• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

16.12.2023

06:50

Temperatura samo najavljuje dolazak virusa! Varičele ispraznile vrtiće - Pedijatar otkriva kako da prepoznate prve simptome!

Informer/shutterstock

Društvo

Temperatura samo najavljuje dolazak virusa! Varičele ispraznile vrtiće - Pedijatar otkriva kako da prepoznate prve simptome!

Podeli vest

Nekoliko puta godišnje u vrtićima širom naše zemlje dolazi do malih talasa oboljevanja dece od varičela, tačnije ovčijih boginja. Ne postoji pravilo kada se to tačno dešava, ali dolaskom hladnijih dana stigla je i manja epidemija varičela u predškolskim ustanovama.

Pred Novu godinu i božićne praznike mnoge je iznenadila vest da se u vrtićima masovno pojavljuju slučajevi oboljevanja od varičela

Varičele su u našem narodu poznatije kao "ovčije boginje" koje svaka osoba mora da preleži, pre ili kasnije. Iako ovu bolest retko prate teški simptomi, često problem predstavlja period inkubacije, kao i dužnina oporavka deteta koje omogućava da se dete vrati u kolektiv.

Šta su varičele i koji su prvi simptomi?

Ovčije boginje ili varičele su infektivno virusno oboljenje koje je  rasprostranjeno po celom svetu. Većina ljudi preleži ovčije boginje u detinjstvu i to je dobro, jer se tada bolest javlja u blažem obliku. 

Pedijatar doktor Dejan Jonev za Infomer otkrio je da samo izlaženje boginja po telu nije prvi simptom, već temperatura koja se javi par dana pre izbijanja varičela.

- Prvi simptomi varičela se javljaju nekoliko dana pre izbijanja prve boginje, i to u vidu povišene telesne temperature. Temperatura može da traje i jedan dan, pa nakon pauze da izbiju boginje, ali ukoliko temperatura traje par dana, zasigurno će prestati čim se pojavi prva boginja - rekao je doktor Jonev.

Foto: Privatna arhiva

Doktor Dejan Jonev

Kako nastaju i kako se prenose varičele?

Varičela se prenosi direktnim kontaktom, tačnije vazdušno-kapljičnim putem, jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta obolelih, zbog čega su vrtići i predškolske ustanove "idealno mesto" za lako širenje ovog oboljenja.

Kako navodi naš sagovornik, boginje mogu da izbiju i 15 dana od prvog kontakta sa zaraženom osobom, kao i da se njihovo pojavljivanje ostvaruje u više naleta.

- Deca koja nisu preležala boginje, a bila su u kontaktu sa zaraženom decom, dobiće iste u roku od 10 do 15 dana. Tada će im se prvo pojaviti temperatura, a nakon nekoliko dana i prva boginja. Ovčije boginje izbijaju prvih 10 dana oboljenja, nekada izbiju sve odjednom, ali to je redak slučaj. Obično izbijaju u 3 ili 4 navrata - rekao je doktor i dodao:

- Od deteta zavisi da li će boginje "poiskakati" masivno ili oskudno. Nekada to bude toliko boginja na telu deteta, da nema tačke na koži koja nije zaražena. Deci manjeg uzrasta boginje znaju da izbiju i na vrlo nezgodnim mestima poput očnog kapka, ali roditelji će sigurni biti da su boginje u pitanju ako ih ima na glavi, tačnije u kosi, kao i na vratu. 

Foto: Informer/shutterstock

 

Kako razlikovati različite vrste boginja?

Najpoznatije vrste boginja su male boginje  - morbili, ovčije boginje - varičele i rubeole. 

Po učestalosti i težini komplikacija, najopasnije su male boginje, odnosno morbili od kojih je u svetu zabeležen i najveći broj smrtnih ishoda. Male boginje razlikuju se od ovčijih boginja i rubeole po periodu inkubacije, simptomima koji prate ili prethode osipu i po samom karakterističnom osipu koji je sličniji rubeoli nego ovčijim boginjama. 

    Razlike između različitih vrsta boginja  
Vrste boginja MORBILI – male boginje VARIČELE – ovčije boginje RUBEOLA -  crvenka
Inkubacija – pojava prvih simptoma nakon kontakta sa zaraženom osobom 7 – 12 dana 1 - 2 nedelje 2 – 3 nedelje
Početak bolesti i simptomi koji predhode ili prate osip Visoka temperatura,promukli kašalj, gušobolja, jako suzenje očiju.

Malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura (ne previsoka), glavobolja.

Blagi simptomi koji podsećaju na običnu prehladu , blagi kašalj, kijavica, konjuktivitis i uvećane limfne žlezde.

Osip Koža je prekrivena pegavim, sitnocrvenim tačkicama – bolesnik izgleda kao da mu je koža potpuno pocrvenela.

Kritične tačke: Čelo, uši, vrat.

Osip je specifičan po vodenastim bubuljicama  ispunjenim tečnošću (tzv. vezikula).

Osip se javlja po celom telu

Osip se sastoji od mnogo malih izolovanih crvenih tačkica koje nisu grupisane.

Širi se od lica pa naniže preko celog tela i to u toku jednog dana.

Komplikacije Zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje grkljana (laringitis) koje nekada otežava disanje, zapaljenje moždanica (meningitis) i zapaljenje mozga (encefalitis), slepilo. Sekundarne infekcije usled pada imuniteta koje se leče antibioticima (upala pluća, upala srednjeg uh, bronhitis...) Komplikacije su retke, ali su rubeole izuzetno opasne u trudnoći jer mogu dovesti do pobačaja ili oštećenja ploda
Zaštita MMR vakcina Vakacina protiv varičele postoji, ali još nije dostupna. 

MMR vakcina

 

 

Foto: Informer/shutterstock

 

Lečenje i period izolacije

Varičela zahteva izolaciju bolesnika, ležanje i simptomatsku terapiju. Potrebno je obezbediti maksimalnu higijenu da bi se izbegla superinfekcija vezikula. Savetuje se svakodnevno kupanje sa blagim rastvorom hipermangana radi dezinfekcije kože, a brisanje upijanjem tečnosti da se ne bi izazvalo pucanje vezikula.

Komplikacije kod varičele

Među nevakcinisanim ljudima koji razviju varičele, nekoliko osoba može imati teže simptome. Odrasli su podložniji komplikacijama od dece, ali čak i kod odraslih su retke. Trudnice, novorođenčad i odojčad do 4 nedelje, kao i oni sa oslabljenim imunim sistemom, češće dožive komplikacije. Ako se dogodi sledeće, osoba treba da se obrati lekaru:

- Infekcija: Ako koža oko pega i plikova postane crvena i nežna ili bolna, možda postoji bakterijska infekcija na koži.
- Problemi sa disanjem: Ako osoba ima poteškoća sa disanjem, možda će razviti upalu pluća.
- Encefalitis: Osoba može razviti upalu mozga. Simptomi uključuju konfuziju, pospanost, promene ponašanja ili ličnosti ili napade.
- Rejev sindrom: U retkim slučajevima, deca i tinejdžeri koji se oporavljaju doživeće oticanje jetre i mozga.
- Krvarenje: Osoba može doživeti krvarenje, što je gubitak krvi iz puknutog krvnog suda.
- Sepsa: Osoba može dobiti infekciju u krvi, što je stanje opasno po život.

Kako ističe doktor Jonev, važno je da dete u potpunosti preleži boginje pre nego što se vrati u kolektiv kako radi prevencije širenja virusa, tako i zbog sopstvenog imuniteta.

- Vrlo je važno da roditelji slušaju savet lekara, da se vodi računa o higijeni deteta kao i da se uzima propisana terapija u vidu krema ili pene koja umiruje svrab. Dete ne sme da ide u kolektiv tri nedelje, jer tako sprečava prenošenje virusa koji se još uvek nalazi u njemu, ali isto tako ne sme da bude u kontaktu sa drugom decom zbog svog imuniteta. Kada bi dete otišlo u vrtić, a da nije prošao 21 dan od izbijanja prve boginje to bi značajno narušilo njegov imunitet koji je već oslabljen. Samim tim moglo bi doći do razvoja ozbiljnih komplikacija -  zaključio je za naš portal pedijatar doktor Dejan Jonev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija