• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.04.2024

22:35

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija! (VIDEO)

Podeli vest

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

Činjenica je da se svet menja, a što se brže menja, pritisci na Srbiju su veći. Koliko izgleda realno da će doći do zbližavanja muslimana i pravoslavaca?

Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke komentarisao je da li je moguće da pravoslavci i muslimani žive u sadejstvu kao jedan narod.

Foto: Tanja Andric

Nebojša Obrknežev

- U Rusiji nije bilo razlike između muslimana i pravoslavaca. Svi su se svrstavali kao Rusi. S druge strane, ovo je zanimljiva tema. Hegemoni koji su čitav vek vladali polako gube osnovu. Nemoćne zemlje Afrike ispostavile su se kao vrlo jake. Poslednjih godina je čak 8 zemalja Afrike proteralo Francuze. Oslobađanje država od hegemona kolektivnog Zapada je sve češće. Ova dva sukoba koja su se otvorila su ubrzala sam proces. U Ukrajini je suština u pozadini, a to je ekonomsko pregrupisavanje i pregrupisavanje zemalja za koje nikada ne bismo pomislili da bi bili u nekom sadejstvu. Sve što je bilo nemoguće, sada postaje moguće. Šesta zemlja BRIKS-a je Argentina. Kada glumac dođe na scenu, onda počne da vodi zemlju u drugačijem pravcu. Tu bih povukao paralelu sa Zelenskim. Imamo i druge zemlje koje žele da pristupe BRIKS-u. Ova organizacija najčešće se spominje kao ekonomska organizacija. Možda ova organizacija preraste i u ekonomsko-vojnu organizaciju. Ono što je bitno napomenuti je da oni poseduju 48% ukupne količine nafte i gasa u svetu. Oni mnogo toga mogu da pomrse. U bliskoj budućnosti organizacija BRIKS će postati jača i dominantnija. BRIKS vidim kao ozbiljnu budućnost-rekao je Obrknežev.

Doktorka Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju rekla je da bismo mi trebali da koristimo Rusiju kao primer gde pravoslavci i muslimani mogu da žive u sadejstvu.

Foto: Tanja Andric

Jovana Stojković

-Ovo bi trebalo da bude putokaz za nas jer i mi imamo nacionalne manjine. Ja verujem da se većina muslimana oseća kao građani Srbije, pa treba pratiti primer Rusije. Apropo rata u Ukrajini oni moraju da izvedu neku pobedu. Bojim se da je ta teritorija Srbija. Postoji ta opoasnost da na nama pokazuju mišiće. Zemlje BRIKS-a nude suverenitet i poštovanje različitosti. Nikako nije dozvoljeno da se u Srbiji ostvari neka vrsta savezništva između muslimana i pravoslavaca. Potrebno je da se kod nas pravi ta zla krv. To je plan Zapada. Muslimani koji žive u Srbiji treba da vide kako je moguće živeti složno i bez konflikata u Rusiji. Potrebno je da naša zemlja učini sve da se to spreči. Primetili smo koliko stanovnika Zemlje pripada drugom polu, a mi smatramo da je Međunarodna zajednica Zapad. Svet je mnogo širi pojam i ne možemo samo prema njima da se vrednujemo. U celoj ovoj situaciji treba biti mudar. Treba da osuđujemo zločine sa svih strana, ali u političkom smislu treba da vidimo sa koje strane nam dolaze prijatelji. Te neke vetrove i glasove treba koristiti kako bi se izbegao taj grozni pečat koji planiraju da nam stave- rekla je Jovana Stojiković.

Gosti "Info večeri", osim o ovoj, govorili su i na druge teme. Jedna od njih je besmisleni bojkot izbora dela opozicije, a druga rat u Gazi. Njihovo gostovanje možete pogledati ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Svađe i rasulo u Feneru! Povod je Bata Mirković!
Fudbal

Svađe i rasulo u Feneru! Povod je Bata Mirković!

Turski mediji prenose da je predsednik istanbulskog velikana, Ali Koč (57) želeo u stručni štab da dovede i Zorana Mirkovića (52), ali da je trener Ismail Kartal (62) to odbio, što je dovelo do ozbiljnih nesuglasica.

10.05.2024

14:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija