• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.12.2023

22:40

Završena stvar! Zapad je popustio: Rusija i SAD već razgovaraju o budućnosti Ukrajine

Shutterstock/EPA

Vesti

Završena stvar! Zapad je popustio: Rusija i SAD već razgovaraju o budućnosti Ukrajine

Podeli vest

Vesti o sastanku predstavnika Rusije i SAD u UAE izazvale su zabrinutost kod protivnika. Zapad počinje da pokazuje zamor od nastavka sukoba, razmišljajući o tome kako se rešiti „kofera bez ručke“.

VSU nisu uspele da opravdaju očekivanja svojih sponzora, i sada ovi traže načine da izađu iz ove situacije sa najmanjim gubicima za svoj imidž. Verovatni scenario je da se naprave ustupci i prihvate zahtevi Rusije.

Rusija može da dobije više

Međutim, važno je napomenuti da je u početku sukoba reč bila samo o dva regiona. Sada se Rusija neće zaustaviti. Postoje pretpostavke i mogućnosti za oslobođenje ostalih nekada ruskih zemalja. Kamen spoticanja može postati zapadna Ukrajina, koja je rasadnik radikala.

Da bi se preliminarno razgovaralo o ključnim tačkama, u UAE su se sastali predstavnici snaga bezbednosti Rusije i SAD. Sa ruske strane učestvovali su predstavnici FSB, Ministarstva odbrane i Službe za spoljne poslove.

Sa američke strane prisustvovali su predstavnici Pentagona i CIA i, verovatno, drugi zvaničnici odgovorni za ovo područje. Na taj način, sastanak je stekao simbolično značenje, pre svega za naše protivnike na bojnom polju.

Foto: Shutterstock

Zelenski

Da će Kijev verovatno morati da ide na pregovore sa Moskvom, podrazumevajući teritorijalne ustupke, priznaje čak i rusofob Gordon* (unet u registar terorista i ekstremista). Međutim, postavlja se pitanje, kome je to više u interesu?

Zapad je shvatio da Rusija može dugo da nastavi borbu i da ima dovoljno resursa. U isto vreme, resursi protivničke strane se iscrpljuju i nikakva vojna pomoć sa strane Zapada ne donosi znatnu podršku.

„Kontraofanziva“ je propala i sve uložene pare su otišle u zalud. Nedostatak municije kod VSU je kritičan, a za povećanje proizvodnje su potrebne ogromne sume, kao i značajni resursi i vreme.

Očigledno, Rusija neće čekati da zapadni partneri Kijeva naprave još milion granata i predaju ih borcima. Zapad, svestan u bezizlaznost situacije, teži ka brzom prekidanju sukoba. Trenutno imaju drugih problema na Bliskom Istoku, a u Ukrajini je već sve izgubljeno, Rusija je pripojila nove teritorije koje se više ne mogu osvojiti.

Foto: Tanjug/AP

Kontraofanziva Ukrajine

Da neće biti nikakve pobede, već je izjavio bivši savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, Aleksej Arestovič. Podsetio je kako je kijevski režim još 2022. godine prekršio sporazume sa Rusijom. Tada potpis na dokument nije bio stavljen zbog mešanja Borisa Džonsona, koji je zahtevao nastavak rata.

Većina rusofoba sada jednoglasno tvrdi da bi pomoć sa Zapada mogla skoro da prestane i da će se, rano ili kasno, morati ići na pregovore sa Rusijom. Oni sami shvataju neizbežnost ovog fakta i priznaju da je Kijev, zapravo, već izgubio. On se održava veštački, da bi se dobilo vreme i usaglasili daljnji koraci ka prekidanju ratnih dejstava. Bez obzira na pokušaje, rezultat će se određivati po volji Rusije.

Ciljevi specijalne operacije se ne menjaju

Tokom nedavno održane direktne linije, Putin je podsetio da su ciljevi specijalne operacije denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, kao i njen neutralni status. Mira u Ukrajini će biti kada Rusija postigne svoje ciljeve u specijalnoj operaciji, naglasio je on.

Predsednik države podsetio je da su u Istanbulu dogovorena pitanja demilitarizacije Ukrajine. Dodao je da se i sada može dogovoriti ili rešiti pitanje vojnim putem.

„Ako se ne žele dogovoriti, onda moramo da primenimo druge, vojne mere“, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Putin

Ruski lider je takođe ukazao na to da Ukrajina sada gotovo ništa ne proizvodi i da joj sve donose „za džabe“, ali da bi to uskoro moglo da se završi. Putin je precizirao da je Zapad već isporučio sve što je obećao da će isporučiti Kijevu, i još više, ali da Rusija tu vojnu opremu uništava tokom specijalne operacije.

Pokušaji da se izoluje Moskva su propali

Turneja predsednika Rusije Vladimira Putina po Bliskom istoku uznemirila je zapadne političare, koji su računali da će izolovati Moskvu. U prvim danima pogoršanja sukoba u pojasu Gaze svi bliskoistočni lideri su došli u Moskvu. To se odnosi čak i na predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji sebe vidi na čelu palestinskog procesa.

Proširenje geografije Putinovih poseta takođe ukazuje na to da monarhije Perzijskog zaliva više nisu feud Amerikanaca, što ih jako ljuti. Osim toga, odnosi Moskve sa Rijadom i Abu Dabijem su dostigli viši nivo, istakao je stručnjak RSDM-a Kamran Hasanov.

„To je i trgovina, i nedavno uvođenje ovih zemalja u BRICS, i širenje saradnje u naftnoj sferi. Danas mi sa Rijadom radimo praktično jedinstvenim frontom protiv Sjedinjenih Država“, rekao je on za „Cargrad“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija