• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.05.2024

12:40

Ode sve u propast! NATO je upravo saopštio užasne vesti: Svet čeka reakciju Putina i Rusije, ovo znači samo jedno!

Shutterstock

Vesti

Ode sve u propast! NATO je upravo saopštio užasne vesti: Svet čeka reakciju Putina i Rusije, ovo znači samo jedno!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je članice Alijanse da se pripreme za dugotrajan sukob u Ukrajini i saopštio da će NATO na predstojećem julskom samitu u Vašingtonu formirati stalnu strukturu za organizovanje isporuka oružja Ukrajini i njihovo finansiranje.

- Moramo se pripremiti za dug rat, zato na samitu u Vašingtonu treba da donesemo odluke o jačanju uloge NATO u boljoj koordinaciji višegodišnje podrške, vojne obuke i dugoročnog finansiranja kako bismo sve to mogli da podržavamo duže vreme - poručio je Stoltenberg na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a, ističući da je planirano formiranje posebne strukture u tu svrhu.

Kako je naveo, vojne isporuke moraju ponovo da idu u Ukrajinu kontinuirano, jer su prethodna kašnjenja i neuspesi u isporukama imali ozbiljne posledice.

- Potrebna nam je čvrsta, jaka institucionalizovana struktura. Privremene, kratkoročne dobrovoljne najave pomoći su dobre, ali dugoročno nam je potrebna predvidljivija i obimnija podrška Ukrajini - naglasio je šef NATO-a.

On je precizirao da NATO ne namerava da obučava vojnike na teritoriji Ukrajine.

Takođe je kazao da je Evropska unija obećala Ukrajini milion granata a „nije ni blizu ispunila svoje obećanje“.

- Zemlje NATO-a su isporučili Ukrajini 99 odsto ukupnog naoružanja, ali to nije dovoljno, nismo poslali Kijevu dovoljno i bilo je ozbiljnih kašnjenja. SAD su šest meseci razmatrale paket pomoći Ukrajini, EU je obećala milion granata, ali nije uspela ni da se približi toj brojci - rekao je on.

O napadima na Rusiju zapadnim oružjem

Pored toga, Stoltenberg je ponovio da se Kijevu dozvoli da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, „to samoodbrana, što je posebno važno u kontekstu ofanzive ruske vojske kod Harkova“.

- Zemlje NATO-a koje isporučuju oružje Ukrajini donose odluke na osnovu kojih se ono isporučuje. Smatram da je došlo vreme da se razmišlja o ukidanju nekih ograničenja, jer danas vidimo da su to, na primer, u oblasti Harkova linija fronta i granica skoro ista stvar. Ako Ukrajinci ne mogu da napadnu vojne ciljeve na ruskoj teritoriji, to im otežava odbranu, jer imaju ograničenja u upotrebi oružja. To je samoodbrana. Neke zemlje NATO-a su ukinule ograničenja, sada je vreme da se ukinu i ostala ograničenja - smatra on.

Generalni sekretar NATO-a je saopštio da Alijansa ima dva zadatka.

- Prvi zadatak je pružanje pomoći Ukrajini – to činimo i moramo i još više.Drugi zadatak je da sprečimo eskalaciju sukoba, njegovo širenje na druge teritorije van granica Ukrajine i eskalaciju u rat NATO-a sa Rusijom u Evropi. NATO neće biti strana u sukobu u Ukrajini, neće biti snaga NATO-a na terenu - poručio je Stoltenberg.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija