• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2024

23:35

Ovde je vladao Kraljević Marko! Ostaci velegrada i dalje odišu istorijom (FOTO)

Wikipedia

Vesti

Ovde je vladao Kraljević Marko! Ostaci velegrada i dalje odišu istorijom (FOTO)

Podeli vest

Markov Grad ili Markove Kule, odnosno Prilepski Grad je mesto iz kog je vladao najveći srpski epski junak Kraljević Marko. U narodnoj pesmi ovaj grad se naziva “Prilep grad bijeli”.

Prilepski Grad smešten je na visokom kamenom uzvišenju nad današnjim naseljem na prostoru koji zbog svoje specifičnosti proglašen za prirodno dobro novonastale Severne Makedonije.

Ovaj grad je bio jedan od najznačajnijih gradova u srpskoj srednjevekovnoj državi. U njemu je srpski car Dušan “Silni” (1331–1355) imao svoj dvor i tu je pored svoje prestonice Skoplja provodio najviše vremena i obavljao vladarske poslove.

Prilep je bio i prestonica srpskog kralja Marka (1371–1395) iz dinastije Mrnjavčevića. Po imenu ovog srpskog vladara tvrđava je i dobila svoj narodni naziv Markov Grad.

Tvrđava se sastojala od više pojaseva kamenih odbrambenih bedema koji su bili odlično utvrđeni. Danas je većim delom u ruševinama, ali se i dalje može naslutiti njegova nekadašnja monumentalnost.

Foto: Wikipedia

 

Prvo utvrđenje Markovog grada podignuto je u 10. veku od strane Romeja i služio je borbi protiv ekspanzionističkih akcija Prvog bugarskog carstva. I za vreme Samuilovog ustanka, utvrđenje se nalazilo pod njegovom kontrolom.

Posle bitke na Belasici 1014. godine, Samuilo je u Prilepu sačekao svoju oslepljenu vojsku i tu je na licu mesta umro od posledice srčanog udara, kada je video stravičan prizor svoje poražene vojske, koja se u kolonama vraćala oslepljena, a svakom stotom vojniku je romejski car Vasilije II Bugaroubica ostavio jedno oko kako bi mogli da ih vrate nazad Samuilu u Prilep.

Srpski kralj Milutin (1282–1321) konačno oslobađa Prilep krajem 13. veka i od tada je on jedan od najznačajnijih srpskih utvrđenja. Dušan Silni ga naziva “velikoslavnim gradom” i u njemu smešta jedan svojih carskih dvorova. Car Dušan ga 1350. godine predaje na upravu svom županu Vukašinu Mrnjavčeviću (1366–1371), koji je 1366. godine proglašen za kralja.

Posle propasti srpske vojske na Marici 1371. godine, Prilepski Grad postaje prestonica Vukašinovog sina Marka, koji je kao osmanlijski vazal sa titulom kralja upravljao okolinom sve do svoje pogibije u bici na Rovinama 1395. godine.

Posle smrti Marka Mrnjavčevića, Osmanlije anektiraju celokupnu njegovu oblast i preuzimaju kontrolu nad Prilepom. U samom gradu se nisu zadržavali i on je naskoro bio napušten i prepušten propadanju. Nikada više taj grad i okolina neće imati značaj kakav su imali za vreme cara Dušana i vlasti srpske dinastije Mrnjavčevića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)
Srbija

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)

Srpske majke su stub porodice. Te snažne žene imale su ključnu ulogu u održanju srpske države u najtežim vremenima. One su branile svoje ognjište, svoj prag, parče otadžbine kada se Veliki rat svom žestinom obrušio na Srbiju. Nažalost, danas zaboravljena Rosa Pantić, žena Vučka Pantića iz sela Lazarevac kod Blaca bila je pravi primer Srpkinje.

07.05.2024

20:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!
Politika

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

20:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set