• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.10.2023

09:47

5 rasa pasa koji su najviše skloni alergijama! Spremite debeo novčanik za veterinara

freepik

Ljubimci

5 rasa pasa koji su najviše skloni alergijama! Spremite debeo novčanik za veterinara

Podeli vest

Iako deluju jaki, pit bulovi su jedne od rasa pasa koje su sklone alergijama.

@dr.adamchristman52 Top 5 dog breeds prone to allergies! #dogbreed #dogallergies #vettok #cockerspaniel #bulldog #pitbulls #dogtok ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Veterinar Adam Kristman na svom TikTok-u redovno deli savete vlasnicima pasa, pa je tako nedavno otkrio koje su to rase najviše sklone alergijama i drugim zdravstvenim problemima.

Bokser

Gotovo po pravilu, bokser je alergičan na mnoge vrste hrane, kaže ovaj veterinar i upozorava vlasnike da vode računa o tome čime ga hrane, jer je sklon i nadimanju i gasovima.

Bokseri su poznati i po tome što alergiju na hranu mogu da pokažu nakon godina konzumiranja jedne vrste koju su dotad jeli bez problema. Hrana sa visokim sadržajem žitarica im posebno smeta.

Koker španijel

Ne samo da je sklon infekcijama ušiju, već će koker španijel razviti kožne bolesti češče od drugih rasa. Problemi sa ušima kod nekih jedinki mogu napredovati i pogoršati se prilično brzo, pa ih treba odmah sanirati, objašnjava veterinar.

Vesti

Poznat i kao zapadnoškotski beli terijer, ovaj nežni pas je takođe sklon alergiji na hranu, kao i atopijskom dermatitisu koji predstavlja genetski predisponiranu bolest kože ove rase. Bolest dovodi do intenzivnog češanja zbog koga pas pati i može da razvije sekundarne infekcije kože ako se ne leči.

Foto: freepik

vesti

Američki pit bul

Ova rasa takođe može da pati od kožnih oboljenja, češće od drugih rasa. Iako je zdepast i jak, čvrstog tela i snažne konstitucije, njegova koža može da bude superosetljiva, upozorava Adam u TikTok klipu.

Psi sa alergijama ne kijaju kao ljudi, već se kod njih ona manifestuje svrabom kože, najčešće na šapama, stomaku, naborima kože i ušima. Simptomi obično počinju između prve i treće godine i mogu se pogoršavati kako vreme prolazi.

Lizanje šapa, trljanje lica i česte infekcije uha su najčešći znaci atopijskog dermatitisa.

Engleski buldog

Ako imate engleskog buldoga, velike su šanse da ćete godinama voditi računa o različitim problemima na  njihovoj koži. Lekoviti šamponi i čišćenje kožnih nabora su deo svakodnevne rutine vlasnika ovog psa, kaže dr vet. med. Adam Kristman.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija