• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

24.11.2023

13:58

Sudi se "koljačkom klanu"! Belivuk se sprdao sa svedokom: Njegova inteligencija je na granici tuposti

printscreen

Vesti

Sudi se "koljačkom klanu"! Belivuk se sprdao sa svedokom: Njegova inteligencija je na granici tuposti

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu u nastavku suđenja pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića svedočili su Ilija Kovačević i Igor Arizanović, koji su pominjani tokom postupka.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić objasnio je tokom davanja svog iskaza da je Ilija Kovačević osoba koja je sa njim nabavljala telefone sa "Skaj" aplikacijom. Kada su Belivuk i Miljković ispitivali Srđana Lalića o Iliji Kovačeviću, on je istakao da Kovačević nije član kriminalne grupe jer nije primao naređenja od Belivuka i Miljkovića.

Belivuk je istakao da je nakon hapšenja članova grupe slobode lišen i sam Kovačević i da je kod njega pronađeno oružje, te da to ukazuje na to da se Kovačević bavio kriminalom.

Kako je navedeno u optužnici, Kovačevićeva uloga je bila da, ukoliko neki član klana bude uhapšen, ugasi njegov "Skaj" nalog i uništi telefon.

Završeno suđenje, naredni pretres 11. decembra

Sudija Beraha je i na kraju današnjeg ročišta odbila zahteve advokata nekoliko optuženih da im se ukine zatvorski pritvor ili zameni kućnim, "s obzirom da i dalje postoje razlozi za to".
Naredni pretres je zakazan za 11. decembar, kada bi trebalo da svedoče Igor Arizanović i Petar Milinković.

Belivuk: Mladić iz Resnika je nestao u policijskoj stanici!

Prisluškivani razgovori sa telefona Vladimira Greka, koji se u policiji kodno vodio pod imenom "Ćešalj 3", sledeći je dokaz koji je preslušan.

Preko Grekovog telefona je, kako se ispostavilo, sa nepoznatim muškarcem razgovarao Veljko Belivuk koji pita za broj oca "malog Strahinje iz kraja". Po kontekstu priče, očigledno je da se radi o Strahinji Markoviću iz Resnika, mladiću koji se od 2020. vodi kao nestao.

- Urgiram istragu za sina, pokušavam da oglasim priču preko novina, jer murija neće. Pitaj da li bi otac pričao sa novinarom - kaže Belivuk, a u nastavku razmenjuju telefonske brojeve.

U jednom od narednih razgovora, otac Strahinje navodi da mu sina "odjednom nema, a rekli su mu da je bio priveden u policijsku stanicu u 29. novembra".

- Nije mogao kao golub da izleti - kaže Strahinjin otac.

Na pitanje sudije da li je u razgovorima glas Vladimira Greka, Grek je odgovorio da jeste njegov broj telefona, ali da je "očigledno da to nije njegov glas". 

Tada se javio Belivuk da potvrdi da je on taj koji se čuje:

- To je moj glas. Iz ovog razgovora vidimo da nisam monstrum, nego da pokušavam da nađem dete koje je nestalo u 29. novembru. Ovo ukazuje na to da policija nije pod mojom šapom, kao što su pričali i lagali svedoci okrivljeni. Ovo je razgovor sa Strahinjinim ocem. Sina mu znam površno. Nebitno s kim je otišao, ja nisam cinkaroš kao drugi. Tužilaštvo je pokušalo da nam napakuje i taj nestanak, ali nisu mogli, verovatno zbog ovog razgovora. I danas traže to dete - rekao je Belivuk.
 

17.26 Preslušavaju se prisluškivani razgovor

Optuženi Nišlija Marko Andrić, koji se čuje na upravo prezentovanom audio zapisu kako razgovara sa devojkom Marijom Stojiljković Makom, reagovao je opaskom da je u pitanju protivustavni dokaz, s obzirom da je snimljen u stanu u kojem su tada živeli.

- Ja u svoja četiri zida imam pravo da radim šta god hoću. Da pričam, svađam se, raspravljam... Posebno mi je glupo da puštate razgovor sa mojom bivšom devojkom, koja je danas udata žena, pravite joj neprijatnosti. Svakako ću reagovati na ovo. Svako dobro!

Sudija Beraha je potom obustavila dalje puštanje audio zapisa Andrića, dok se ne odluči da li se prostor, u kojem su snimljeni, tretira kao privatni.

17.15 Miljković: Svedok je čuo za nas preko Informera!

Miljković se posebno osvrnuo na mogućnost navodnog praćenja preko skaja:

- Čuli smo od Kovačevića da svako svakom može da "sprži" nalog, nezavisno od toga da li mu je vlasnik to tražio. Setite se da je Lalić rekao da je obmanuo skaj korisničku podršku i našao

Hodžića i Kožara na Krfu. A danas saznajemo da to nije moguće, jer nisu njegovi korisnici.

On je ponovio šta je na suđenju rekla psiholog Ana Najman, da dodatne stvari mogu da dođu sećanje kada opadne stres i rekao da bi voleo da se obavi veštačenje Kovačevića. Za kraj se zapitao kakav je on to stres pretrpeo, jer im je dao skaj telefone. Suđenje je potom nastavljeno preslušavanjem audio snimaka.

Miloš Budimir je takođe imao svoje primedbe:
- Ilija je rekao da se pin ne menja, a Lalić je na moje pitanje odgovorio kako, kada mu neko ne plati nalog, on se obrati skaju i oni mu ugase nalog, promene pin i vrate mu nalog kao nov. Ipak, ne stoji teza da jedinstveni kod ne može da se menja. Kovačević je 2021. rekao da je bio u obavezi da sprži naloge ako se nešto desi. Danas je rekao da su mu rekli da ih ugasi, a nije rekao ko. Ne znamo šta se desilo za dve godine, ali je rešio da promeni ploču - rekao je Budimir.

Foto: Foto: V.J.

 

 

On je istakao da je Kovačević rekao da svako ko želi da bude distribuder ode na sajt.

- Svedok je tamo pričao da je distributer, a danas da je prodavac. Rekao je da je dovoljno da se registruje i dobije licenca, nije rekao da je radio za Lalića. A Lalić je pričao da je morao da otvori neku firmu, dok Kovačević to nije rekao ni u tužilaštvu, ni ovde. Lalić je 10. novembra 2022. naveo da on navodno zna ko je koristio koje korisničko ime i ponovio sve što piše u optužnici, da se neko od tužilaca ne naljuti na njega. A Kovačević je znao da nabroji samo troje ljudi - Lalića, Miljkovića i Belivuka - što takođe smatram da nije istina. Lalić je imao više od 1.000 korisnika, a znao je da navede samo one čija je imena naučio napamet iz optužnice.

Lalić je, kako je dodao Budimir, rekao da je prženje naloga i davanje nepoznatoj osobi opasno, dok je Kovačević posvedočio da su se "nalozi ostavljali po nekim kafanama i niko nije znao ni ko stoji iza tog naloga".

Marko Miljković se nadovezao komentarom da iskaz Kovačevića nije u skladu sa Lalićevim, koji je tvrdio da mu je on ostao dužan velike pare.

- Ako je tužilaštvo moglo da goni ovde neke ljude samo na osnovu rekla-kazala, onda je moglo i Kovačevića. Ostaće nam enigma šta je on zapravo radio sa tim telefonima sa skaj aplikacijama, da li je bio serviser, distribiuter ili šta. Nejasno mi je i koje kartice su oni nabavljali. Mislim da on nema pojma o čemu priča, već da se njegova priča bazira na tekstovima koje je pročitao u Kuriru i Informeru!

17.05 Belivuk nezadovoljan stavom sudije

Posle polučasovne pauze, nastavljen je glavni pretres iznošenjem primedbi na iskaz svedoka Ilije Kovačevića.

Advokat Nikola Jerković izneo je mišljenje da je u pitanju kontradiktorno svedočenje, bez podrške materijalnih dokaza, te da se u nekim delovima ne podudara sa iskazom okrivljenog saradnika Srđana Lalića.

Veljko Belivuk je istakao da je iskaz svedoka "sve pre nego jasan i precizan" pa se zapitao da li je Kovačevićeva inteligencija "na granici tuposti":

- Svedok je naveo da je znao kome je sve prodavao telefone, jer da nije, bio bi na gubitku. Ali, gle čuda, nije mogao da se seti ni jednog drugog imena sem naših. Glavna primedba se odnosi, sudija, i na vas. Naime, postavili ste sugestivno pitanje svedoku na okolnosti koje on nikada nije izgovorio u vezi toga da je dobio 1500 evra od Lalića. Zato vas opet molim da korigujete stav, jer ispada da je tužilaštvu sve dozvoljeno, a nama ništa. Znam da ovo trenuto vama nije bitno, možda će da bude za koju godinu.

16.20 Pauza

Sudija je odredila pauzu u trajanju od 30 minuta.

Ubrzo posle iskaza u sudu svedok Kovačević je sa kapuljačom na glavi kroz službeni ulaz užurbano pretrčao ulicu, mimo pešačkog prelaza, kako bi izbegao susret sa predstavnicima medija. 

Foto: T.I.

Ilija Kovačević po završetku svedočenja

16.17 Branioci postavljaju pitanja

Odgovarajći na pitanja branilaca, Kovačević je rekao da ne zna koliko je naloga deaktivirao nakon hapšenja pripadnika Belivukovog klana, rekavši da je bilo više naloga.

Na pitanje da li je među nalozima bilo albansko ime, rekao je da nije gledao korisnička imena jer mu to nije bilo važno i da je gledao samo pin kodove naloga.

Belivukov branilac Pavle Litričin pitao je da li je Lalić umeo da napravi "Skaj" telefon, a Kovačević je odgovorio da je umeo i da ne bi mogao da prodaje skaj naloga da nije.

 Ako je mogao sam to da uradi, zašto bi onda davao vama deo svojih klijenata i novca - piteo je Litričin.

- To je pitanje za Lalića - odgovorio Kovačević.

Na pitanje advokata Jerkovića koliko je bio blizak sa Lalićem, Kovačević je odgovorio da su govorili o "Skaju", elektronskom sportu i sličnim stvarima i da nisu pričali o mnogo privatnih stvari, niti bili toliko bliski.

Optuženi Nebojša Janković, bivši policajac, insistirao je na tome da mu svedok odgovori da li je ikad uspo da locira nekog preko skaja po nečijem nalogu.

Kovačević: Ne, zašto bih. Skaj aplikacija je bila bazirana na intimnosti. Ne verujem da bih takvu informaciju mogao da dobijem.

Janković: Evo, čisto zdravorazumski te sad pitam. Da li bi te tehnička podrška skaja pitala zašto se raspituješ o tuđim klijentima koji nisu tvoji?

Kovačević: Verovatno da bi.

Miljković je imao i dodatna pitanja:

- Kako ste kupovali te kartice iz Amerike?

Kovačević: Poruče se preko suporta pa stignu nakon izvesnog vremena.

Miljković: Gde ti stignu te kartice?

Kovačević: Preko pošte.

Miljković: Da li skaj može da radi bez interneta?

Kovačević: Može i preko vajfaja.

Miljković: Znači, u principu ne treba kartica. E, tu sam te čekao. Dakle, mogu da koristim skaj bez kartice. Kako si ih plaćao, mislim na kartice?

Kovačević: Kripto valutom.

Miljković: Da li si mogao da promeniš kodove, da li je postojala ta mogućnost?

Kovačević: To ste morali da tražite direktno od suporta, pretpostavljam, ja lično nisam imao takve zahteve.

15.49 Miloš Budimir postavlja pitanja

Budimir: Da li podržavaš Lalića zbog duga?

Miloš Budimir je sledeći koji je za svedoka imao da postavi nekoliko pitanja.

Budimir: Kada ste saznali da je jedan od osnivača Isport kluba jedan od braće Budimir?

Kovačević: Piše na papiru. Ja se sad ne sećam tčano, ali ako treba doneću papirologiju.

Budimir: Da li ja osnovu korisničkog imena skaja može da se locira korisnik?

Kovačević: Koliko ja znam ne, ali ako mu ne radi aparat, onda pitaju u kom je regionu kao korisnik. Ali to ne radim ja, to radi korisnička podrška.

Budimir: Da li je Lalić rekao da će da ti oprosti dug ako budeš ovde podržao njega?

Kovačević: Ponavljam, nikom ništa nisam dužan.

Budimir: Meni je Lalić u pritvoru na šetnji rekao da si mu dužan više desetina hiljada evra. Inače, da li si imao svoj portal za distribuciju skaja?

Kovačević: Imao sam, sve sam to već objasnio na početku.

Budimir: Da li je Lalić na skaju bio Beri ili Beri Mils?

Kovačević: Primarno je bio Beri, ne znam da li je naknadno nešto dodavao, moguće.

Budimir: Ako Lalić promeni niknejm ili sličicu, kako znate da je to i dalje on?

Kovačević: Po načinu prepiske i po kodu, on se ne menja.

Budimir: Da li je zavas kao skaj distributera bila obaveza da otvorite firmu na svoje ime?

Kovačević: Ja sam bio agent, ne distributer.

Budimir: Da li nalog može da se kreira, a da se ne postavi slika?

Kovačević: Sve je na korisniku, kako je ko hteo. Bilo je naloga i bez slike. Po difoltu mora da stoji, makar neka siva.

Budimir: Da li ste nekad, po nalogu Lalića, spržili nečiji telefon i napravili nalog na drugom telefonu?

Kovačević: Pa da, dešavalo se.

Budimir: Kada ste saznali da je jedan od osnivača esport kluba jedan od braće Budimir?

Kovačević: Piše na papiru. Ja se sad ne sećam tčano, ali ako treba doneću papirologiju.

Budimir: Da li ja osnovu korisničkog imena "Skaja" može da se locira korisnik?

Kovačević: Koliko ja znam, ne, ali ako mu ne radi aparat, onda pitaju u kom je regionu kao korisnik. Ali to ne radim ja, to radi korisnička podrška.

Budimir: Da li je Lalić rekao da će da ti opristi dug ako budeš ovde podržao njega?

Kovačević: Ponavljam, nikom ništa nisam dužan.

Budimir: Meni je Lalić u pritvoru na šetnji rekao da si mu dužan više desetina hiljada evra. Da li si imao svoj portal za distribuciju "Skaja"?

Kovačević: Čini mi se da je već bilo ovo pitanje, odgovorio sam. Imao sam svoj portal.

Budimir: Da li je Lalić bio upisan beri ili Beri Mils?

Kovačević: Beri, ali možda je u nekom momentu menjao.

Foto: Maša

 

 

15:30 Miljković nastavlja sa pitanjima: Ovo ti nisu video igrice, već ozbiljna stvar!

Na pitanje sudije da se precizno izjasni o tome kada je ugasio skaj na telefonima optuženih, svedok je odgovorio:

- Saznao sam iz medija da su uhapšeni i tada sam im spržio naloge. Ne sećam se tačno datuma.

Miljković: Ovo ti nisu video igrice, ovo je ozbiljna stvar. Sudija, meni ovo vređa inteligenciju. Da li može da se desi da ti neki Pera Perić pošalje poruku da spržiš nekom telefon, zlonamerno?

Kovačević: Ne razumem, ne. Mora da mi se javi neko blizak. 

Miljković: Kako bi ti znao da li sam te to tražio ja ili neko meni blizak, kad se nikad nisi čuo sa nama? Ovo je zlonamerno. 

15.00 Miljković postavlja pitanja

Miljković: Kako ti znaš da baš ja stojim iza niknejma Kratos kad sa njim komuniciraš preko telefona i primaš porudžbine za skaj?

Kovačević: Tako što znam po instrukcijama gde treba na stadionu Partizana da vam predam telefone, ne bih tek tako ostavio nekom.

Miljković: Koliko telefona si nam navodno doneo i ostavio na šanku i koliko si ih naplaćivao?

Kovačević: Ne znam precizno, a cena je bila standardna kao i za sve.

Miljković: Ko je mene oslovljavao Kratos?

Kovačević: Sećam se da te je Lalić tako zvao. Generalno smo svi koristili niknejmonve, tako niko nije znao da sam ja Ilija, zvali su me Grin.

Miljković: Da li, kad spržiš telefon, on i dalje poseduje skaj aplikaciju?

Kovačević: Ne, koliko sam ja upućen, telefon se vrati na fabrička podešavanja.

Miljković: Interesantno, a policija drugačije tvrdi. Da li smo ti nekad slao glasovne poruke?

Kovačević: Ne, nismo nikad pričali preko telefona.

Miljković: Da li ti je ikad neko od nas tražio da nam spržiš telefone?

Kovačević: To je stajalo u polisi. Mogu li da dobijem čašu vode, usta su mi se sasušila?

Foto: Miloš Rafailović, Pedja Milosavljević

 

 

Marko Miljković se potom javio za reč i nadmeno, kao i uvek, istupio iz boksa za optužene.

- Interesuje me, Ilija, da li si ostao dužan neki novac Laliću? - upitao je.

Kovačević: Ne, nikad nikom nisam ostao dužan.

Miljković: Od kada poznaješ mene i Veljka?

Kovačević: Nisam siguran, mislim od 2020.

Miljković: Da li poznaješ Bojana Hrvatina?

Kovačević: Tada ne, kasnije sam ga upoznao kada je dolazio kod mene kući po skaj.

Miljković: Da li je Lalić dolazio kod tebe kući?

Kovačević: Jeste, nekoliko puta, isključivo zbog poslovne saradnje.

Miljković: Kada si dobio od njega 1.500 evra_? Hoćemo li da napravimo pauzu, on će da se sruši?

Kovačević: Zaista ne mogu da se setim.

Miljković: Ko te pozvao na taj sastanak za I-sports?

Kovačević: Nisam siguran.

Miljković: Zbog čega si bio uhapšen?

Kovačević: Zbog skaj aplikacije.

Miljković: Da li si ti bio Lalićev agent ako si primao od njega platu?

Kovačević: Ne, svako je mogao da to radi. Ali ako tako gledate, može. Dobijao sam novac od njega za servis.

Miljković: Da li je legalno prodavati skaj applikaciju?

Kovačević: Jeste, i danas je.

Miljković: Da li si ikada imao posla sa drogom ili nekim drugim zabranjenim stvarima?
Kovačević: Ne.

14.65 Punomoćnici postavljaju pitanja

Punomoćnik Sanje Mihajlović advokat Ivan Ninić pitao je svedoka da li je postojala evidencija korisnika, Kovačević je odgovorio da postoji sajt na kom je bila lista korisnika sa opcijama za produžavanje pretplate, gašenje naloga ili slanje računa.

Kovačević je ispričao da je "Skaj" prodaveo i drugima, ne samo Belivukovom klanu.

- Lalić je prodavao svoj "Skaj", a ja svoj, ali sam ja servisirao. Ja sam radio servis za Lalića. Plata je varirala. Jedan mesec bi bilo 400 evra, drugi mesec 800. Nekad i više.

Na pitanje da li je Lalić tražio da se servisira neki telefon koji ne pripada članovima Belivukovog klana, Kovačević je rekao da nije znao čije je telefone testirao, jer ej cela aplikacija bila bazirana na privatnosti.

14.45 Svedok za sudskom govornicom

Svedok je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu.

- Bavio sam se projektom Esports Partizan, trebalo je da budem vođa tog projekta. Bilo je pet osnivača, od toga sam uglavnom ja radio sve to. Osigurana je prostorija na stadionu, naručivao sam komponene, renoviran je prostor. Srđan Lalić, Veljko Belivuk, Marko Miljković i mislim da je jedan od braće Budimir, ali nisam siguran koji su bili osnivači sa mnom - rekao je Ilija Kovačević.

Prostorije su bile kod južne tribine i postojala su, kako je objasnio, velika metalna vrata, iza kojih su bila PVC vrata. Kada se popne uz stepenice dolaziolo se u prostoriju predviđenu za takmičenje u igranju igrica.

 

Foto: Printscreen/Marko Đoković

 

 

- Uvek sam se bavio popravko tehnike. Ugrađivao sam i "Skaj" aplikaciju, ona se ugrađivala na obične telefone. I danas postoje kriptovane aplikacije koje su sigurne, zbog privatnosti. To i danas možete da nađete i samo se prijavite da postanete prodavac. Ja sam se prijavio Srđanu Laliću. Ja sam bio agent za server i imao sam svoje klijente. Servisirao sam i Srđanove klijente. Svi smo pod okriljem jedne platforme. Od klijenata, da ne računamo Lalića, bili su Veljko Belivuk i Marko Miljković - dodao je.

14.35 Sudija proziva prisutne

Sudija je zatražila lekarsku dokumentaciju za okrivljenog Borisa Karapandžića i istakla da je u medicinskoj dokumentaciji navedeno da je on optušten iz bolnice i dobrog zdravstvenog stanja.

Podsetimo, Karapandžić je 7. novembra završio u Urgentnom centru zbog povreda, a rekao je da se "sapleo i pao".

14.00 Optuženi dovezeni u sud 

Sedam ubistavaBelivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

U konvoju marica u pratnji Žandarmerije i policije pod rotacijama i sirenama, oni koji borave u Centralnom zatvoru prebačeni su u zgradu u Ustaničkoj ulici ispred koje danas dežuraju pripadnici policije sa maskama i dugim cevima. Ustanička ulica tokom sprovođenja optuženih, povremeno je zatvarana za saobraćaj.

Foto: M.B.

 

 

Podsetimo Kovačević je već bio pozivan da svedoči, ali se tada nije pojavio jer se iznenada razboleo.

Ilija Kovačević, kako su pisali portali, sin je žestokog momka Zorana Kovačevića Koče, bivšeg boksera Partizana i vlasnika lanca kockarnica koji je ubijen u sačekuši 1998. u beogradskom naselju Braće Jerković. Koča je važio za žestokog momka, a u vreme likvidacije njegov sin Ilija imao je tri godine, a njegove ubice nikada nisu otkrivene.

Kovačević je, podsetimo, saslušan kao svedok i tokom istrage protiv "koljačkog klana" i tada je priznao da poznaje svedoka-saradnika Srđana Lalića, kao i vođe klana Belivuka i Miljkovića. Međutim, tvrdio je da ih je video samo nekoliko puta u životu i da nije znao čime se bave. Izjavio je da ih je upoznao kada je došao da organizuje prostor za igranje video-igrica na stadionu Partizan, a da je onda počeo da im prodaje telefone sa Skaj aplikacijom.

 

 

 
 
 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Pronađene devojčice iz Kragujevca
Društvo

Pronađene devojčice iz Kragujevca

Petnaestogodišnje M. S. i K. V. iz Kragujevca nestale su jutros oko 9 sati, kada su poslednji put viđene ispred Ekonomske škole u ovom gradu, čije su učenice. One su u međuvremenu pronađene, potvrdila je jedna od majki za Telegraf rekavši da još nije videla ćerku i da ne zna šta se desilo s njom.

16.05.2024

19:59

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija