• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2024

18:18

Kurti je napravio tragično pogrešne procene! Panika u Prištini zbog SE: Članstvo nije sigurno!

BETAPHOTO/EMIL VAS

Politika

Kurti je napravio tragično pogrešne procene! Panika u Prištini zbog SE: Članstvo nije sigurno!

Podeli vest

Bivši lažni ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Petrit Seljimi izjavio je da članstvo Kosova u Savetu Evrope još uvek nije sigurno, zato što je to politički proces u kome se pojavljuju novi uslovi, a tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti je napravo tragično pogrešne procene i nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje sa ključnim vladama EU.

Komentarišući izjavu predsednika Evropske inicijative za stabilnost Geralda Knausa da se nekoliko država članica Saveta Evrope sprema da blokiraju glasanje za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, Seljimi kaže da to za njega nije iznenađenje, podsećajući da je prijem u SE politički proces koji nije zasnovan na zaslugama, već raznim uslovima.

- Nijedan proces za nas nije bio zasnovan na zaslugama. Morali smo da ispunimo 100 uslova za viznu liberalizaciju uključujući demarkaciju granice sa Crnom Gorom. U to vreme Kurti je organizovao izuzetno nasilne proteste sa mnogo povređenih ljudi protiv ispunjavanja ovih političkih uslova od strane EU za viznu liberalizaciju - naveo je Seljimi na platformi “Iks”.

 

 

On je dodao da se Kosovo i danas suočava “sa istom pesmom", i za to okrivio Kurtija.

 

- Premijer nije uspeo da izgradi dobru platformu za diplomatsko lobiranje u vezi sa ključnim vladama EU (pa čak ni osnovno razumevanje sa Kvintom), tako da se suočava sa teškim uslovima - posebno za njega - naveo je Seljimi.

 

On je dodao da je Kurti imao šansu na početku rata u Ukrajini.

- Protraćio je priliku u prvim mesecima ukrajinskog rata kada bi mu mali potez na ZSO doneli Savet Evrope i Partnerstvo za mir. Prokockao je još jedan diplomatski prozor posle Banjske. Ponovo se vraćamo nazad. Napravljene su tragične pogrešne procene - kazao je on.

Objašnjavajući da vladajuća stranka kontroliše parlament, vladu i predsedništvo, Seljimi je kazao da greške koje su načinjene u odnosima sa državama Kvinte imaju svoju cenu.

- Nadam se da će premijer inapraviti pravi korak da postanemo članovi Saveta Evrope, ali toliko godina je napadao da je izdajnik svako ko je predlagao teška rešanja, a sada je počele da se oglašava - kazao je Seljimi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija