• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

29.04.2024

05:38

Advokat otkriva šta čeka brata Nikole Jokića! Zatvor, deportacija ili...

Starsportphoto

NBA

Advokat otkriva šta čeka brata Nikole Jokića! Zatvor, deportacija ili...

Podeli vest

Advokat Dragoš Cukavac kaže da će Strahinja Jokić, brat Nikole Jokića, morati da angažuje dobre advokate kako bi dobio uslovnu kaznu nakon što je udario navijača pesnicom, s obzirom na to da je pre pet godina završio u zatvoru.

Strahinja je pre sedam dana na utakmici između Denvera i LA Lejkersa (101:99) posle kraće rasprave nepoznatog čoveka udario pesnicom u bradu. Policija je odmah pokrenula istragu, navodno je u kontaktu sa čovekom kog je Somborac udario, pa se svi pitaju kakva kazna čeka Strahinju, jer je pre pet godine završio iza rešetaka.

- Kazna će zavisiti i od doprinosa tog drugog čoveka, da li ga je vređao, pod kojim uslovima je došlo do incidenta, da li je ranije bio u sukobu sa njim... Ali, ovo je sad drugi put, ako je prvi put dobio uslovnu, moraće da angažuje dobre advokate da bi mu bila ponovljena uslovna - rekao je za Informer advokat Cukavac. 

Strahinja je krajem 2019. godine uhapšen, jer je fizički nasrnuo na svoju devojku u svom stanu. Mediji su tada pisali da je nakon žustre rasprave neimenovana žena htela da napusti stan, ali joj on nije dozvolio. Navodno ju je zgrabio za vrat i davio. Optužen za napad drugog stepena i na kraju se izjasnio krivim po dve tačke i dobio je uslovnu kaznu. Sud mu je tada dao rok do 3. februara 2022. da ne ponovi sličan postupak. Sad bi kazna mogla da bude strožija.
 

Foto: Starsportphoto

Nemanja, Strahinja i Nikola Jokić

 

- U tom pomenutom slučaju je vrlo bitno vreme proveravanja, koje je isteklo 2022. godine. Istekla mu je uslovna kazna da ne ponovi delo sa rokom proveravanja od tri godine.  Da je ponovio delo uslovna kazna bi bila opozvana i dobio bi efektivu. Bio bi povratnik. Po pojedinim propisima sad sve zavisi da li je dobio sudsku rehabilitaciju, da mu se ne računa da je povratnik. Ako je sudski rehabilitovan, može ponovo da dobije uslovnu kaznu. Sve zavisi od situacije. To bi značilo blaže kažnjavanje pod uslovom da je kriv. Može da bude u problemu.

Advokat navodi da sudska rehabiliracija ne stupa na snagu automatski nakon što istekne uslovna kazna.  

- Ako je istekla uslovna to ne znači i da je rehabilitovan. Mora da podnese zahtev za brisanje kazne. Ali, mora da prođe neko vreme da bi kazna bila izbrisana. Ako je brisana, neće biti povratnik. Ako nije, imaće status povratnika i dobiće strožiju kaznu. 

 

Foto: Masha Bandjur

Advokat Dragoš Cukavac

 

 

Strahinja bi mogao da bude u ozbiljnom problemu jer ponavlja prestup nasilničkog ponašanja.

-  Ta prva kazna koju je dobio će uticati na ovu. I uslovna osuda je osuda. Sad će sigurno biti strožija, oni sve gledaju, uzimaju u obzir. Recimo, ako je za neko delo kazna od jedne do pet godina, prvi put dobiješ uslovnu, drugi put godinu ili dve, treći put maksimum. Primera radi, u slučaju krađe, ako si običan građanin, kazna je od pet do 15 godina. Prvi put dobiješ pet godina, drugi put deset, a treći znaš -  15 godina.  

Pričamo hipotetični, Nikolinog barta bi možda mogli da deportuju posle incidenta koji je napravio.

- Ne bi trebalo da ga deportuju. Postoji mogućnost da mu uzmu pasoš, da mu zabrane  da napusti Denver. To će verovatno da urade, da ne bi otišao. Verovatno će imate neke mere obezbeđenja postupka ili neku kauciju. Takođe, postoji i mogućnost da uz kauciju, koju odredi sud, opet dobije uslovnu kaznu.

Navijač koga je udario Strahinja ima pravo u privatnoj parnici za naknadu štete.

- Može da traži odštetu za povrede, bol...

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem
Politika

Nacionale: Muškarci koji su u zgradi Opštine Leposavić koristili kokain na fotografiji sa Vokrijem i Radomirovićem

Grupa Srba sa severa Kosova fotografisala se ispred zgrade opštine Leposavić sa zamenikom ministra za lokalnu samoupravu Arberom Vokrijem, zamenikom ministra za zajednice i povratak Radoicom Radomirovićem, kao i kandidatkinjom za poslanicu u Evropskom parlamentu Austrijankom Kati Šneberger, a među njima su, kako piše Nacionale, dvojica muškaraca za koje je taj portal ranije objavio da su konzumirali narkotike u zgradi opštine Leposavić.

14.05.2024

20:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19