• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.04.2024

20:00

Uzbudljiva vožnja vozom Nostalgija! Provedite prvomajske praznike u očaravajućoj prirodi Mokre Gore i Ovčarsko kablarske klisure

Shutterstock

Putovanja

Uzbudljiva vožnja vozom Nostalgija! Provedite prvomajske praznike u očaravajućoj prirodi Mokre Gore i Ovčarsko kablarske klisure

Podeli vest

Spremite se za fantastičnu avanturu na jednodnevnom izletu u parku prirode Šargan i Mokra Gora.

Okruženi planinama Tarom i Zlatiborom putujte kroz živopisne predele Zapadne Srbije. Čeka vas inspirativna vožnja muzejskom železnicom - Šarganskom osmicom. Možete se popeti na brdo Mećavnik i šetati očaravajućom sredinom koju nam daruje Drvengrad, a pre toga možete na svom putovanju posetiti i Ovčarsko kablarsku klisuru. 

Foto: Foto: Shutterstock

Ovčarsko Kablarska klisura

Klisuru su u vencu od oko 20km obrazovali planinski vrhovi Ovčar i Kablar zajedno sa rekom Zapadnom Moravom, pretočenom u jezero. U Ovčarsko-kablarskoj klisuri nalazi se 10 srpskih srednjovekovnih manastira. Skriveni u gustim šumama, na vidikovcima stoje kao svetionici vremena. Možete posetiti i Ovčar Banju  i obići manastir Blagoveštenje iz 1601. godine. 

Foto: Foto: Shutterstock

 

Park prirode Šargan - Mokra Gora

Park prirode Šargan - Mokra Gora je raj za šetnju, istraživanje i uživanje na jednom mestu. Okružen je nacionalnim parkom Tarom i planinom Zlatibor. Posetite izvor "Bele vode" i Crkvu Svetog Jovana, kao i mali muzej posvećen staroj železnici. Bogatstvo Parka pirode su mnogobrojna vrela, izvori, potoci i podzemne vode, biljni i životinjski svet sa endemskim vrstama koje su pronađene i još uvek se istražuju. Centar parka je i istoimeno selo Mokra Gora, gde se nalazi glavna železnička stanica voza "Nostalgija". 

Foto: Promo/Block and Roll

 

Šarganska osmica 

Šarganska osmica je pruga uskog koloseka širine 76 cm. Njena istorija počinje 1925. kada je ova pruga povezivala Beograd sa Dubrovnikom sve do 1974. godine koja je saobraćala čuvenom parnom lokomotivom Ćira. Danas je Šarganska osmica glavna turistička atrakcija Zapadne Srbije. Prava muzejska železnica "Nostalgija", koja sada saobraća od Mokre Gore do mesta Vitasi, pravi "osmicu" tokom svog uspona na planinu Šargan i na taj način savladava visinsku razliku od 300 metara. Voz prolazi kroz 22 tunela, preko 6 mostova, na ukupnoj dužini pruge od 15,5 km. Trajanje ture vozom je 2.5 sata. Tokom vožnje pravi se pauza na 5 vidikovaca i međustanica odakle se najbolje vidi i udiše lepota Parka prirode Šargan - Mokra Gora. Pogled se pruža do obližnjeg brda Mećavnik koje možete takođe obiđi na putovanju.

Foto: Foto: Shutterstock

 

Mećavnik - Drvengrad

Snimajući film na jednoj od stanica Šarganske osmice, osmotrivši sa vidikovca poziciju, srpski reditelj Emir Kusturica odlučio je da napravi remek - delo u prirodi. Na brdu Mećavnik nikao je Drvengrad. Drvengrad je inspirisan pre svega prirodom, svežim vazduhom, kulturom, poznatim filmskim i muzičkim zvezdama a ponegde i svetskom revolucijom. Mećavnik je pravi breg za razmišljanje. Šetnjom Ulicom Federika Felinija, pored Trga Ive Andrića, preko Maradoninog sokaka uđite u jedan novi svet, svet kulture i opuštanja u carstvu Parka prirode Šargan Mokra Gora. Opustite se uz kratki film u jednom od bisokopa Drvengrada, gde se svake godine u januaru održava međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf". Ovde se možete osvežiti prirodnim organskim sokovima ili domaćom rakijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Da li je ljubimcima dozvoljen ulazak u gradski prevoz? Postoji pravilnik, evo šta kaže zakon
Društvo

Da li je ljubimcima dozvoljen ulazak u gradski prevoz? Postoji pravilnik, evo šta kaže zakon

Da li je psima i mačkama dozvoljen ulazak u gradski i prevoz pitanje je koje će uglavnom izazvati najviše polemike, rasprave, pa i svađe između dva "klana", podeljenih na "za" i "protiv". Iako na terenu možete videti vlasnike koji se voze sa svojim ljubimcima koji vire iz transportera ili naručja ili torbi, postoje i izdvojeni slučajevi gde vozači ne žele da ih prime u svoje vozilo.

07.05.2024

20:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija