• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.11.2023

22:58

RAT NA BLISKOM ISTOKU Iran se obratio Hamasu! Demolirana zgrada parlamenta u Gazi, "Al Šifa" pod kontrolom Izraela

Shutterstock, Reuters

Vesti

RAT NA BLISKOM ISTOKU Iran se obratio Hamasu! Demolirana zgrada parlamenta u Gazi, "Al Šifa" pod kontrolom Izraela

Podeli vest

Rat u Izraelu, 40. dan.

Hamas ostavljen na cedilu! Iran je jedina sila dorasla Izaelu, ali... "Niste nas upozorili za vaš napad i mi nećemo ulaziti u vaš rat"

Kirbi: Bolnica Al Šifa u Gazi je legitinma bolnica, Hamas krši ratno pravo

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je danas da je bolnica Al Šifa u gradu Gazi, gde trenutno izraelske odbrambene snage (IDF) deluju protiv Hamasovih terorista koji deluju u i ispod bolničkog kompleksa, "aktivna legitimna bolnica".

- Želimo da njihovi pacijenti budu zaštićeni koliko je moguće - istakao je on, preneo je "Tajms of Izrael".

Međutim, on je naveo da je ono što Hamas radi kršenje ratnog prava jer ima sedište u bolnici. Na pitanje da li su SAD dale prethodno odobrenje za napad IDF na bolnicu Al Šifa, Kirbi je rekao da nisu jer Vašington ne očekuje da će Izrael unapred davati obaveštenje o svojim vojnim operacijama u Gazi.

UN predstavile plan za ublažavanje humanitarne krize u Gazi

 

 

 

Abas tražio od američke delegacije da pritisne Izrael da zaustavi rat u Gazi

Palestinski predsednik Mahmud Abas primio je danas u Ramali američku delegaciju koju predvode koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za Bliski istok Bret Mekgurk i pomoćnica državnog sekretara za bliskoistočna pitanja Barbara Lif i poručio im da američka administracija treba da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi rat u Pojasu Gaze.

Primirje u Gazi na pomolu? Hamas se saglasio sa dogovorom o puštanju 50 talaca

Najveća bolnica u Gazi pod kontrolom Izraelskih snaga

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je najveća bolnica u Gazi Al Šifa sada pod kontrolom izraelskih snaga.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su napad na Al Šifu danas rano nakon što su optužile Hamas da deluje iz tunela ispod ogromnog bolničkog kompleksa, što su pomenuta militantna grupa i bolnički zvaničnici više puta oštro demantovali, preneo je Si-En-En .

Alarm za Hamas: "Nema skrovišta do kojeg nećemo stići"

Nema mesta u Pojasu Gaze do kojeg izraelska vojska neće stići, upozorio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Francuzi traže Asadovu glavu: Izdat nalog za hapšenje predsednika Sirije

Tajms of Izrael: Izraelska vojska demolirala zgradu parlamenta u Gazi

 

Izraelska vojska demolirala je zgradu parlamenta u Gazi, javlja Tajms of Izrael.

Na video-snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama navodno se vidi trenutak eksplozije. IDF je ranije saopštio da je zauzeo niz zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza, uključujući parlament, vladin kompleks i sedište policije.

 

Glas Amerike: Gotovo 60 napada na snage SAD u Iraku i Siriji

Militanti koje podržava Iran napali su trupe SAD u Iraku i Siriji najmanje 56 puta u poslednjih mesec dana, objavio je danas Glas Amerike, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

- Da li odvraćanje funkcioniše? Smatramo da da. Nismo videli da se ovaj rat proširio u širi regionalni sukob. Udari koje preduzimamo treba da signaliziraju i daju vrlo snažnu poruku Iranu i njihovim pridruženim grupama da prestanu. To je svrha tih udara - rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Ona je navela da su grupe povezane sa Iranom nastavile da napadaju američke trupe, ali da američka strategija funkcioniše.

- Mislim da smo veoma promišljeni po pitanju toga kako i kada sprovodimo svoje udare protiv ovih grupa. Mislim da Iran sigurno vidi tu poruku - rekla je Sing.

Loša vest za Hamas! Lavrov jasan, Iran i Liban neće udariti na Izrael

"Važno za zaustavljanje agresije..."

Napad na američke baze i vojne objekte u Siriji i Iraku važan je za zaustavljanje agresije na Pojas Gaze, izjavio je zamenik šefa Hezbolaha Naim Kasem.

- Danas postoji alijansa koju nazivamo osovinom otpora, koja uključuje grupe iz zemalja kao što su Iran, Irak, Sirija, Libija, Jemen i Palestina - rekao je Kasem, a prenosi španski "Mundo".

On je istakao da je svim tim grupama zajedničko to što brane "legitimnu, palestinsku stvar".

- Oni smatraju da Palestinci zaslužuju ovu zemlju, a ne okupatori, i da okupatori treba da napuste tu zemlju i vrate je vlasnicima. Nema gazde u osovini otpora - istakao je Kasem i dodao da sa druge strane postoji druga osovina koju čine SAD, Francuska, Nemačka, Britanija i Izrael.
 

(VIDEO) Bajden dao zeleno svetlo! Izrael upao u najveću bolnicu u Gazi, borbe se vode za svaku sobu!

 

IDF: Nismo napali pacijente u bolnici Šifa


Izraelska vojska odbacila je navode da su njihove snage napale pacijente i medicinsko osoblje u bolnici Šifa u Gazi. Vojnici su pronašli oružje u bolnici što, prema saopštenju izraelske vojske, ukazuje na prisustvo Hamasa.

Najmanje pet boraca Hamasa ubijeno je u okršaju ispred bolnice, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nema naznaka da Hamas u tom medicinskom kompleksu drži taoce, ali izraelska vojska veruje da tokom operacije može da dođe do informacija o zarobljenima.


Netanijahu kritikovao Trudoa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je kanadskog kolegu Džastina Trudoa, koji je prethodno apelovao na Izrael da pokaže maksimalnu uzdržanost tokom vojnih operacija u Gazi.

Trudo je izjavio da svet prisustvuje užasnim događajima, u koje spadaju, kako je naveo, ubistva žena, deca, beba.

Nakon toga oglasio se Netanijahu, rekavši da Hamas treba kriviti za užasne događaje o kojima je pričao Trudo, a ne Izrael.
 

Huti: Lansirana serija balističkih raketa na vojne ciljeve u Izraelu

Jemenski Huti saopštili su da su lansirali seriju balističkih projektila na različite vojne ciljeve u Izraelu, uključujući grad Eilat.

Portparol militantne grupe je rekao da je lansiranje usledilo "nakon 24-časovne vojne operacije" koja je uključivala gađanje dronovima ciljeva u Izraelu, prenosi Rojters.

- Nećemo oklevati da gađamo bilo koji izraelski brod u Crvenom moru ili na bilo kom drugom mestu - poručili su Huti.

Izraelska vojska saopštila je ranije da je koristila PVO sistem ''strela'' kako bi presrela projektil u blizini Crvenog mora, nakon što su se u utorak oglasile sirene za vazdušni napad u južnom lučkom gradu Eliatu. Dodaje se da projektil nije stigao do izraelske teritorije, ali nije saopšteno ko ga je ispalio.

 

Rojters: Izrael odobrio isporuku goriva za kamione UN u Pojasu Gaze

Izrael je odobrio isporuku 24.000 litara goriva za kamione Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako se navodi, gorivo je namenjeno isključivo za kamione Ujedinjenih nacija.

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas zasad nisu komentarisale ovu informaciju.

 

Troje ranjeno nakon što su rakete ispaljene na Tel Aviv Ministarstvo odbrane

 

Tri osobe su ranjene nakon što je raketni baraž iz Pojasa Gaze ispaljen sinoć na Tel Aviv, saopštili su izraelska sanitetska služba Magen David Adom i izraelska policija.

Iz Magen David Adoma potvrdili su da je pružena lekarska pomoć dvema osobama, koje su ranjene u napadu.

Kako su naveli, jedna od njih je 20-godišnji muškarac, koji je u teškom stanju nakon što je zadobio rane od šrapnela, prenosi Džerusalem post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju!
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju!

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija