• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.05.2024

14:12

Dan koji je zavio Srbiju u crno! Godinu dana od nezapamćenog masakra u Malom Orašju i Duboni - građani u znak sećanja odaju poštu (FOTO)

Miloš Rafailović

Društvo

Dan koji je zavio Srbiju u crno! Godinu dana od nezapamćenog masakra u Malom Orašju i Duboni - građani u znak sećanja odaju poštu (FOTO)

Podeli vest

Taj 4. maj 2023. godine svima će ostati zakovan kao mač u srcu, nakon što je počinjen stravični masakr u selima Malo Orašje i Dubona, koje dan nakon krvavog pira o Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio pomahnitali mladić - Uroš Blažić.

Ekipa "Informera" na godišnjicu od tragedija posetila je nemila mesta u kojima je vreme stalo, a bol i neverica i dalje su jedino što se možete osetiti u vazduhu. 

U 11 sati prikazan je film posvećen žrtvama, a zatim odigrana utakmica na fudbalskom terenu kluba "Ravni Gaj" i memorijalni turnir

13.55 - U znak sećanja na one koji više nisu tu

U Malom Orašju počela je utakmica između ekipe Ravnog gaja i Ribnikara čiji početak je ispraćen bakljadom i minutom ćutanja. Za Ravni gaj nastupaju saigrači i prijatelji stradalih momaka, a u ekipi Ribnikara su otac Angeline Aćimović, Anđelko i otac Ane Božović, Ivan kao i nekadašnji trener Partizana Igor Duljaj. Oni igraju fudbal u znak sećanja na one koji više nisu tu.

12.33 - Program obeležavanja godišnjice kod spomenika je završen

Uskoro počinje memorijalni turnir i utakmica između Partizana i Zvezde.

Foto: Miloš Rafailović

 

11.45 - Roditelji govorili o svojoj deci

Foto: Miloš Rafailović

 

Dok su na video-bimu prikazivane fotografije o svakom od šestorice mladića, ali i Milanu, Daliboru i Kristini iz Dubone, održan je govor o njihovom životu i nesebičnosti.

Nakon ovih govora i fotografija na video-bimu prikazane su priče roditelja stradalih momaka.

11.20 - Pušteni golubovi u znak sećanja

11.05 - Svi u suzama

Film posvećen žrtvama prikazan je na video bimu, a svi prisutni bili su u suzama.

Foto: Miloš Rafailović

 

10.50 - U Malo Orašje stigao je otac tragično nastradale devojčice Sofije Negić, koji je Kosta Kecmanović ubio tokom krvavog pira.

10.45 - Stigla porodica Angeline Aćimović

U Malo Orašje stigla je i porodica Angeline Aćimović, devojčice ubijene u OŠ Vladislav Ribnikar, a njen otac Anđelko došao je u majici sa logom fondacije Angelina koji je ona dizajnirala.

Foto: Miloš Rafailović

 

Došli su i Dragan Kobiljski, otac stradale Eme Kobiljski i Ivan Božović, otac Ane Božović ubijene u Ribnikaru.

10.38 - Vence položili i mladi sportisti

Posle zagrljenih i uplakanih porodica vence su položili i mladi sportisti, nakon što su stigli i fudbaleri FK Partizan.

Foto: Informer

 

10.23 - Porodice u suzama

Porodice dolaze u majicama na kojima je lik njihovog stradalog deteta i u suzama pale sveće za njih.

10.15 - Poruke pored terena

"Godina prođe al taj dan nikad", "Živite", "Tamo gde ste vi zlo ne postoji, ovde gde smo mi, sve je puno vas", neke su od poruka pored terena na kom će se odigrati memorijalni turnir.

Foto: Miloš Rafailović

 

Četiri policijske patrole i veliki broj građana stigli su u Malo Orašje kod stadiona - igrališta.

Foto: Informer/M. Rafailović

 

Prijateljska utakmica - humanitarnog karaktera

Očekuje se nekoliko autobusa, a plan je da građani prvo upale sveće, a potom da pređu na teren gde će se održati prijateljska utakmica - memorijalna, u znak sećanja na nastradale.

- Prvo će utakmicu odigrati omladinci FK Partizan i FK Crvena zvezda, a onda će biti održan memorijalni turnir od 12 ekipa među kojima su ekipe iz OŠ “Vladislav Ribnikar” i advokata iz Beograda. Sva šestorica mladića bila su uključena u klub i ovo im dugujemo. Četvorica su igrala, a dvojica bili verni navijači - kaže predsednik kluba Milosav Pavlović.

Foto: Miloš Rafailović

 

Sva novčana sredstva će biti dodeljena ljudima koji se oporavljaju nakon masakra, tačnije svima koji su uspeli da prežive masakr, javlja s lica mesta reporter Infromera

Foto: Miloš Rafailović

 

Program u znak sećanja na žrtve će počinje u 11.00 sati u Ravnom Gaju, u selu Malo Orašje, a tokom njega će, pored ostalog, biti prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića.

Foto: Miloš Rafailović

 

Foto: Miloš Rafailović

 

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

Foto: Informer/M. Rafailović

 

Foto: Miloš Rafailović

 

 

Podsetimo, Predsednik Republike Srbije -  Aleksandar Vučić položio je cveće u spomen-parku u Malom Orašju na mestu ubistva Nemanje Stevanovića, Lazara Milovanovića, Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Nikole Milića i Petra Mitrovića.

 

 

-  Sa najdubljim pijetetom odajem poštu nevinim žrtvama bezumnog pohoda koji je iza sebe ostavio očaj, tugu i pustoš - istakao je.

Foto: Miloš Rafailović

 

U Ravnom Gaju su hicima iz kalašnjikova i pištolja ubijeni M.M. (18), A.M. (18), N.M. (15), L.M.(20), N.S. (21), dok je P.M. (20) preminuo kasnije u bolnici u Beogradu, od zadobijenih povreda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija