• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.05.2024

21:00

U ovim mestima je ljudima zakonom zabranjeno da umru!

Shuterstock

Zanimljivosti

U ovim mestima je ljudima zakonom zabranjeno da umru!

Podeli vest

Postoji nekoliko mesta na svetu u kojima su na snazi zakoni koji ljudima brane da se u njima razbole i umru.

Zvuči apsurdno, ali nekoliko gradova u svetu je donelo zakone kojima lokalcima zabranjuju umiranje.

Evo koji su to gradovi:

Selija, Italija

U avgustu 2015. godine gradonačelnik Selije, u pokrajini Kalabrija na jugu Italije izdao je uredbu kojom je zabranio svojim građanima da se razbole ili umru unutar ovog grada,

Uredba je uključivala obavezne zdravstvene preglede i kaznu od 10 evra za nepoštovanje, a njen cilj je podstakne zdraviji način života i zaustavi opadanje broja stanovnika.

Foto: Shuterstock

Selija, Italija

Sela u Francuskoj i Brazilu

Dva francuska sela su 2000. i 2008. godine uvela slične zabrane zbog nemogućnosti proširenja groblja. Slična situacija zabeležena je i u Biritiba Mirimu u Brazilu 2005. godine, kao i u Falčanu del Masiku u Italiji 2012. godine.

Ove zabrane su bile način da se iskaže protest te ukaže na potrebu za proširenjem grobnih mesta.

Foto: Shuterstock

groblje

Delos i Icukušima

U drevnoj Grčkoj, ostrvo Delos, smatrano svetim, zabranjivalo je rađanje i umiranje na svojem tlu. Sličan zakon postojao je i na japanskom ostrvu Icukušima, gde su šintoistički sveštenici bili jedini stanovnici.

Iako su zakoni ukinuti 1868. godine, sahrane i kremacije su i dalje zabranjene na ovim mestima.

Foto: Shuterstock

Delos

Ovi bizarni zakoni često su imali praktične svrhe, rešavajući lokalne zdravstvene probleme ili nedostatak grobnih mesta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija