• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.05.2024

15:40

Bomba! Uskoro ogroman preokret u Evropi?! Le Pen najavljuje krupan potez, u centru pažnje i Đorđa Meloni!

EPA/Shutterstock

Vesti

Bomba! Uskoro ogroman preokret u Evropi?! Le Pen najavljuje krupan potez, u centru pažnje i Đorđa Meloni!

Podeli vest

Uoči izbora za EU sledeće nedelje, liderka francuske desnice Marin Le Pen pozivala je italijanske premijerku Đorđu Meloni da se udruže i formiraju desničarsku super-grupu koja bi bila drugi po veličini partijski blok u Evropskom parlamentu.

Predviđa se da će krajnja desnica imati dobre rezultate na izborima od 6. do 9. juna, ali još uvek postoje intenzivne sumnje oko toga koje bi stranke mogle da rade zajedno jer su mnoge nacionalne stranke oštro podeljene, posebno po pitanju Ukrajine.

- Ovo je trenutak da se ujedinimo, to bi bilo zaista korisno. Ako uspemo, postaćemo druga grupa Evropskog parlamenta. Mislim da ne treba da dozvolimo da propustimo ovakvu priliku - rekla je Le Pen za "Korijere dela Sera".

Meloni, kojoj se takođe udvara predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da udruži snage sa Evropskom narodnom partijom desnog centra, odgovorila je da je otvorena za saradnju sa svim partijama na desnici.

U intervjuu za RAI TV Meloni je rekla da nema nikakve crvene linije kada su u pitanju potencijalni savezi, budući da je i sama bila kategorisana kao "neprikladna".

- Moj glavni cilj je da izgradim alternativnu većinu u odnosu na onu koja je vladala poslednjih godina. Drugim rečima, većinu desnog centra koja će levicu poslati u opoziciju u Evropi - rekla je Meloni.

Nacionalno okupljanje Marin Le Pen trenutno je u koaliciji sa grupom Identitet i demokratija (ID), dok je stranka Meloni Braća Italije sa Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR).

Poziv Le Penove dolazi samo nekoliko dana nakon što je ID grupa izbacila iz svoje koalicije desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) posle niza skandala. Grupa takođe uključuje Antiimigrantsku ligu, stranku koja je u koaliciji sa Meloni u italijanskoj vladi.

Stranke krajnje desnice su trenutno podeljene u četiri grube grupe i jedno od najvećih pitanja oko izbora je kako bi se mogle konfigurisati nakon toga. Kada bi svi zajedno radili - što se i dalje čini malo verovatnim - mogli bi da budu snaga broj dva u parlamentu, piše "Politiko".

Najnovije projekcije sugerišu 68 mesta za ID i 71 za ECR, što čini 139 poslanika u skupštini od 720 mesta. AfD je na putu za 17 mesta, a nepovezana mađarska partija Fides trenutno ima 12 poslanika. Sve zajedno, čini se da je nešto više od 165 mesta u igri za (trenutno razjedinjenu) krajnju desnicu.

Iako je gubitak AfD-a uticao na brojke ID, otvorio je vrata za Le Pen koju su dugo smatrali (zajedno sa AfD) previše ekstremnom za saradnju.

Saradnja sa Melonijevom bi mogla da bude dvostruka pobeda za Le Pen. Njih dve bi mogle da izgrade snažan glasački blok koji bi mogao da utiče na evropsku agendu i učini Nacionalno okupljanje "više mejnstrim" u očima javnosti, za čim Le Penova žudi pre izbora u Francuskoj 2027.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija