način unapredi ekološka svest građana i saniraju teško pogođena klizišta - istakao je Carević.

Na francuskom vojnom groblju u Zaječaru sahranjeno je 85 državljana te zemlje, čija je vojska, zajedno sa jedinicama Prve srpske armije, učestvovala u oslobađanju tog grada 19. oktobra 1918. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija