• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /Avaz

23.04.2024

12:52

Objavljen identitet Titovih saradnika koji su uhapšeni: Među njima i državni službenici

Avaz

Vesti

Objavljen identitet Titovih saradnika koji su uhapšeni: Među njima i državni službenici

Podeli vest

MUP Kantona Sarajevo oglasio se o akciji "Black Tie 2“, te objavio inicijale osoba koje su uhapšene u međunarodnoj akciji usmerenoj ka razbijanju najačeg narko klana na Balkanu, Uhapšene su 23 osobe uglavnom su svi iz Sarajeva.

Kako je "Avaz"objavio uhapšeni su: A.S.(38), B.J. (41), S.J. (35) , I.M. (41) , A.H., (29), N.S.(52), M.S.(29), M.Š.(41) E.S. (40), S.Š.(31), M.S.(56), V.M.(53), S.K.(41), A.Ć.(35), E.D.(36), S.P. (43), D.C.(45), G.M.(52), E.A.(48) i E.K.,(38) svi iz Sarjeva, kao i A.H.(32) i T.Z. (43) iz Zenice i H.B., (40) iz Mostara. 

Podsetimo, Evropska policijska agencija Evropol oglasila se povom jučerašnje velike akcije kada su uhapšene 23 osobe. Kako je navedeno u saopštenju, u pitanju je velika međunarodna akcija, koja je započela još u novembru 2022. godine. U pitanju je "unutrašnji krug", kako je navedeno, jednog od vođa "superkartela", a u pitanju je Edin Gačain Tito, jedan od najvećih narko-dilera Balkana i Evrope.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa SIPA-om i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH relizovala je akciju kodnog naziva „Black Tie 2“ s ciljem dokumentovanja krivičnog dela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim delom Pranje novca, krivičnog dela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem,, Zloupotreba ovlašćenja, i krivičnog dela Odavanje tajnih podataka. 

Foto: printscreen/Avaz

 

U okviru predmeta „Black Tie 2“ prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Evropol.

"Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine" naveli su iz MUP-a KS.

Svi lišeni slobode su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Među uhapšenima su pripadnici FUP-a Vahidina Munjića, direktora i Mustafu Selmanovića, šefa Specijalne jedinice, tereti za zloupotrebu položaja.

Tačnije, prema informacijama "Avaza", Tužilaštvo Selmanoviću stavlja na teret da je trojici specijalaca FUP-a Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću i Senadu Kadiću omogućio da "čuvaju" Edina Gačanina Tita pre osam godina prilikom boravka u Sarajevu.

Foto: printscreen/Avaz

 

Kada je u pitanju Munjić, njemu se stavlja na teret da je trojicu policajaca ostavio da rade u policijskoj agenciji, iako su ostali bez sigurnosnih provera. Ipak, tokom pretresa navodno nije pronađen novac, a niti skupoceni Rolex, koji je navodno dobio Selmanović od Gačanina kao znak zahvalnosti za "uslugu".

Ovu informaciju za portal "Avaza" potvrdio je Selmanovićev advokat Mirsad Crnovršanin. On nam je rekao da je tužilac na zapisniku tokom ispitivanja rekao da će za visokopozicionirane policijske službenike tražiti određivanje pritvora.

- Videt ćemo danas u toku dana šta će se dešavati, jer će ispitivanje biti nastavljeno. Ono što mogu potvrditi da nije pronađen nikakav Rolex o kojem se pričalo u javnosti - rekao je Crnovršanin.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom državnog tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu - dodali su iz MUP-a KS.

Avaz podseća, da je u ovoj akciji uhapšeni bivši pripadnici FUP-a, koji su takođr čuvali Gačanina u Sarajevu Ibro Miladin i Dražen Čobović. Uhapšen je i biznismen Gordan Memija. U Mostaru je uhapšen vlasnik kompanije Gold Product Haris Behram, a u Zenici gradska većnica Aida Halać i direktor KB Zenica Tarik Zulović.

Foto: printscreen/Avaz

 

U Sarajevu je uhapšena i influenserica, koja je postala poznata po tome što se hvalila brzom vožnjom, Adna Helić.

Prema posljednjim informacijama jučer su uhapšene ukupno 23 osobe u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Akciju su provodili pripadnici SIPA-e i MUP-a KS.

Foto: Informer

 

Edin Gačanin TIto je prošle godine završio na američkoj crnoj listi.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom državnog tužioca, nastavljaju rad na ovom predmetu - dodali su iz MUP-a KS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija