• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2024

16:10

Nevreme počinje danas! Grmljavinski pljuskovi, grad i olujni vetar kvare ostatak maja

Miloš Rafailović/shutterstock

Društvo

Nevreme počinje danas! Grmljavinski pljuskovi, grad i olujni vetar kvare ostatak maja

Podeli vest

Narednih dana toplo i nestabilno, posebno u utorak kada može biti i češće pojave lokalnih nepogoda. Sredinom nedelje malo svežije, a od oko 25. maja pa sve do kraja maja i početkom juna malo toplije od proseka i nestabilno

Danas promenljivo oblačno uz ređu pojavu lokalnih pljuskova tokom dana, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Deo prognostičkog materijala, posebno viokorezolucioni modeli za kasno posle podne iznad središnje i istočne BiH, jugozapadne Srbije i severne C.Gore daju signal za moguće pokretanja snažne zone nestabilnosti koja bi se kretala pravcem istok-severoistok i donosila grmljavinske pljuskove koji ponegde mogu biti veoma obilni i praćeni pojavom tuče/grada i jakog vetra.

Nestabilnosti bi u koliko se pokrenu u toku noći ka ponedeljku prelazile preko severnih delova Srbije i dela istočne Hrvatske, a u ponedeljak ujutro bi stigle i do delova istočne Srbije.

Kako će reč biti o lokalnim kumulonimbusnim razvojima opet će biti oblasti koja će dobiti vrlo obilne padavine, dok samo nekoliko km dalje kiše neće ni biti. Današnji maksimum od +16 do +26 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Foto: Printscreen Insagram 192_rs

U ponedeljak toplo i sparno uz ređu pojavu lokalnih pljuskova i to uglavnom posle podne, jugoistočni vetar krajem dana ponovo u pojačanju, posebno u košavskom području i na planinama, dok će nad Jadranom jačati jugo. Maksimum od +18 do +28 stepeni Celzijusa.

U utorak će nama u južnom strujanju pristizati topao ali vlažan i nestabilan vazduh. Trenutno postoji velika verovatnoća pokretanja snažnih nestabilnosti koje bi se od sredine dana iz centralnih delova regiona premeštale dalje na sever i severoistok donoseći grmljavinske pljuskove, lokalne nepogode, tuču/gead i vrlo jako vetar.

Za sada indeksi nestabilnosti odlaze jako visoko, ali pouzdanije procene će biti dostupne sutra tokom dana. U utorak svakako toplo, lokalno uz maksimum i oko +31 stepen Celzijusa, dok bi u sredu bilo malo svežije i nestabilno uz povremne pljuskove.

Počeće umeren, severozapadni vetar dok će se dnevni maksimum kretati od +14 do +23 stepena Celzijusa. U naredni četvrtak bi na istoku regiona i dalje bilo moguće nestabilnosti, dok bi krajem sledeće nedelje polako otoplilo ali bi i dalje bilo uslova za nestabilnosti, posebno krajem nedelje. Toplo i nestabilno vreme bi se verovatno zadržalo sve do 02.06.

Sumirano, narednih dana tipično majsko vreme toplo, sparno i nestabilno, posebno sredinom nedelje kada bi kombinacija vlage, toplote, smicanja u atmosferi i ostalih indeksa nestabilnosti mogla usloviti i češću pojavu vremenskih nepogoda, zaključuje Čubrilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija