• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/politika

30.03.2024

14:23

Triler bez kraja! Suđenje za prvu otmicu „zemunskog klana” treći put krenulo ispočetka

Privatna arhiva

Vesti

Triler bez kraja! Suđenje za prvu otmicu „zemunskog klana” treći put krenulo ispočetka

Podeli vest

Sudskom postupku protiv četvorice okrivljenih da su 1997. godine iz sefa u porodičnom stana Zorana Stevanića u Beogradu odneli više kilograma zlatnog nakita i oružja, a potom oteli njegovog sina Novaka (22), koji je nedugo potom izvršio samoubistvo, ne nazire se kraj.

Postupak koji je pokrenut pred Višim sudom u Beogradu protiv penzionisanog policajca Milana Radukića, pripadnika Žandarmerije Saše Đajića, nekadašnjeg pripadnika „zemunskog klana” Nikole Bajića i Gorana Ristića danas je, po treći put, počeo ispočetka.

Iako se očekivalo da će suđenje, dve i po decenije od događaja za koji se okrivljeni terete, zbog promene predsednika sudsko veća samo formalno krenuti ispočetka, novi sudija Živko Jevđenijević odlučio je da ponovo neposredno sasluša sve okrivljene.

Sem okrivljenog Bajića, inače pravnosnažno osuđenog na 35 godina zatvora zbog učešća u zločinima nekadašnjeg „zemunskog klana”, koji je rekao da se oseća krivim zbog izvršenja dela koje mu se stavlja na teret, ostali okrivljeni negirali su krivicu i rekli da ostaju pri iskazima koji su dali ranije.

Ispitivanje oštećenog Stevanića planirano je za 30. maja za kada je zakazan nastavak suđenja.

Okončanje postupaka koji traje već 25 godina, prvi put prolongirano je pre godinu i po dana kada je sudija Vesna Božović Milošević, koja je vodila postupak od samog početka otišla u penziju. Predmet je potom dat u rad sudiji Dušanu Agatonoviću, za kojeg se već tada znalo da je izabran za sudiju Apelacionog suda. Dodelom ovog predmeta u rad sudiji Živku Jevđenijeviću, suđenje je po treći put počelo ispočetka.

Foto: Printscreen You Tube

Kum i Šiptar vođe Zemunskog klana

 

Perfidno odugovlačenje postupka

 Bilo bi u redu da je sudija Agatonović završio dokazni postupak i doneo presudu. Ovakvo perfodno odugovlačenje postupka, zaista, nema smisla. Borim se za istinu o smrti svog sina punih 27 godina, a sud me sputava da se i izborim - kazao je nakon jučerašnjeg suđenja Zoran Stevanić. 

Možda veći kuriozitet od toga da suđenje traje toliko dugo, jeste činjenica da okrivljeni možda i neće odgovarati za krivično delo razbojništvo (za otmicu je nastupila apsolutna zastarelost) s obzirom na to da preti zastarelost njihovog krivičnog gonjenja.

Tokom dosadašnjih pretresa izvedeni su brojni dokazi i saslušani mnogi svedoci. Ipak, onaj ključni - Ljubiša Buha Čume koji je u izjavi u policiji tokom pretkrivičnog postupka otkrio mnoge detalje ovog slučaja, do sada se ni jednom nije odazvao pozivu suda. Nije čak ni priveden iako je sudija to naredio.

U svojstvu svedoka, u dosadašnjem toku postupka, dva puta je saslušavan Dejan Milenković Bagzi, svedok saradnik u postupku protiv „zemunskog klana”. Milenković, koji je pod zaštitom MUP-a, prvi put je ispitan 2017. godine u tužilaštvu, ali i u decembru 2022. godine pred sudom, kada je rekao da se 1997. godine, kada je opljačkan sef, u kafeu u Kotobanji, koji je držao Ljubiša Buha Čume, govorilo o otmici Novaka Stevanića i pljački sefa iz stana njegovog oca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15