• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

04.05.2024

20:18

Raspad Bundesvera, hiljade tajnih informacija nemačke vojske dostupne Rusima na jedan klik! Ovo traje mesecima!

Shutterstock/AP

Vesti

Raspad Bundesvera, hiljade tajnih informacija nemačke vojske dostupne Rusima na jedan klik! Ovo traje mesecima!

Podeli vest

Iz nemačkog ministarstva odbrane ponovo su procurili "zabranjeni za javnost" podaci iz Bundesvera. Ovog puta, razmere curenja su zapanjujuće, a svaki korisnik Interneta mogao bi jednim klikom da dobije pristup hiljadama video snimaka sa tajnih onlajn konferencija, piše Fokus.

Hiljade linkova ka video snimcima zatvorenih sastanaka Bundesvera koji sadrže insajderske informacije bile su dostupne na internetu nekoliko meseci. I svako je mogao da ih gleda. Mnogi od ovih sastanaka su čak klasifikovani kao poverljivi, prenosi list "Cajt", a ova bezbednosna pretnja je otklonjena tek u petak uveče. 

Bezbednosni jaz koji su otkrili IT stručnjaci iz udruženja "Netzgrunung" u nemačkim oružanim snagama je ogroman. Konkretno, govorimo o   "Vebek" usluzi nemačkih oružanih snaga, koju je Savezna kancelarija za bezbednost informacija (BSI) odobrila za korišćenje vladinim agencijama 2019. Vebek se smatra posebno bezbednim, zbog čega se koristi za vođenje tajnih pregovora. Bundesver održava oko 45.000 sastanaka svakog meseca.

Bundesver koristi takozvanu lokalnu verziju Vebeka. To znači da se informacije čuvaju na sopstvenim serverima, ali su poverljivi podaci ipak procureli u javnost. 

Tako je Moskva, alio i svi koji su to želeli saznala da je ujutro 25. aprila održan sastanak pod nazivom "Razmatranje faznog plana za rakete Taurus i završetak radova na njemu". IT stručnjaci su takođe otkrili sastanak planiran za kraj maja na kojem će se razgovarati o tajnom dokumentu (Samo za službenu upotrebu) "Digitalno bojno polje". 

Prvi sastanak od više od 6.000 koje je pronašao Die Zeit održan je 2. novembra 2023, ali je navodno bilo mnogo drugih na mreži. Svako je mogao jednim klikom da pristupi privatnim salama za sastanke Bundesvera

Pored toga, navodi se da je bilo vrlo lako pronaći "lične sobe" za sastanke, koje nisu bile zaštićene čak ni lozinkom ili su bili zaštićene samo pristupnim podacima kao što je "Test". Sobe za sastanke su video konferencije sa stalnom vezom kojoj se često može pristupiti u bilo kom trenutku. Tokom istraživanja „Cajt" je mogao da im pristupi jednim klikom.

URL-ove povezane sa njima je takođe bilo lako kombinovati pošto su svi bili zasnovani na istom principu. Time je omogućen pristup i konferenciji Inga Gerharca, šefa nemačkog vazduhoplovstva, koji je učestvovao u razgovoru o snabdevanju Taurusa, koji je kasnije postao vlasništvo ruskih obaveštajnih službi.

Sada se postavlja pitanje da li je Vebek bezbedan. Bundesver je do sada za sve krivio neobezbeđenu telefonsku vezu i da je presretnuti sastanak bio slučajan pronalazak. Ipak, već je postojala bezbednosna ranjivost otkrivena u Vebek-u 2020. koja je omogućila nešto slično.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas
Društvo

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas

Želju da se saradnja sa Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke, izrazo je predsednik upravnog odbora kompanije Šandong (Shandong International) Zuang Jong, koji se sastao sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović.

18.05.2024

12:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija