• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/D. I.

28.10.2023

13:19

Danas 10 godina od smrti Aleksandra Tijanića! Neki su ga mrzeli, drugi su ga obožavali, a on je poručio: "Ne želim da me pamte!"

informer/printscreen

Kultura

Danas 10 godina od smrti Aleksandra Tijanića! Neki su ga mrzeli, drugi su ga obožavali, a on je poručio: "Ne želim da me pamte!"

Podeli vest

Kada je 28. oktobra 2013. godine odjeknula vest o smrti Aleksandra Tijanića, novinara i glavnog i odgovornog urednika RTS-a, mnogi su govorili da je to kraj jedne ere, a on je pred smrt imao jednu poruku, kazao je da ne želi da bude zapamćen. Ipak, društvo ga i dalje pamti i njegovi poštovaoci, prijatelji i članovi porodice obeležavaju danas 10 godina od njegove smrti koja se dogodila na ulazu zgrade u kojoj je živeo u Bulevaru Mihajla Pupina 10 na Novom Beogradu.

Tijanić je 2011. godine dao intervju u kojem je tražio da isti bude objavljen nakon njegove smrti, između ostalog kazao je:

Foto: Informer

 

 

- Ne bih voleo da me srpsko novinarstvo uopšte pamti. Voleo bih da ostavim dve ili tri knjige mojih tekstvova, i da samo studenti  novinarstva, kada hoće da vide kakav je Tijanić ludak bio, uzmu te knjige i pročitaju nekoliko tekstova. Ne osećam se ugodno ni uz jednu vrstu komplimenata, čak ni kad Dobrica Ćosić kaže kako misli da Srbija nije imala većeg novinara od mene - izjavio je Aleksandar.

Međutim, zbog činjenice da je tokom svoje karijere prozvan "gorostasom srpskog novinarstva", mnogi nikada neće zaboravit njegove izjave i predavanja na Fakuletu Političkih Nauka.

Njegove najpoznatije kolumne objavljivane su u Dnevnom telegrafu, brojnim dnevnim i nedeljnim novinama. Prenosimo neke od najpoznatijih citata:

- Svaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe.

- Kad već tvrde da sam teško bolestan, neka vide da sam na samrti zdraviji nego za života, rekao je Tijanić u intervjuu Nedeljniku i naglasio da je namerno obukao crnu majicu kao deo autoožaljivanja.

- Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci. Nije slučajnost. To je nečiji politički projekat da se sve u Srbiji svede na večne neproduktivne sukobe i iskonski rat našeg Šojića i njihovog sultana Sulejmana.

- Dajte mi papir i olovku, i je*aću vam mater, rekao je kad je došao u NIN

- Srbiji ne treba jak, stabilan i uticajan Javni servis. Srbiji koja sebi želi dobro Javni servis je neophodan.

Foto: Informer

 

 

- Moj karakter koji voli borbu pobedio je moju inteligenciju.

- Fotelja novom direktoru RTS biće električna stolica.

- Grđi posao od direktora Javnog servisa ne znam da li postoji u Srbiji.

- Za bavljenje novinarstvom danas nije potrebna pismenost, samo mobilni i krvožednost.

- Skromno je moje novinarsko umeće da u sedam dana istovremeno polemišem s aktuelnim i počasnim predsednicima nekad velike i važne stranke. Pa ipak, ne vuci me previše za pero. Možda ćeš se prijatno iznenaditi.

- Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka.

- Nije problem patriotizam, već njegov najcrnji derivat za 21. vek, a to je nacionalizam. To je uvek formula. Sve što se ne uklapa u formulu, nije naše. Sve što nije naše, tuđe je. A tuđe mrzimo ili ga se bojimo. Patriotizam, u našoj jednačini, uvek je uterivanje u tor, jednačenje prema najgorima, horsko blejanje, lavež šarplaninaca i batina čuvara. Pravi patriotizam ujedinjuje oko ciljeva koji unapređuju naciju i ne teraju je u pogibiju već u spas. Inače, svaki političar koji nam soli pamet, soli sebi biftek.

- Šta su današnja deca? Neodoljivi monstrumi, koji s dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku.

- Ono što nije uradila srpska mudrost, uradiće, kao i obično, srpska nemoć.

- Srbija nije skupa kad su joj Srbi jeftini.–Sa aždajom nema zajedničkog stanovanja, nema trajnog primirja. Ona traži stalne žrtve, meso, krv i ko joj to uskraćuje mora da bude Sveti Đorđe ili pokojnik bez nade u beatifikaciju.

- U prethodnoj deceniji razoreni su svi nacionalni mitovi.

- Albanci mogu da čekaju, jer nastaju. Mi nemamo vremena, jer nestajemo.

- Ovaj režim je nacionalnu propast uzeo za sopstvenu ideologiju.

Foto: Informer

 

 

- Konzilijum doktora koji se protiv kancera borio gradeći groblja.

- Nezavisnost medija je uslov bez kojeg neće prestati otomanizacija zemlje i društva.

- Politika koja najpre ostane bez srca, a zatim se liši inteligencije, na kraju, obavezno, ostane i bez teritorija.

- Kao nacija koja je oduvek više volela svoje bolesti nego svoje lekare, Srbi ni sad nisu iskreni.

Foto: Informer

 

 

- Otac nacije je rešio da nam jebe mater jer su deca otkrila da samo strah više nije dovoljan za sreću.

- Tražiti od naših vlada da pobede korupciju komičan je zahtev naivnih. Takvi traže od Drakule da ne bude vampir, od pape da ne bude katolik.

- Čovek bez savesti je zver. Stranka bez karaktera je zverinjak.

- Zar su ova ropska čorba koju kusamo i ovakav život dovoljna nadnica za ropstvo, za strah?

- Država nikada nema pravo na osvetu, samo na pravdu.

- Čjemo li zvuk spuštanja kolektivne nadgrobne ploče nad nacijom koja je živela u apatiji, a umrla od straha?

- Za mene je kasno da izabarem nešto drugo. Prvo, nikad nisam imao hrabrosti da budem kukavica, drugo, i kad bih hteo da budem mrčo i jado - Tijanić mi ne bi dozvolio. Je*o mu ja mater.

- Daleko od toga da sam nevin. Dugo pišem, dugo ljudima vadim zube bez anestezije i naučen sam da ne jaučem kad ih meni vade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Otac male Angeline ubijene u "Ribnikaru" poručio: Dobročinstva se čine u tišini! Ovako nam je Šapić od prvog dana svima pomagao!
Društvo

Otac male Angeline ubijene u "Ribnikaru" poručio: Dobročinstva se čine u tišini! Ovako nam je Šapić od prvog dana svima pomagao!

Anđelko Aćimović, otac ubijene devojčice Angeline, učenice OŠ "Vladislav Ribnikar", za medije je ispričao, nakon tragičnog događaja 3. maja prošle godine, kada je u toj školi učenik K.K. ubio devetoro učenika i čuvara, tadašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić među prvima pružio pomoć i to, kako je istakao, u tišini, kako se dobra dela i čine, iako su ga javno mesecima nakon toga napadali zbog navodnog nereagovanja.

18.05.2024

17:34

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

18.05.2024

16:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12