• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2024

19:51

Rusija je neosvojiva zemlja, čak i u slučaju nuklearnog rata! Rusi Ukrajinu doživljavaju kao svoje dvorište! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Rusija je neosvojiva zemlja, čak i u slučaju nuklearnog rata! Rusi Ukrajinu doživljavaju kao svoje dvorište! (VIDEO)

Podeli vest

I dalje se ne zna ko su nalogodavci terorističkog napada u Moskvi. Gosti emisije "Rat uživo" bili su advokat Marko Slijepčević Anđelković i Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Oni su govorili o ratu u Ukrajini i objasnili na zašto i na koji način je uopšte došlo do ovog sukoba. U program se putem vajber poziva uključio i kapetan garde Hadži Bratislav Živković, koji je govorio o trenutnoj situaciji na ukrajinskom frontu.

Aleksandar Lukić sa instituta za političke studije rekao je da je mnogo vremena prošlo od kad je krenuo rat u Ukrajini. Po njegovom mišljenju, da bi se razumele ove dve godine rata, trebalo bi ići dalje u prošlost čak do 1991. godine kada je razbijen Sovjetski Savez.

Foto: Tanja Andric

Aleksandar Lukić

-Jeljcin je tada najviše doprineo tom ocepljenju. Nije se Sovjetski Savez raspao, on je praktično razbijen odlukom Jeljcina. Time je na tacni svim ostalim subjektima dao nezavisnost, a tu je svakako i Ukrajina. To je bio neobičan potez Jeljcina. Imajući u vidu njegovu biografiju, nije neobično to što je uradio. Jedini subjekt Sovjetskog Saveza koji je bio federacija jeste Ruska republika, sve ostale su bile unitarne. To je imala samo Rusija. Nešto slično je bilo u Srbiji. Mi smo nešto slično prošli sa Jugoslavijom jer samo Srbija ima pokrajine. Za ovo sada što se dešava 1991. godina je ključna. Možemo posmatrati i šta se sve dešavalo od tada do 2014, a onda od 2014. do 2022. Od 1991. do 2014. postoji prikriveno nastojanje Ukrajine da se okreće EU i NATO-u. Ipak, to nije bilo lako izvesti. Ukrajna je vodila prozapadnu politiku sve vreme. U to vreme su glumili demokratiju, pa su ruske partije su i dobijale neke izbore. Na kraju 2014. godine dolazi do praktično državnog udara, odnosno oružane pobune koju je izazvao i podržao Zapad. Viktorija Nuland je išla tamo i delila čaj- rekao je Aleksandar Lukić.

Advokat Marko Slijepčević Anđelković rekao je da se slaže sa tim da bismo morali da se vratimo u prošlost da bismo razumeli trenutne događaje, ali on smatra da istorija današnje situacije počinje još kasnije, čak 1945. godine.

Foto: Tanja Andric

Marko Slijepčević Anđelković

-Postojala je stalna tendencija zapadnih sila: Napoleon, pa Hitler... Rusija je praktično neosvojiva. Ako osvojite Moskvu, vi niste osvojili Rusiju, a to im je glavni grad. Oni su praktično neosvojiva zemlja, čak i u slučaju nuklearnog rata. Ta tendencija postoji i danas samo se menja oblik i izgled, a agenda ostaje ista. Prvo se raspao Varšavski pakt, pa se raspao Sovjetski Savez. Sve zemlje koje su bile deo Varšavskog pakta, sada žele da budu deo NATO-a. Bio je dogovor da se NATO neće širiti na zemlje Varšavskog pakta, pa se širio. Onda su rekli da se neće širiti na bivše sovjetske republike, pa se širio. I sada je došlo do crvene linije u slučaju Ukrajine. Sama reč Ukrajina, znači u kraju. Rusija smatra da je Ukrajina njihovo dvorište. Vidimo da se u dugom vremenskom periodu krše elementarne norme Međunarodnog prava. Rusija devedesetih i Rusija dvehiljaditih nije ista Rusija. Na vlast su došle propatriotske snage. Kada vi te ljude usmerite na pravi način, sigurno da će svakoj državi biti bolje. Putin je izvršio bitna hapšenja uticajem ljudi, milijardera koji su se bavili iznošenjem i novca i resursa- rekao je Anđelković.

Kapetan garde Hadži Bratislav Živković javio se uživo u program i govorio je o napredovanju ruske armije na terenu. On je pričao o tome šta je osvojeno, ali i o tome šta je trenutni cilj vojnih operacija ruske vojske.

Foto: Informer printscreen

Hadži Bratislav Živković

-Taj rat se vodi malo opreznije. Mi smo imali direktno naređenje da se zaštiti stanovništvo. To nam je otežavalo borbe u gradovima i u naseljenim mestima. Počelo je bombardovanje jednog važnog grada koji je treća linija odbrane Ukrajine. Ruska armija je izvršila napad na Časovjar. Časovjar kontroliše ogromnu teritoriju. Sad je već ušla ruska armija u istočne delove Časovjara. Na ovom pravcu imamo osvajanje mesta Bogdanovke, pa na Časovjar može da se napada sa dve strane. Opkoljena je i Klišijevka koje je u blizini Časovjara i selo Nikolevka i time se približila važnom putu- rekao je Živković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ovako veštačka inteligencija utiče na glasače! Kreirate mišljenje na osnovu materijala koji vam se plasiraju! (VIDEO)
Live TV

Ovako veštačka inteligencija utiče na glasače! Kreirate mišljenje na osnovu materijala koji vam se plasiraju! (VIDEO)

Američki Majkrosoft tvrdi da će kineske sajber grupe izvesti napade tokom značajnih izbora u 2024. godini, kao i da će u njih će biti uključena Severna Koreja. Kako će u budućnosti izgledati izborni procesi širom sveta u eri veštačke inteligencije, i da li možemo da očekujemo Majkrosoftov najavljeni scenario izbornog procesa u Americi razgovarali smo sa prof. dr Petrom Kočovićem sa univerziteta "Union Nikola Tesla" u "Info jutru" Informer TV.

08.04.2024

13:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija