• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2023

09:59

Evo zašto Netanjahu sravnjuje bolnice i škole u Gazi! UNICEF navodi da su dečje žrtve zapanjujuće! (VIDEO)

Informer

Live TV

Evo zašto Netanjahu sravnjuje bolnice i škole u Gazi! UNICEF navodi da su dečje žrtve zapanjujuće! (VIDEO)

Podeli vest

O trenutnoj situaciji u Gazi, u emisiji "Info jutro" razgovarali smo sa sa Sanjom Drezgić Ostojić, koordinatorkom za pripreme za nesreće i delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije i Brankom Miloradovićem, piscem i analitičarem.

Izraelska vojska je pronašla oružje i "terorističku infrastrukturu" tokom racije u bolnici El Šifa u Gazi, rekao je zvaničnik izraelske vojske za Rojters. On kaže i da nije bilo borbi u bolničkom kompleksu, kao i da vojnici nisu bili u dodiru sa pacijentima i osobljem bolnice. S druge strane, iz Svetske zdravstvene organizacije navode da su zabrinuti zbog vojnog upada u kompleks bolnice El Šifa, a podsekretar za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija Martin Grifits naveo je da je zgrožen izveštajima o vojnom upadu u bolnicu.

Sanja Drezgić Ostojić iz Crvenog krsta istakla je da su poslednje informacije sa kojima raspolaže Crveni krst te da ima veliki broj civilnih žrtava.

Foto: Pedja Milosavljević

Sanja Drezgić Ostojić

-Poslednja informacija sa kojom mi raspolažemo jeste da ima veliki broj civilnih žrtava. Podaci koje mi imamo, u Gazi je više od 10.000 ljudi poginulo, od čega više od 4.000 dece. Ima preko 25.000 povređenih, a raseljenih je oko milion i po. Veliki broj domaćinstava je uništeno. Više od 113 zdravstvenih ustanova više nema funkciju. Mi dobijamo informacije iz dve bolnice kojima rukovodi palestinski Crveni polumesec. Oni preuzimaju pacijente od bolnica koje više nisu u funkciji. Veliki izazov predstavlja nedostatak struje i goriva. Zdravstveni radnici su stavljeni pred veliki izazov. Celokupna humanitarna situacija tamo je vrlo kompleksna. UNICEF ima podatke da su žrtve u smislu dece zapanjujuće. Strahuje se da će te brojke biti još veće- navela je Sanja Drezgić Ostojić.

Pisac i analitičar Branko Miloradović komentarisao je situaciju u Gazi u kontekstu osvete Izraela zbog 7. oktobra, ali i podrške koju Izrael ima u Americi.

Foto: Pedja Milosavljević

Branko Miloradović

-Sve je krenulo 7. oktobra terorističkim napadom Hamasa. Očekivali smo da će odgovor Izraela biti žestok. Ipak, nismo očekivali ovakav odgovor koji je na ivici ratnog zločina. Gađaju se bolnice, škole i drugi civilni objekti. To je nešto što na Zapadu zovu prekomerna sila, a to je zapravo ratni zločin. Oni to pravdaju time što se komandni centri Hamasa nalaze ispod ovih objekata. Za Izrael su veliki izazov ti tuneli. Izrael ima veoma jaku i opremljenu armiju. Tehnički i tehnološki su se opremili i imaju dronove koji će se kretati kroz te tunele. Najveći saveznik Izraela su SAD. Zato je Izrael ovako dobro opremljen jer ih Amerika snabdeva. Javno mnjenje se komeša zbog ratnih zločina koje je izvršio Izrael. Postoji kritika, mada je ona vrlo blaga. Tramp i republikanci jačaju u Americi. Netanjahu loše stoji u Izraelu. Njega Izraelci optužuju zbog svega što se dešava- naveo je Branko Miloradović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija