• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.10.2023

13:06

Budite se zapušenog nosa? Nije ni prehlada, ni alergija već navika koju radite pred spavanje

freepik

Zdravlje

Budite se zapušenog nosa? Nije ni prehlada, ni alergija već navika koju radite pred spavanje

Podeli vest

Ako znate da niste alergični i nemate prehladu, a često se budite sa zapušenim nosem, možda je reč o stanju u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak.

Mnogi ljudi se bude sa zapušenim nosem, a da nisu ni prehlađeni, niti imaju neku alergiju, pa se postavlja pitanje, zbog čega se do dešava. 

Verujemo da ćete se iznenaditi kada saznate da zapravo hrana, može biti uzrok.

Kada kasno uzimate obilan obrok, nećete imati samo otežano varenje, već to može uticati na vaše disanje, naročito ukoliko se radi o začinjenim jelima ili kiselom voću.

Krivac je često stanje u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak. Radi se o gastroezofagealnoj  refluksnoj bolesti (GERB), odnosno kiselini koja, dok ležite, "putuje" tamo gde ne treba - prema vašem nosu i sinusima.

Foto: freepik

zapušen nos

Ovo može da izazove post-nazalnu sekreciju, tj. slivanje sluzi iz nosa niz grlo. Uz začepljeni nos, javlja se i hronični kašalj, kao i osećaj zategnutosti u gornjim disajnim organima.

Simptomi

Osnovni simptom GERB-a je gorušica. Opisuje se kao bolan osećaj gorenja u centru grudnog koša, iza grudne kosti. Često počinje u gornjem delu abdomena i širi se u vrat ili grlo. Osim spomenutih simptoma, vremenom možete osetiti i znakove poput bola prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, neprijatnog zadaha, suvoće u ustima i bolova u grudima.

Za ublažavanje ovog problema, stručnjaci savetuju da ne jedete pred odlazak na spavanje, izbegavate začine i masnu hranu, ali je najvažnije da se najpre obratite lekaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija