• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

07.05.2024

07:05

Istorijski važna državna poseta, u jako bitnom trenutku za našu državu! Lider supersile danas stiže u Srbiju - Dobrodošao, Si!

EPA

Politika

Istorijski važna državna poseta, u jako bitnom trenutku za našu državu! Lider supersile danas stiže u Srbiju - Dobrodošao, Si!

Podeli vest

Kineski lider Si Đinping dolazi danas u Beograd, gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

Očekuje se da tokom dvodnevne posete kineskog predsednika, koji u Beograd dolazi iz Pariza, gde se sreo s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (vidite okvir), budu postignuti dogovori o novim kineskim investicijama i infrastrukturnim projektima. 

U kojoj meri je ova poseta važna za Srbiju, ali istovremeno i trn u oku zapadnim moćnicima, dokazuje to što su Amerikanci osuli paljbu po predsedniku Vučiću zbog bliskih odnosa s Pekingom!

Čelično partnerstvo

Američka agencija Asošiejted pres (AP), naime, objavila je skandalozan tekst o poseti kineskog predsednika Sija Đinpinga Beogradu i Budimpešti, ali zato o francuskom predsedniku Emanuelu Makronu nije smela ni da pisne. Lidere Srbije i Mađarske Aleksandra Vučića i Viktora Orbana nazvali su 'autokratama koji razvijaju crveni tepih za Sija', dok francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je to isto uradio, nisu ni spomenuli (!).

MILOŠ LABAN
ANALITIČAR

Ovo je dvovekovna šansa za Srbiju, koju treba iskoristiti kako bi zemlja postala najznačajniji kineski partner, ne samo u ovom delu Evrope već možda i u celoj istočnoj Evropi, kojoj Put svile gravitira. Dolazi nam svetska velesila.

'Autokratski lideri Mađarske i Srbije postaviće crveni tepih za kineskog predsednika Sija tokom turneje po Evropi', glasio je naslov izveštaja američke agencije, a u tekstu piše:

'Kineski lider Si Đinping provešće najveći deo svoje petodnevne turneje po Evropi ove nedelje u dvema malim zemljama na istočnoj polovini kontinenta, u regionu koji je Peking koristio kao uporište za svoje sve veće ekonomske ambicije u Evropi. Nakon zaustavljanja u Parizu u ponedeljak, kako bi započeo svoje prvo evropsko putovanje u poslednjih pet godina, Si će zatim otputovati u Mađarsku i Srbiju, dve zemlje sa autokratskim liderima za koje se smatra da su prijateljski nastrojene prema Kini i bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu', pišu novinari AP, koji su, da sramota bude veća, objavili i fotografiju iz Francuske, gde je kineskog predsednika ugostio Emanuel Makron na crvenom tepihu, ali o tome ni slovo nisu napisali.                                                                                                                                   
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na drugoj strani, sastao se juče s kineskim ambasadorom Lijem Mingom i poručio da je naša država ponosna na čelično partnerstvo s Pekingom.

'Poslednje pripreme za posetu predsednika Sija Đinpinga, koja je za Srbiju od najvećeg značaja u svakom smislu. Čast koju Si svojim dolaskom čini Srbiji nemerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst. Ponosimo se čeličnim prijateljstvom s Kinom, sa nestrpljenjem čekamo posetu predsednika Sija, uvereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija ceni partnerstvo sa ovom velikom zemljom', objavio je Vučić na Instagramu.

Izuzetno velika čast

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije, ocenjuje da poseta kineskog predsednika predstavlja veliku čast za Srbiju.

- To što kineski lider dolazi u zemlju kao što je Srbija znači da ona vodi samostalnu politiku i da predstavlja centar odlučivanja. Prethodni put kada je Si išao na evropsku turneju ekonomije EU i Kine bile su otprilike iste veličine, dok je danas ekonomija Pekinga čak 15 odsto veća od ekonomije kompletne Evropske unije. Mnoge evropske zemlje zadužuju se kod Kine, Kina je postala prvi trgovinski partner SAD i Srbiji je u interesu da razvija saradnju s Kinezima, koji su postali drugi trgovinski partner naše zemlje. Si Đinping je prepoznao lidere koji imaju dovoljno karaktera i političke snage. Za Srbiju je poseta važna jer je stavlja na globalnu mapu. Građani Srbije, inače, neće biti razočarani kako će Kina glasati po pitanju rezolucije o Srebrenici. Srbija će prema odnosu u vezi s tom rezolucijom da  meri ko se postavlja prema njoj prijateljski - zaključio je Đurić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!
Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!

Ako Zelenski ostaje na funkciji, on će biti podložan optužbama da je iskoristio rat da podriva demokratiju tako što je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog "prijatelja", Andrij Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.

19.05.2024

10:00

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12