• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.04.2024

22:19

Cvijanović poručila na hitnoj sednici SB UN o BiH: Rezolucija o Srebrenici je sakrivena od javnosti, o njoj Predsedništvo nije glasalo

Tanjug/AP

Politika

Cvijanović poručila na hitnoj sednici SB UN o BiH: Rezolucija o Srebrenici je sakrivena od javnosti, o njoj Predsedništvo nije glasalo

Podeli vest

Hitna sednica Saveta Bzebdnosti UN o situaciji u BiH održana je zbog kršenja osnovnih pravila Dejtonskog sporazuma rezolucijom o Srebrenici.

Obraćanje članica

Kina i Ekvador pozvali su obe strane na saradnju. Predstavnik Alžira, je podsetio da je Dejton postavio temelje za demokratiju i suživot, te da je ta država uvek za rešenje koje donosi sama država, te da je važno da se Dejton sprovedu sve uključene strane. Dodao je i da je Alžir zabrinut situacijom.

Predstavnik Švajcarske je izneo sraman stav, da su zabrinuti zbog ponašanja Republike Srpske koja navodno svoji postupcima podriva stabilnost u BiH.

Predstavnik SAD je okrivio Rusiju, te ovu sednicu nazvao "sramnim pokušajem da se iskoristi ovaj Savet". On je takođe sramno optužio Dodika i da njegovo poricanje genocida u Srebrenici podriva krizu.

Predstavnik Gvajane, istakla je da ta država podržava terotirojialni integritet BiH, te da treba da se radi na opštem pomirenju, te su pozvali sve strane da rade na pronalasku rešenja.

Predstavnik Mozambika je rekao da nije moguće izgraditi državu bez političke opredeljenosti. Bolna istorija BiH je stvorila plodno tlo za ekstremizam koji su se ukorenili, pojasnio je.

Predstavnik Slovenije je tokom obraćanja u SB UN poručio da je Slovenija iskren prijatelj BiH, te dodao da je Dejton stub mira. Osim toga istakli su da punu podršku prižaju Šmitu, te da veruju proceni EUFOR-a da je situacija u BiH bezbedna.

Korea je stava da SB redovno sluša izveštaje o BiH, te da ova hitna sednica možda i nije bila potrebna. Predtavnik ove države je izrazio podršku teritorijalnom integritetu BiH, te dodao da se protive svakom postupku koja ugrožava Dejton.

Predstavnik Kine konstatovala je da je primena Bonskih ovlaštenja dovelo do tenzija, i da Bonske ovlasti nisu namenjene da budu trajna stvar i da problemi treba da se rešavaju u okviru države. Retorika razdora neće pomoći smirivanju tenzija. Nacrt Rezolucije koja se tiče genocida i sva kontrovetza koja se dešava, nije predložena u cilju da se održi mir. Kina je psremna da se aktivno angažuje u diskusiji. 

Predstavnik Velike Britanije je u svom obraćanju rekao da aktulena situacija ne opravdava urgentnu sednicu. Kako je rekao situacija u BiH je i dalje stabilna. Kako je rekao daju podršku Kristijanu Šmitu da se meša u unutrašnje stvari u BiH. Brine ih "negiranje genocida i slavljenje zločinaca". Pokušao je ponovo da opravda predlog rezolucije, te istakao kako ovo navodno nije udar na celi srpski narod.

Francuska je takođe stava da je ovaj sastanak nepotreban te da se ne slaže sa Rusijom. I oni su takođe za sve okrivili RS i njene zvaničnike, sramno navodeći da svojim ponašanjem narušavaju bezebdnost i stabilnost regiona.

Predstavnik Sijere Leone je poručio da pozdravljaju korake koji su urađeni po pitanju dobijanja statusa za članicu EU. Pozvali su sve aktere da se uzdrže od akata koji bi podrili funkcionalost. Takođe konstatovao je da podržava EUFOR i rad komesara i UO PIK-a.  

Obratio se Nebenzja

Kako je rekao Rusija je zahtevala ovu sednicu jer postoje događaji koji narušavaju stabilnost. Politička struktura je takođe neobična, jer Predsednišvto BiH čine tri člana koja se rotiraju, i apel Cvijanović je da se spreči negativno dejstvo veća.

Nebenzja je dodao da Srebrenica nije jedina krvava epizoda rata u BiH. Rekao je da je pre 29 godina potpisan Dejton i došao kraj sukobu u BiH.

- Ovakvi incidenti se događaju svakog dana. BiH danas je izgubila status suverene države i teško je shvatiti da u 21. veku konačnu reč o svim događanjima ima građanim Nemačke koji se predtavlja kao visoki predstavnik. On funkcioniše ispred male grupe i predtavlja njihove interese te koristi Bonske ovlasti - rekao je Nbenzja.

Foto: EPA

 

Poslednjih godina je uspeo da podeli državu i to treba da se napomene i treba reći da SAD i VB samoimenovani isoki predtavnik ne može da se obrati u UN.

- Ustavnom sudu BiH postoje sudije izabrane od strane stranaca, a povelja o Ustavnom sudu je revidirana, i barem jedan od sudija je bio jedan iz svakog konsitutivnog naroda. Dakle nema Srbina, već stranci i samo jedan Hrvat.

Nebenzja je dodao da svi treba samo da zamisle da se to dešava u njihovoj državi i šta bi uradili.

- Situacija u BiH je na ivici konflikta i može da se otme kontroli zbog ponašanja predtsavnika UN. Sponzori su podržali Rezoluciju o Srebrenici - rekao je on.

Ona je predložena bez saglasnosti članova Predesniptva i to je uspotno Ustavu zemlje, podsetio je Nebenzja, te pomenuo i to da je na desetine hiljada prosustvovalo protestima zbog Rezolucije.

- Ne mogu se ni zamisliti posledice ovoga, a ne može se iključiti mogućnost da se kriza prelije iz okvira i uzrokuje nestabilnost širom Balkana - rekao je on i dodao da je krjanje cinično što je jedan od inicijatora cele priče Nemačka.

Rezolucija je jednostranački obojen politički dokument, pojasnio je Nebenzja i dodao da pojedinci žele političke tokove usmeriti u svije interese.

- To može da izazove lančanu rekaciju u svetu, prisetimo se koliko nemi imaju kostura u ormarima i koliko je rana i dalje otvoreno - rekao je Nebenzja.

Možemo podneti kritike, ali se nadamo da retorika i prazne reči neće nikoga zavesti, te pozivamo suverene države da se prisete da su članice NATO dva puta bombardovale Srbiju što se dovodi direktno u vezu sa ovim što danas govorimo i za to do sada još uvek niko nije odgovarao.

- Zapad ne štedi napor da izbegne debatu o ovom pitanju. To je očigledno bili u martu kada su kolege sa Zapada blokiral einicijativu o agresiji na Jugoslaviju - rekao je.

Zapadni mediji kao vuci u ovčijoj koži srede politike namere, a postoje nastojanja da se diskredituju određene strane, dodaje Nebenzja te pominje da treba da se obezbedi ravnopravan i jednak dijalog bez nametanja rešenja sa strane i da se zaustavi proces u kome BiH klizi ka eskalaciji.

- Sudbina BiH treba da leži isključivo u rukama njenih naroda - dodao je Nebenzja.

Na sednici se obratio i Šmit

Kristijan Šmit, visoki predstavnik koga Republika Srpska ne priznaje istakao je kako je on garant mira u BiH, što se ipaks hondo njegovim postupcima i ne može smatrati istinitim.

Naime on je rekao njegov zadatak da spreči nestabilnost u BiH, te je sramno okrivio Republiku Srpsku za eskalaciju situacije u BiH.

- Pretnje po BiH postoje jer predstavnici RS kontinuirano govore o otcepljenju, odvajanju entiteta od države. Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 posto teritorije. Neki su to shvatili kao prostor za etničke incidente. Pretnje po teritorijalni integritet postoje. Samo jedan je primer da se Cvijanović koja je prihvatila pozive da se blokira administrativna linija između dva entiteta, što podrazumeva kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao visoki predstavnik smatram da BiH može doći u stanje politički nestabilnosti, ali to se može sprečiti vraćanjem na Dejtonski sporazum, pogotovo kad Evropska unija nudi put integracija. Smatram da je kriza izazvana liderstvom RS-a - naveo je Šmit.

Obraćanje Željke Cvijanović

Cvijanovićeva je na početku rekla, da druga dva člana Predsedništva BiH su birani u FBiH i da to jasno govori da BiH nije jedna izborna jedinica.

- Takav princip jednakosti je primenjen za održanje mira. Želela bih da istaknem kritična pitanja koja opterećuju BiH, ali prvo da kažem da se stavovi BiH često tendenciozno prikazuju. Republika Srpska ne krši Dejton, već se zalaže za poštovanje, koje svakom do tri konsistuivna naroda obezebeđuje jednaka prava. Zalažemo se provođenje procedura koje on propisuje, a protivi se kršenju istih, kao što je rezolucija o Srebrenici.

Cvijanović je dodala da izazovi sa kojima se poslednjih godina suoačava BiH predstavljaju pretnju da poremete mir u celom regionu te sprečavaju pomirenje u narodima.

- Većina izazova se koristi u raznim manipulacijama, koju koriste razni akteri koji ponovo žele napisati Dejtonski ustav. Uplitanje u unutrašnje demokratkse procese, pretnje silom, nepoštovanje vladavine prava i međunarodnog prava, te mešanje u izbore... U središtu svakog spora nalazi se to što prema Dejtonu BiH može da funckioniše konsenzusom. Nažalost dok se srspki i hrvatski predtavnici bore za poštovanje Dejtona, Bošnjaci se bore za centralizaciju - rekla je Cvijanović te dodala da su neretko podržani od strane Zapada.

Foto: Printscreen

Željka Cvijanović

Cvijanovića je rekla da su visoki predtavnici pretežno na strani Bošnjaka te da krše Dejtonski sporazum.

- Pojedine strane diplomate u BiH i Šmit koji pozira kao neki hibrid kontinuirano se mešaju u unutrašnje dmeokratske procese. Ono je podiglo politički konsenzus koji se podsticao napredak BiH u EU... On je od suštinskog značaja za održavanje mira u našoj državi.

Cvijanović je istakla da se na sličan zadire i u unutrašnja pitanja i tako OHR pomaže u njihovim postpucima.

- Čak je i rezolucija primjer kako mešanje stranog faktora podriva stabilnost.

Cvijanovićeva je dodala kako Lagumdžija podržava nepoštovanje Predsedništva BiH. Nacrt je namerno sakriven od javnosti i o njemu Predsendištvo nije ni glasalo - rekla je Cvijanović, te doladala da nemera koja stoji iza nje, sve samo ne benigna.

Cvijanovićeva je napomenula kako Zukan Helez i Ramo Isak redovno imaju zapaljive izjave u kojima otovoreno pominju vojne sukobe i pozivaju na nasilje.

- Treba reći da ove otvorene pretnje Šmit i strani ambasadori retko osuđuju. Pre samo dve sedmice policijske snage su u Zenici uhapsile dve osobe za koje se sumnja da pripadaju islamistikoj zajednici u FBiH. Takođe korištenje poligona u BiH je omogućeno osobama koje se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Cvijanovića je istakla da je BiH među evropskim zemljama imala najviše stanovnika koji su otišli da vode pokrete džihadista u Iraku.

- Vladavina prava je u sedišti EU integracija, a njeni predstavnici isitiču važnost njenog poštovanja, a Šmit dobija tek blagi prekor zbog kršenja istih. Naime on ne odgovara ni jednoj insituciji, Vladi ili sudu. Nejasno je kako se ovo može uklopiti u bilo koji koncept vladavine prava - rekla je ona.

Pomenula je i vođenje sudskog postupka protiv Milorada Dodika i Lukića. Dodala je i sankcije od strane SAD i VB koje se koriste za zastrašivanje.

- Svi koji odbiju da se povinuju Šmitu, neminovno postaje meta sankcija.

Cvijanović je istakla da je ovo kršenje prava i da da nema sumnje da je to pretnja i stabilnost miru u BiH.

- Pored svega navedenog, nastavljaju se napori da se biračima u BiH uskrate prava. Iako najavljena kao tehnička izmena, ona je zapravo politička odluka i dovodi celi izborni proces u BiH. Šmit je i ovaj put prekršio Dejtonski sporazum - dodaje.

CIK sada može da zaobilazi sud pošto joj je Šmit dao pravo da kažnjava svako kršenje njegovog Izbornog prava, pojasnila je Cvijanović.

- Kada su Narodna skupština i izabrani predstavnici preduzeli korake, Šmit i njegovi saučesnici su zapretili prinudnom smenom. Lišavanjem zvaničnika i njihovoh nadležnosti birači su lišeni parava. Svaki put kada Šmit nametne neku odluku to destabilizuje BiH - rekla je Cvijanović. 

Dodaje da se postupci Šmita trebaju što pre osuditi i okončati.

Na početku sednice bilo je reči o situaciji u BiH tokom devedestih godina, tačnije o ratu koji je rezultirao uspostavljanjem Dejtonskog sporazuma.

Kako se moglo čuti na početku UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma, ali da rade sve na održavanju mira u BiH.

Sednica je zakazana na inicijativu Rusije,  koja je kao razloge navela narušavanje bezbednosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a biće održana u 16 časova po lokalnom vremenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!
Proći će kao Francuzi!

Britanski specijalci u Ukrajini testiraju novu taktiku protiv Rusa! Šef američkih komandosa otkrio strogo čuvanu tajnu!

Šef američke komande za specijalne operacije general Brajan Fenton otkrio je nove detalje o operacijama britanskih kopnenih jedinica u Ukrajini, navodeći da Pentagon o ratu koji je u toku saznaje „uglavnom kroz oči partnera za specijalne operacije Velike Britanije", koje je on naveo kao testiranje novih pristupa modernom ratovanju na frontu.

16.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija