• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

18:00

Najpametnije ptice na svetu znaju da broje, i to naglas! Mogu i da se prepoznaju u ogledalu i da pokažu empatiju

Shutterstock

Zanimljivosti

Najpametnije ptice na svetu znaju da broje, i to naglas! Mogu i da se prepoznaju u ogledalu i da pokažu empatiju

Podeli vest

Novo istraživanje je otkrilo da vrane mogu da broje naglas, na sličan način kao mala deca.

Vrane su među najpametnijim životinjama na svetu. One mogu da kontrolišu broj vokalizacija koje proizvode, "brojeći" do 4.

Sada su stručnjaci otkrili da vrane mogu čak i da broje naglas - na sličan način kao i mala deca.
Sposobnost glasnog brojanja, recitovanja 'jedan, dva tri...' zahteva razumevanje numeričkih veličina i svrsishodnu kontrolu glasa.

Pre nego što savladaju simboličko brojanje, gde se određene reči odnose na određene količine, mališani će često proizvesti određeni broj govornih zvukova koji odgovaraju količini predmeta koje vide.

Istraživači sa Univerziteta u Tubingenu u Nemačkoj obučili su tri vrane da proizvedu između jedne i četiri vokalizacije kao odgovor na vizuelne i slušne signale.

Foto: Shutterstock

 

 

U svakom pokušaju, vrane su morale da proizvedu određeni broj vokalizacija i da pokažu kraj vokalne sekvence kljucanjem mete.

Autori su otkrili da vrane mogu da proizvedu određeni broj vokalizacija uspešno i namerno kao odgovor na određene znakove. Ovaj stepen kontrole još nije primećen kod drugih životinja.

Analiza je takođe pokazala da je svaki 'broj' imao različite akustične karakteristike u poređenju sa ostalima.

Ovo je slično tome kako „jedan“, „dva“, „tri“ i „četiri“ zvuče drugačije u ljudskom govoru.

Foto: Shutterstock

 

Prethodne studije su otkrile da su vrane pametne  kao majmuni kada je reč o logističkom razmišljanju i korišćenju alata.

Ovo uključuje sposobnosti kao što su odlaganje zadovoljstva i rasuđivanja, kao i sposobnost da se prepoznaju u ogledalu i osete empatiju, prenosi Daily Mail.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija