• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.05.2024

19:55

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Podeli vest

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

Pukovnik Duško Šljivančanin rekao je da će se nastaviti kontinuitet politike koju je započeo Vladimir Putin.

-Šest godina je dug period i za to vreme će se promeniti vlade i u Evropi i u svetu. Iz njegovog govora vidimo da se posebno zahvalio borcima na frontu. Dok Ukrajina i NATO imaju probleme i sa materijalnim i sa ljudskim resusrsima, kod Rusije taj problem ne vidimo. Za šest godina on će završiti sve što je započeo. Danas je ovo što Rusija radi prekretnica međunarodnoj sceni. Tu se misli i na geopolitičku, ali i na svaku drugu situaciju- rekao je Šljivančanin.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Duško Šljivančanin

Dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije rekao je da će Rusija nastaviti put koji je zacrtao Putin.

-On je Rusiju vratio na ono mesto na međunarodnoj sceni koje joj i pripada. On je uspeo da osnaži Rusiju. Ona pokazuje da se na svetu ništa više ne može odigravati kako se odigravalo ranije. Svet neće imati jednog gospodara u Vašingtonu. Nije neobično da je Putin izabrao da prvo poseti Republiku Kinu. Strateški savez između Rusije i Kine treba da obezbedi da svet nema strateškog gospodara kakvog je imala u prošlom vremenu. Izgleda da još uvek nije vreme za pregovore. Spremnost za pregovore Rusija izražava od samog početka. Rat bi se završio nakon dva meseca da nije bilo delovanja Zapada. Zapad ne želi taj dogovor. Sve svetske stvari moraju se rešavati dogovorom i niko za sebe ne može da kaže da je izuzetan. Amerikanci nakon Drugog svetskog rata ističu da su oni izuzetna nacija i da oni mogu da postavljaju pravila. U svakom pogledu oni sebe smatraju izuzetnim. Dok ne uvide da nisu izuzetni, vodiće se ovaj rat- rekao je Lukić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Aleksandar Lukić

Osamstočetvrti dan rata je u Ukrajini. Ruska vojska počela je vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja.

Duško Šljivančanin rekao je da ako nešto može biti pozitivno u ratu, makar za ove praznike nije bilo većih ratnih dejstava.

-Zapad je rekao da će urušiti krinski most. Pre smo govorili o pregovorima. O kakvim pregovorima da govorimo kada oni stalno zaoštravaju sukob. Definitivno Rusija trenutno ratuje protiv NATO pakta. Da je Ukrajina nekim slučajem u NATO paktu, ne bi veću pomoć dobijala nego što je dobija sada- rekao je Duško Šljivančanin.

Dr Aleksandar Lukić rekao je da Zapad očigledno još uvek nije obavezan da sedne za pregovarački sto.

-Treba da se desi neki prelomni događaj na frontu, a to bi bilo da jedna strana uvidi da mora da kapitulira. Za sada taj trenutak nije došao, međutim nagoveštaji su da će do tog trenutka uskoro doći. Kad ruska vojska probije front i izbije na Dnjepar i oslobodi Harkov i Odesu, Zapadu bi taj prelomni trenutak mogao da bude to- rekao je Lukić.

Analitičar Andreja Lović javio se uživo u program i govorio je o dolasku Si Đipinga u Srbiju. U svom izlaganju komentarisao je zbog čega je kineski predsednik izabrao baš ove tri evropske zemlje koje želi da poseti.

Foto: infromer printscreen

Andreja Lović

-Pitanje zašto Si Điping posećuje baš Srbiju i Mađarsku. Si Điping na Balkanu pre svega ide kod svojih prijatelja. Ovaj datum je jako simboličan zbog zločina bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu. Nema mnogo tekstova o tome u medijima. Nemačka je licemerna jer kritikuje predsednika Vučića jer misle da će Srbija da se okrene BRIKS-u, a ne Evropskoj Uniji. Takođe nemački mediji reaguju na ovaj manevar Makrona jer smatraju da je ovim Makron pokazao da je on lider EU. Francuska je značajniji igrač od Nemačke jer je nuklearna sila. Zamerka u medijima je ta što Kina podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, a zamerka Srbiji je ta što se nalazi na evropskom putu, a želi da sarađuje sa Kinom. Sa druge strane se kritikuje taj zapani odnos prema Srbiji jer se navodno prepušta Beograd istoku i umesto da se prigrli, Beograd se prepušta  BRIKS-U- rekao je Andreja Lović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12