• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

27.04.2024

07:00

Padaće rekordi u Nemačkoj! Ronaldo i Modrić jure istoriju! Mogu li biti srušeni Francuzi iz '84!?

EPAIMAGES

Fudbal

Padaće rekordi u Nemačkoj! Ronaldo i Modrić jure istoriju! Mogu li biti srušeni Francuzi iz '84!?

Podeli vest

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj moglo bi da ispiše nove stranice fudbalske istorije.

Ostaće Mundijal u Kataru upamćen kao najefikasnije Svetsko prvenstvo ikada budući da je viđeno čak 172 gola. Glavni razlog toga je VAR tehnologija zbog koje je izveden i rekordan broj penala, a sve su prilike da bi nove stranice fudbalske istorije mogle da budu ispisane na Evropskom prvenstvu ove godine. 

Jasno je da nas u Nemačkoj očekuje spektakularan turnir, ali i nove brojke koje će generacije u budućnosti pokušati da nadmaše. 

Pre svega, tri rekorda koja bi mogla da padnu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj drže Francuzi tačno četiri decenije. Na EURU 1984. godine, "trikolori" su postigli najviše golova na jednom turniru - 14, Mišel Platini je bio strelac devet pogodaka, a iste godine je postigao i najbrži het-trik u istoriji kontinentalnih takmičenja budući da je mrežu Jugoslavije zatresao tri puta u razmaku od 19 minuta. 

Rekord reprezentacije Francuske teško će ostati aktivan budući da će ove godine biti odigran i nešto veći broj utakmica. Posebno za ekipe koje pretenduju na najviši plasman na Evropskom prvenstvu. Ipak, dobra vest za sve Francuze je činjenica da je četa Didijea Dešama prvi favorit da postavi novi rekord. 

Foto: EPAIMAGES

 

Tu je i Kilijan Mbape koji bi mogao da pretekne svog sunarodnika po broju golova postignutih na jednoj turniru, ali je mala verovatnoća da će neko postići het-trik za manje od 19 minuta. Naravno, šansa postoji, ali... 

Svoj rekord mogao bi da pojača i Kristijano Ronaldo koji je do sada nastupao na pet Evropskih prvenstava. Izvesno je da će Portugalac predvoditi svoju reprezentaciju u Nemačkoj čime bi došao do šestog učešća na kontinentalnim smotrama. 

Jedan rekord mogao bi da postavi i Luka Modrić. Hrvatski reprezentativac i jedan od najboljih fudbalera današnjice napunio je 38 godina, a ukoliko postigne gol na EURU pretekao bi Ivicu Vastića koji je 2008. godine u dresu Austrije bio strelac 38 godina i 257 dana. 

Najbrži gol u istoriji Evropskih prvenstava postigao je Dmitri Kiričenko na turniru u Grčkoj 2004. godine. Rus je bio strelac nakon samo 67 sekundi. Najmlađi strelac bio je Johan Fonlanten na istom turniru, Švajcarac je imao 18 godina i 141 dan, ali je izvesno da će u Nemačkoj biti i mlađih igrača. 

REKORDI: 

Najviše golova - Francuska 1984. 

Najbolji strelac - Mišel Platini, devet golova - 1984. 

Najbrži het-trik - Mišel Platini, 19 minuta - 1984. 

Najviše nastupa - Kristijano Ronaldo - pet 

Najbrži gol - Dmitri Kiričenko, 67 sekundi - 2004. 

Najstariji strelac - Ivica Vastić, 38 godina 257 dana, 2008. 

Najmlađi strelac - Johan Fonlanten, 18 godina 141 dan, 2004. 

Foto: EPAIMAGES

 

Mogao bi da bude oboren i rekord slavnog mađarskog golmana Gabora Kiraljija koji je 2016. godine postao najstariji igrač koji je nastupao na Evropskom prvenstu pošto je imao 40 godina i 86 dana. Sa druge strane, najmlađi ikada je Kasper Kozlovski koji je na prethodnom kontinentalnom takmičenju upisao debi sa samo 17 godina i 246 dana. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija