• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2024

22:05

Ovim rečima major Gavrilović ispisao je našu istoriju! Reči od kojih bi i kamen zaplakao

printskrin/youtube

Vesti

Ovim rečima major Gavrilović ispisao je našu istoriju! Reči od kojih bi i kamen zaplakao

Podeli vest

Verujemo da ovaj izuzetno snažan govor majora Dragutina Gavrilovića koji još uvek odjekuje u večnost zna svaki Srbin napamet:

"Junaci!

Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.

ZATO NAPRED U SLAVU! ZA KRALjA I OTADžBINU! ŽIVEO KRALj! ŽIVEO BEOGRAD!"

Ovaj govor majora Dragutina Gavrilovića održan je tokom krvavih borbi za odbranu Beograda od nemačko-austrougarske ofanzive 1915. godine u rovovima nekadašnje Banatske ulice na Dorćolu, blizu same obale Dunava tokom velikog neprijateljskog desanta. 

Foto: printskrin/youtube

 

Odatle je mnogostruko brojniji i snažniji neprijatelj sa neprestanim kontigentima pojačanja i podržan kišom metaka i granata pokušavao da prodre preko železničkog nasipa u sam grad. 

No, hrabri srpski vojnici, mahom Beograđani (sva tri poziva), Sremci iz čuvenog dobrovoljačkog Sremskog odreda kao i jedan odred Srba islamske veroispovesti iz Raške, junački su odolevali dok su im položaji bili na samo tridesetak metara udaljenosti od neprijatelja. 

Razvoj vojne situacije je postajao do te mere težak i neizdrživ da jedino rešenje koje se nametalo srpskim oficirima bilo je organizovanje istovremenog i opšteg napada svih raspoloživih snaga kako bi se Nemci i Austrougari potisnuli nazad na Dunav.

Tog 6. oktobra 1915. u 14:30 časova, major Gavrilović je prikupio svoje trupe i ispred razvalina kafane ”Jasenica” u Banatskoj ulici izdaje svoju čuvenu komandu koja i danas odzvanja svakom Srbinu u ušima.

Foto: printskrin/youtube

 

I kako priliči junacima, pravi srpski oficir lično predvodi svoju vojsku u juriš. Tako je i major Gavrilović prvi krenuo dok je za njim jurnula srpska vojska u snažni kontraudar praćen gromoglasnim pokličima iz hiljada grla.

Major Gavrilović u ovom napadu biva teško ranjen. Uz neprestanu paljbu i borbe, i uz stalna pojačanja, tokom naredna tri dana nemačka i austrougarska vojska ipak prodiru u centar Beograda i 9. oktobra 1915. godine kače zastavu Austrougarske monarhije na žestoko oštećeni Stari dvor (danas Skupština grada) dok je srpska vojska bila prinuđena da se povlači ka rezervnim položajima u pravcu Košutnjaka.

Ranjeni major Gavrilović je kasnije prebačen preko Albanije na Krf gde je uspeo da se oporavi učestvujući i u proboju Solunskog fronta i oslobađanju srpskog naroda. Nakon Velikog rata imao je zapaženu vojnu karijeru postavši pukovnik u vojsci Kraljevine SHS. 

Nakon što je 1930. godine pao generalski ispit i nije želeo da ga drugi put polaže, ostao je pukovnik.  Bio je i profesor na predmetu vojna administracija na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Pukovnik Dragutin Gavrilović je ponovo učestvovao vrlo hrabro i časno u borbama protiv Nemaca tokom Aprilskog rata 1941. godine, kada je zajedno sa 250.000 srpskih vojnika i oficira na kraju bio zarobljen i poslat u logor u blizini Nirnberga u Nemačkoj gde je u užasnim uslovima zarobljeništva proveo ceo rat.

Bio je do kraja monarhista i veliki podržavalac svog bliskog prijatelja i kolege generala Dragoljuba Mihailovića. 

Foto: printskrin/youtube

 

Pošto kao bolestan i iznemogao nije imao snage da, po oslobođenju svog logora, ode u emigraciju, odlučio je da se vrati u Beograd gde su ga komunističke vlasti dodatno dotukle nakon godina nacističkog logora. 

Provevši mesec dana u nekadašnjem nemačko-ustaškom logoru ”Staro Sajmište” na Novom Beogradu, čiji rad su komunisti produžili puneći ga njihovim neprijateljima odnosno istaknutim Srbima, onemoćalog i bolesnog pukovnika Gavrilovića komunisti puštaju na slobodu. 

Posle samo nekoliko dana, tačnije 19. jula 1945. on umire u svom stanu na Slaviji gladan, izmučen i u krajnjoj bedi. Uz to, stan mu je ubrzo konfiskovan.

Sahranjen je u odrpanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnici svoje rođake na Novom groblju.

Pukovnik Dragutin Gavrilović je inače rođeni Čačanin i učestvovao je u skoro svim bitkama srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. 

Bio je i istaknuti član organizacije ”Ujedinjenje ili smrt”, poznatije kao ”Crna ruka”. Nosilac je najvećih srpskih i savezničkih vojnih odlikovanja od Karađorđeve zvezde sa ukrštenim mačevima do francuskog Ratnog krsta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"
Društvo

On napravi skoro 100 tepsija bureka u jednoj smeni! Ljuboje je čuveni pekar iz Čačka : "Ovaj posao mladi neće da rade"

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama biti veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 eura, sve je uzalud. Čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

19.05.2024

14:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!
Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!

Vest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsednika Ebrahima Raisija imao problema pri sletanju zbog otežanih vremenskih uslova, odnosno magle, odjeknula je svetom a i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo. Postoje dve verzije, da je do nesreće zaista došlo ili da je helikopter sleteo nakon čega je predsednik nastavio kopnenim putem. Nijedna nije zvanično potvrđena, očekuje se svakog časa da se sazna šta se zaista desilo.

19.05.2024

15:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set