• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

27.04.2024

06:40

Na današnji dan: Preminuo legendarni Vujadin Boškov!

Starsportphoto©

Fudbal

Na današnji dan: Preminuo legendarni Vujadin Boškov!

Podeli vest

Proslavljeni srpski fudbaler, trener i selektor preminuo je 27. aprila 2015. godine u Novom Sadu.

Pre tačno devet godina tužna vest pogodila je čitav sportski svet. Legendarni srpski fudbaler, selektor i trener - Vujadin Boškov, preminuo je 27. aprila 2015. godine u Novom Sadu u 83. godini. 

Vujadin Boškov rođen je 16. maja 1931. godine u Begeču, nadomak Novog Sada. Fudbalsku karijeru započeo je 1946. godine u Vojvodini čiji je dres nosio u narednih 14 sezona pre nego što je 1961. godine otišao u Sampdoriju.

Za velikana iz Đenove nastupao je dve godine, a karijeru je okončao u Jang Felousu iz Ciriha gde je započeo svoj trenerski put. Ostavio je Vujadin Boškov ogroman pečat tokom igračke karijere, ali je kao trener sve uspeo da nadmaši. 

Gotovo četiri decenije Vujadin Boškov kao trener radio je u najboljim klubovima Evrope. Nakon Jang Felousa, predvodio je Vojvodinu, Ado Den Hag, Fajenord, Saragosu, Real Madrid, Sporting Hihon, Askoli, Sampdoriju, Romu, Napoli, Servet, Peruđu, a u dva navrata bio je i selektor Jugoslavije. 

Foto: Starsportphoto©

 

U dresu reprezentacije odigrao je 57 utakmica, a na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine osvojio je srebrnu medalju. Upisao je i dva nastupa na Mundijalima - u Švajcarskoj 1954. i Švedskoj 1958. godine. 

Kao trener osvojio je mnogo trofeja, sa Realom je bio šampion Španije 1980. godine, a dva puta je podigao i Kup Kralja. Sa Vojvodinom je 1966. godine došao do titule u Jugoslaviji, dok je najbolje rezultate beležio na klupi Sampdorije koju je 1991. godine odveo do Skudeta, a sezonu ranije osvojio je Kup pobednika kupova. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila podršku 169.195 glasača, a Pendarovski 69.710 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija