• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.05.2024

09:52

Za NATO su i srpske bebe bile vojni cilj! 25 godina od bombardovanja bolnice i porodilišta!

sites.google.com

Društvo

Za NATO su i srpske bebe bile vojni cilj! 25 godina od bombardovanja bolnice i porodilišta!

Podeli vest

Na današnji dan, 1999. godine, NATO agresori su bombardovali bolnicu “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu. Direktnim pogotkom uništena je zgrada neurologije, a oštećene su zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.

U ovom monstruoznom napadu poginula su tri pacijenta - Radoslav Novaković, Branka Bošković i Zora Brkić,  kao i bolnički čuvar.

 

Život je izgubilo i sedam gardista Vojske Jugoslavije - Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić.

I bebe bile na meti

Te noći i kolevke su bile meta. Stradalo je porodilište. Bolnička oznaka napadačima nije značila ništa. U napadu na bolnički kompleks ranjene su dve porodilje, tri bebe i veći broj medicinskog osoblja. Samo pukom srećom, nijedno novorođenče nije izgubilo tek započeti život.

Kao i svaki put do tada kada bi pogodili civilne ciljeve, NATO se pravdao da je u pitanju “nesrećni slučaj”. Prema saopštenju agresorske alijanse, napad bio usmeren na vojnu kasarnu u blizini bolnice, ali je raketa, usled kvara, skrenula sa linije vođenja.

Foto: Zoran Sinko

 

Gađani i drugi delovi Beograda

Drugi put u dva dana gađano je skladište "Jugopetrola" u gusto naseljenom delu Beograda u Radničkoj ulici na Čukarici. Objekat je gađan sa četiri krstareće rakete. Poginulih i povređenih srećom nije bilo, ali je pričinjena velika materijalna šteta. 

U napadu na "Jugopetrol" znatna oštećenja pretrpela je i rezidencija švajcarske ambasade u naselju Senjak, u vreme dok se u zgradi održavao prijem povodom praznika Švajcarske.

Više gradova bilo na meti

Bombardovano je i "Naftagasovo" skladište u industrijskoj zoni Sombora. Sa 18 projektila gađan je repetitor na planini Cer. Pogođena je meteorološka stanica na Paliću, u blizini Subotice. Bombardovan je most na Starom Begeju, na međunarodnom putu Zrenjanin–Temišvar, kod Banatskog Dvora.

Te noći bombardovani su i Obrenovac, Bačka Palanka, Novi Sad, Bezdan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija