• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.05.2024

13:12

Giljotina za Kurtija - ovome se nije nadao! Francuska i Nemačka spremne da blokiraju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope?

EPA

Politika

Giljotina za Kurtija - ovome se nije nadao! Francuska i Nemačka spremne da blokiraju članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope?

Podeli vest

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost Džerald Knaus rekao je da se nekoliko država članica Saveta Evrope spremaju da blokiraju glasanje za prijem tzv. Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, navodeći da su među njima i dve zemlje saveznice Prištine - Francuska i Nemačka.

- Trenutno nekoliko država članica Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju se da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u aprilu - naveo je Knaus na društvenoj mreži "X".

 Knaus ističe i da ovu odluku prati kampanja predsednika Srbije - Aleksandra Vučića, uključujući "lični apel francuskom predsedniku Makronu da ne dozvoli glasanje".

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

 

- Ovo je usledilo nakon kampanje predsednika Vučića Srbije, uključujući lični apel predsedniku Makronu da ne dozvoli glasanje – i srpsko opredeljenje da kupi 12 francuskih borbenih aviona Rafal - napisao je Knaus na Tviteru.

 - Na svoju 75. godišnjicu, Savet Evrope je podeljen oko fundamentalnog pitanja: da li su pravne ocene i glasovi u PSSE bitni? Da li je članstvo po meri zasluga ili je samo političko? -  pita se Knaus.

Ističe da iako je tzv. Kosovo uslovljeno političkim odlukama, Azerbejdžan ostaje u Savetu Evrope i nakon što je upravo uhapsio dobitnika nagrade KiE Havel za branitelje ljudskih prava Mamedlija Anara za 2014.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija