• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2024

23:15

Da li ste znali? Srbi su zlatnim slovima ispisani u istoriju ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane!

Ministarstvo odbrane

Vesti

Da li ste znali? Srbi su zlatnim slovima ispisani u istoriju ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane!

Podeli vest

Srbi su prvi na svetu oborili avion pucnjem sa zemlje i Srbi su obaranjem najskupljeg aviona “nevidljivog” F-117 “Noćnog jastreba” (“Nighthawk”) okončali izgradnju “nevidljive” tj. “stealth” tehnologije.

Naime kaplar dopunskog bataljona artiljerijskog puka “Tanasko Rajić”, Radoje “Raka” Ljutovac iz Trstenika, je 30. septembra 1915. godine, sa Metinog brda kod Kragujevca, prvi put u ljudskoj istoriji oborio neprijateljski avion sa zemlje i to iz modifikovanog zarobljenog turskog topa. 

Došao je na mesto pada aviona i ugledao da su članovi posade kapetan fon Šefer i oficirski pripravnik Oton Kriš, bili mrtvi. U znak časti, on im je salutirao.

Time je stari artiljerac kaplar Raka iz Trstenika ušao u sve udžbenike, enciklopedije i istorije ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Takođe, pripadnici slavnog 3. diviziona 250. raketne PVO brigade naše vojske, ulaze u istoriju tako što su za vreme NATO agresije na našu zemlju, 27. marta 1999. godine, oborili ponos američkog ratnog vazduhoplovstva i jedan od najskupljih aviona ikada napravljenih “nevidljivog” F-117 “Noćnog jastreba” (“Nighthawk”) u ataru sremskog sela Buđanovci kod Rume. 

Foto: sites.google.com

 

Ovaj pogodak je toliko bio neočekivan da je u Americi usled toga nastao potpuni šok. Sve televizije su prekinule program i izveštavale danima samo o ovom događaju. Ne samo da su Amerikanci mislili da je nemoguće oboriti takav avion (koji se proslavio u Prvom zalivskom ratu u Iraku 1990-1991) već su bili ubeđeni da Vojska Jugoslavije sa svojim naoružanjem ne može da izdrži NATO bombardovanje duže od 72 sata. 

U borbenoj posadi 3. diviziona 250. raketne PVO brigade bili su: pukovnik Zoltan Dani, potpukovnik Đorđe Aničić, major Boris Stoimenov, kapetan I klase Senad Muminović, stariji vodnik Dragan Matić, stariji vodnik Dejan Tiosavljević, potporučnik Darko Nikolić, vodnik I klase Vladimir Ljubenković i stariji vodnik Đorđe Maletić. 

Zbog svega toga Srbi su zlatnim slovima upisani u istoriju ratnog vazduhoplovstva kao prva posada u istoriji koja je sa zemlje oborila avion “nevidljive” tj. “stealth” tehnologije, čime su praktično okončali izradu aviona “stealth” tehnologije.

Slava našim junacima! Slava srpskoj vojsci!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)
Srbija

I u dobru i u zlu! Rame uz rame sa mužem postala heroina Topličkog ustanka: Ova priča ledi krv u žilama (FOTO)

Srpske majke su stub porodice. Te snažne žene imale su ključnu ulogu u održanju srpske države u najtežim vremenima. One su branile svoje ognjište, svoj prag, parče otadžbine kada se Veliki rat svom žestinom obrušio na Srbiju. Nažalost, danas zaboravljena Rosa Pantić, žena Vučka Pantića iz sela Lazarevac kod Blaca bila je pravi primer Srpkinje.

07.05.2024

20:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!
Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!

Vest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsednika Ebrahima Raisija imao problema pri sletanju zbog otežanih vremenskih uslova, odnosno magle, odjeknula je svetom a i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo. Postoje dve verzije, da je do nesreće zaista došlo ili da je helikopter sleteo nakon čega je predsednik nastavio kopnenim putem. Nijedna nije zvanično potvrđena, očekuje se svakog časa da se sazna šta se zaista desilo.

19.05.2024

15:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set