• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

16.10.2023

19:35

Plan je: Iran uvući u rat i srušiti osovinu Moskva - Peking - Teheran! Da li je zbog ovog Izrael dopustio upad Hamasa?!

Shutterstock

Vesti

Plan je: Iran uvući u rat i srušiti osovinu Moskva - Peking - Teheran! Da li je zbog ovog Izrael dopustio upad Hamasa?!

Podeli vest

Izrael je namerno pustio Hamas, a možda ga i podstakao da izazove krvopriolićeu u Gazi! Cilj je da se po svaku cenu u sukob uvuče Iran! Zašto?!

To je deo šireg plana iza koga stoji američka duboka država, a cilj je miniranje BRIKS-a, rušenje osovine Moskva - Peking - Teheran, ali i da se uz već presečen severni krak "Pojasa i puta", koji je išao preko Ukrajine i Belorusije, sada odseče i južni krak, i da se, naravno, otvori novo žarište! Izrael je zauzvrat dobio odrešene ruke za etničko čišćenje Gaze i rešavanje Palestinskog pitanj na način kako to odgovara Tel Avivu!

Ovako analizira sukob Hamasa i Izraela Gazi politikolog Aleksandar Pavić.

Sada je jasno, navodi on, zašto Izrael "nije znao" da se sprema napad Hamasa i zašto satima nije reagovao.

- Prisustvujemo nekoj vrsti diplomatskog pokera - Izrael hoće da digne ulog, a sve se zapravo desilo da bi se Iran uvukao u rat. Dubokoj državi u Vašingtonu potrebno je novo žarište, jer u Ukrajini ne ide onako kako su zamislili - jasan je Pavić.

On ističe da Iran pokušava da izbegne zamku koja se za njega pravi, a uvlačenje Teherana u rat je, objašnjava Pavić, sledeća faza u sukobu koji je projektovala zapadna duboka država.

Ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je da je "sve moguće" ukoliko ratni zločini Izraela protiv Palestinaca ne prestanu, jer SAD jednom rukom šalju oružje Izraelu, a drugom pozivaju ostale strane na uzdržanost.

Na pitanje da li to znači da bi se Iran uključio u rat, diplomate ove zemlje dale su Sputnjiku jasan odgovor: "Oružane snage Irana neće stupiti u borbu u slučaju da Izrael pokrene kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, osim ako Tel Aviv ne napadne iransku teritoriju, njegove interese i građane."

Pravi razlog napada Hamasa na Izrael

Pavić veruje da je ovakav odgovor koji smiruje strasti usledio upravo zato što Iranci, a veruje i Rusi i Kinezi, pretpostavljaju da je cela operacija u Pojasu Gaze i započeta sa idejom da se Iran uvuče u rat.

- Dokazano je da je Netanijahu lično tražio da se nastavi izraelska pomoć Hamasu, da je tražio od Katara da nastavi da ga pomaže. Izraelu je Hamas bio jako potreban, to je jedan od razloga zašto je i učestvovao u njegovom osnivanju i kasnijem jačanju. Verujem da je bilo dozvoljeno da se ovaj napad desi, ima previše svedočanstava iz samog Izraela, bivših vojnika i obaveštajaca koji kažu da je nemoguće da upad ovolikih razmera iz Gaze prođe neopaženo i bez reakcija izraelske vojske, nekoliko sati - kaže Pavić.

On podseća i na egipatsko upozorenje, tri dana ranije, da se sprema akcija Hamasa, ali i da je rusko ministarstvo spoljnih poslova primetilo da je potpuno neverovatno da Amerikanci ne bi upozorili svoje najbliže partnere o pripremama, da je nemoguće da je to prošlo neopaženo od strane američkih satelita, globalnog američkog nadzornog aparata.

Teheran nije naivan

On objašnjava da u Ukrajini nije išlo onako kako je duboka globalistička država sa sedištem u Vašingtonu zamislila. Iran to, kaže, zna. Zato će da uradi sve da ga ne uvuku u rat.

Uzdržavaće se, dodaje, kao što se Rusija osam godina uzdržavala od intervencije u Ukrajini, u Donbasu, znajući da je cilj da se ona uvuče u rat, pogotovu kad je nespremna.

- Međutim, postoje granice, Izraelci to jako dobro znaju. U nekom trenutku, ako se genocid sprovodi otvoreno, pred očima celog sveta, etničko čišćenje Gaze, moraće da reaguju islamske zemlje ili pokreti. Ako ne Iran, onda Hezbolah, koji je praktično produžena ruka Irana sa severa Libana. Izrael to vrlo dobro zna i zato je praktično poslao javnu poruku Hezbolahu, da oni nisu zainteresovani za rat sa njima, zato što im rat na dva fronta ne bi koristio - analizira ovaj politikolog.

Islamske države i pokreti će reagovati

Pavić smatra da Iran hoće da izbegne zamku koja se za njega pravi, ali kaže da izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji može sve da zaustavi, to neće učiniti, pre svega jer mu ne odgovara na unutrašnjem planu.

- Ako bi zaustavio ovo, to znači da bi morao da odgovara zašto je izraelska vojska bila nespremna. Tek onda bi bio suočen sa paljbom na unutrašnjem planu. On to nikako ne želi, tako da verujem da će uraditi sve da pokrene akciju u Gazi, onako žestoko kako najavljuju. Onda ulazimo u potpuno novu sferu, biće samo pitanje vremena kad će i druge islamske zemlje i pokreti biti na razne načine uvučeni - kaže Pavić.

On upozorava da to uključivanje možda može da se manifestuje i kroz terorističke napade, prave ili pod lažnom zastavom, u Evropi ili drugde, a možda i u samoj Americi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju
Politika

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju

Na dan kada Aleksandar Vučić ponovo ide u Njujork da brani nacionalne interese i da kaže u lice svetskim moćnicima ono što niko drugi nije smeo da im kaže, oni koji su očigledno opozicija sopstvenoj državi i narodu se ponovo oglašavaju u pozivanju na njegov linč i nasilnu smenu, istakao je Branislav Malović, član Predsedništva SNS.

20.05.2024

09:55

Lajčak poručuje: Spreman sam na još jedan sastanak oko ukidanja dinara
Politika

Lajčak poručuje: Spreman sam na još jedan sastanak oko ukidanja dinara

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je nakon sastanka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine prethodne nedelje i dalje nejasno kako će odluka tzv. CBK uticati na svakodnevni život zajednica koje su pogođene na tzv. Kosovu, te da je spreman da sazove još jedan sastanak na tu temu.

20.05.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12