• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.05.2024

22:53

Amerika i duboka država nezadovoljne evropskom turnejom predsednika Kine! Poseta Si Đinpinga Srbiji tumači se kao jačanje multipolarnog sveta! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Amerika i duboka država nezadovoljne evropskom turnejom predsednika Kine! Poseta Si Đinpinga Srbiji tumači se kao jačanje multipolarnog sveta! (VIDEO)

Podeli vest

Dolazak Si Đinpinga u Srbiju biće značajno u mnogo aspekata za našu zemlju. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorili su Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Dragan Petrović, sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke komentarisao je zbog čega je predsednik Si Đinping odlučio da poseti baš ove tri evropske zemlje tokom svoje turneje.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nebojša Obrknežev

-Nemamo nemačkog kancelara koji bi trebalo da bude glavnokomandujući, već njegovo mesto zauzima Makron. Zato nije čudo što je predsednik Si odabrao Francusku da je poseti. Ursula fon der Lajen rekla je da oni mogu da sarađuju sa Kinom, ali da ta trgovina mora da bude uravnotežena. Mađarska je veoma suverenistička  zemlja. Gleda dosta u budućnost. S druge strane postoje velike kineske investicije u Mađarskoj. Svakako ulazite u jednu zemlju koja pripada EU. Kada govorimo o Srbiji desio se preokret 2016. godine, ali je važna i 1999. godine. 2016. godine smederevska železara je bila značajna. Bor je bio u minusu. Rudna renta je povećana, pa više novca ide u budžet Republike Srbije. Te stvari su proizvodne i ti produkti se izvoze. Od njih se puni budžet Srbije- rekao je Obrknežev.

- Ne zaboravimo kako je naš  predsednik tamo dočekan. To je uzajamno uvažavanje. Treba da ga dočekamo sa svim državnim ceremonijama koje će uveličati ovaj događaj.

Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu objasnio je značaj dolaska predsednika Si Đipinga u tri zemlje Evrope.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Petrović

-Ovo je jedan trusan period sukoba NATO-a sa Rusijom. Dolazak Kine u zemlju koja nije članica NATO-a ima svoje specifičnosti. Obratite pažnju na razliku između prijema Makrona u Pekingu i Urslule fon der Lajen. Mi smo došli do toga da ovo trajanje ukrajinske krize jasno nagoveštava neuspeh duboke države. Otuda dolazak  Sija u ovom trenuku predstavlja mnogo više. To se tumači kao jačanje multipolarnog sveta. Nije bilo povoljno ni to što je Si Đinping posetio Francusku. U ovom slučaju, Si pocrtava multipolarni svet svojim posetama trima zemljama Evrope što nije po volji ni Americi i dubokoj državi. Dolazak kineskog premijera u Srbiju bio bi veliki događaj, ali dolazak Sija... To je podrška Srbiji i srpskom narodu, ali indirektno i podrška Rusiji. Kina i Rusija su čeone najuglednije članice BRIKS-a. Mislim da i Grčka koja učestvuje u strateški važnom projektu je veoma zainteresovana- rekao je Dragan Petrović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12