• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.05.2024

13:30

Nutricionista otkrio koju grešku mnogi prave sa probiotikom! Detaljan vodič za putovanje - Dve stvari obavezno izbegavajte na odmoru

Shutterstock

Zdravlje

Nutricionista otkrio koju grešku mnogi prave sa probiotikom! Detaljan vodič za putovanje - Dve stvari obavezno izbegavajte na odmoru

Podeli vest

Neredovno spavanje i samo putovanje mogu da poremete rad creva, ali postoji način da se ove neprijatne tegobe efikasno izbegnu.

Putovanja mogu da utiču na zdravlje naših creva i probavni sistem, a stomačni problemi mogu čak i da ugroze odmor.

Ali, umesto da dozvolite da vam loše zdravlje creva pokvari zabavu na suncu, nutricionista Adrijen Bendžamin, savetuje kako da sprečite pojavu zatvora ili putničke dijareje i mnoge slične probleme.

Foto: Shuterstock

 

Evo šta sve može da utiče na vaša creva:

Dug let

- Let na duge razdaljine može da napravi popriličan haos u vašim crevima. Vazdušni pritisak, produžen period sedenja u skučenom prostoru i turbulentno kretanje aviona, sve to utiče na funkcionisanje našeg sistema za varenje - ističe Adrijen.

On savetuje da jedete minimalno tokom leta, pijete dosta vode, i izbegavate alkohol i kofein kako biste ostali hidrirani.

- Na taj način pružićete specifičnu podršku svojim crevima pre leta. Uključite puno vlakana i probiotičku hranu u vašu ishranu. 

Budući da mnogi probiotik nose na odmor i piju ga samo po potrebi, nutricionista savetuje da se probiotički suplemetni počnu uzimati čak nedelju ili dve pre puta:

- To može da vam podrži mikrobiom i celokupno varenje pre nego što krenete, a najjednostavniji način da to uradite je da uzimate probiotičke suplemente, nedelju-dve pre puta - objašnjava nutricionista.

Foto: Shuterstock

probiotici

Promene navika

- Nepravilan obrazac spavanja i džet-leg mogu da utiču na vaša creva. Promena vremenske zone i okruženja može da utiče na vašu energiju i da vas navede da jedete različitu hranu u različito doba dana, što sve onda remeti vaš probavni ciklus. Nedavne studije takođe sugerišu da je loš san povezan sa neravnotežom crevne bakterije, što ako se ukombinuje sa umorom od kretanja između različitih vremenskih zona, skoro pa garantuje da ćete imati problema sa stomakom ili zatvor - kaže Adrijen.

Zbog toga savetuje da jedete što je moguće manje dok letite kako biste izbegli probavne smetnje i nakupljanje gasova.

 - Pokušajte da sprovedete inače ustaljene obrasce ishrane i spavanja na vašoj destinaciji čim sletite. Koliko god da vam je primamljivo da se opustite u hotelskoj sobi čim se smestite, ipak pokušajte odmah da prošetate ili plivate kako biste pokrenuli svoj sistem za varenje. Uživajte u lokalnoj kuhinji, ali zapamtite da uravnotežena ishrana, uz hranu koja prirodno sadrži vlakna, kao što su smeđi pirinač, orašasto i bobičasto voće, može takođe da vam pomogne u borbi protiv "zastoja creva“ - naglašava nutricionista.

Foto: Shuterstock

 

Vodu sa česme i led izbegavajte 

Kada je u pitanju voda iz slavine i upotreba leda, Adrijen upozorava da je najbolje da je izbegavate dok ste na odmoru.

Naime, voda iz slavine može u sebi da ima nepoznate bakterije od kojih možete da se razbolite, da vas boli stomak i da dobijete dijareju.

- Držite se flaširane vode iz zapečaćenih boca, a takođe izbegavajte i kockice leda, samo da biste bili bezbedni - ističe nutricionista.

On kaže da ne bi bilo loše i da perete zube koristeći flaširanu vodu, da izbegavate voće i salate koje su možda bile oprane u lokalnoj vodi.

Stručnjak dodaje i da je važno da budete hidrirani i da pijete puno vode.

Foto: Shuterstock

 

- Prekomerno znojenje može da dovede do dehidratacije i zatvora, jer vaše telo ne sadrži dovoljno tečnosti, što ih otežava prolaz stolice. To dodatno može da dovede do nadimanja i osećaja nelagodnosti, jer se u tim situacijama vaše telo bori da zadrži vodu u pokušaju da nadoknadi nedostatak hidratacije - objašnjava Adrien.

Na kraju Adrien preporučuje probiotike, odnosno "dobre bakterije", koje mogu da vam pomognu u obnavljanju prirodne ravnoteže bakterija u vašim crevima i da održe regularnost stolice, posebno ukoliko ste već skloni zdravstvenim problemima creva kao što su zatvor ili dijareja, prenosi Mirror.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20