• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.12.2023

19:59

Turski parlament odobrio prijem Švedske u NATO

printscreen Twitter

Vesti

Turski parlament odobrio prijem Švedske u NATO

Podeli vest

Protokol je usvojen većinom glasova i prosleđen Generalnoj skupštini na razmatranje, protiv su glasale dve opozicione partije, kaže izvor za rusku agenciju

Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta odobrio je kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u posle 19 meseci odlaganja tokom kojih je Ankara zahtevala ustupke od Stokholma, tvrdi izvor u zakonodavnom telu.

"Odobren je i dostavljen Generalnoj skupštini na razmatranje", kaže on direktno iz sale gde su članovi komisije zasedali.

Protokol je, kako kaže, usvojen većinom glasova, a protiv su glasale opozicione partije "Dobra stranka" i "Stranka sreće".

"Dobra stranka" je u novembru insistirala da se švedska aplikacija za članstvo u NATO-u povuče jer Stokholm nije dao "zadovoljavajuće odgovore na pitanja o koracima za rešavanje zahteva i problema na koje ukazuje Turska".

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom pozdravio je odluku spoljnopolitičkog odbora turskog parlamenta koji je odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

"Sledeći korak je da parlament glasa o tom pitanju. Radujemo se što ćemo postati član alijanse", napisao je Bilstrom na društvenoj mreži Iks.

Finska i Švedska su zbog situacije u Ukrajini u maju 2022. godine podnele zahtev da se pridruže NATO-u. Ubrzo zatim Finska je postala 31. članica Alijanse. Međutim, kada je reč o Švedskoj, njeno članstvo nisu još uvek ratifikovale ni Turska ni Mađarska.

Stokholm još nije dobio konačno odobrenje Budimpešte i Ankare. Tako Turska dovodi u vezu ratifikaciju zahteva sa ispunjavanjem obećanja Švedske o borbi protiv terorizma.

Mađarska je odložila glasanje o prijemu kraljevine u NATO jer je Stokholm podrivao odnose sa Budimpeštom i stalno pokazivao "moralnu superiornost".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija