• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.04.2024

13:44

Gradonačelnik Bakić: U vremenima kada nije lako biti prijatelj Srbije, podrška Kipra ima posebnu težinu

Grad Subotica

Politika

Gradonačelnik Bakić: U vremenima kada nije lako biti prijatelj Srbije, podrška Kipra ima posebnu težinu

Podeli vest

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Republike Kipar u Beogradu, Andreasom Fotiuom.

Obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Bakić je izjavio kako je u srdačnom razgovoru sa ambasadorom Fotiuom, tokom koga su se dotakli više tema, istaknuto da su izuzetne istorijske, političke i kulturne veze dve zemlje, kao i prijateljstvo koje povezuje srpski i kiparski narod, čvrsta osnova i za uspostavljanje bliskijih odnosa među lokalnim samoupravama Kipra i Grada Subotice.

- Njegovoj ekselenciji sam poželeo srdačnu dobrodošlicu i, s obzirom na to da je prvi put u našem gradu, predstavio privredne, investicione, turističke, obrazovne i kulturne potencijale Subotice i Palića. Naglasio sam i da je Palić svrstan među šest turističkih destinacija prve kategorije u Republici Srbiji - kazao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

Dotakli smo se, naveo je, i odnosa između Kipra i Srbije i zajednički konstatovali „da su oni tradicionalno dobri, zasnovani na uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda".

- Današnji susret bio je i prilika da u ime Grada Subotice i lično ime izrazim veliku zahvalnost Kipru na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i poštovanju međunarodnog javnog prava, kao i na snažnoj podršci evropskom putu Srbije - istakao je gradonačelnik Bakić. 

 

Podvukao je da, kada je reč o ovoj temi, smatra da u ovim vremenima nije lako biti prijatelj Srbije i da ta podrška Republike Kipar ima posebnu težinu.

- Tako sam rekao i u razgovoru sa Njegovom ekselencijom. Kipar je to pokazao i na onoj farsi od Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, gde nisu glasali da se Prištini odobri da postane član Saveta Evrope. Trudeći se da ostanem u granicama pristojnosti, moram da kažem da u ovoj teškoj ironiji istorije, kada je jedna država kao što je Nemačka - koja je u dva svetska rata pokušala da uništi Srbiju i srpski narod - danas glavni inicijator za podnošenje jedne dekleracije kojom želi da žigoše srpski narod kao genocidan. I zato ovom prilikom izražavam ogromnu vpodršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom timu u jednoj lavovskoj borbi u Njujorku, u Savetu bezbednosti, sa neosnovanom histerijom zapadnih sila, čime se gaze sve osnove međunarodnog prava, pa i postojanja tog samog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija jer žele da slome jedan pravdoljubivi i slobodarski narod kao što je narod Srbije - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

 

A i istorijske činjenice govore, podsetio je, da je „srpski narod jedan od najboljih naroda na svetu, da nikada u istoriji svog postojanja nije nikoga napao, već se samo branio, uvek bio na strani istine i uvek bio među zemljama pobednicama".

- Danas, nažalost, iz ne znam kakvih razloga, određene zapadne sile su se potrudile da izokrenu sve istorijske činjenice - rekao je Bakić.

On je istakao da je tokom srdačnog susreta konstatovano i da su izuzetne istorijske, političke i kulturne veze dve zemlje, kao i prijateljstvo koje povezuje srpski i kiparski narod, čvrsta osnova za uspostavljanje bliskijih odnosa među lokalnim samoupravama Kipra i Grada Subotice

- Moramo da intenziviramo saradnju lokalnih samouprava Kipra i Grada Subotice, ali smo se dogovorili da ćemo to da uradimo nakon izbornih procesa u Srbiji i Republici Kipar. Kod nas su 2. juna, a kod njih 9. juna. Potpuno je izvesno da će nakon tih izbora doći do susreta između delegacije Kipra, koju će predvoditi ambasador Fotiu, i Grada Subotice, i da će tom prilikom biti izneti i konkretni predlozi vezani za saradnju - kazao je Bakić.

Na kraju obraćanja medijima, gradonačelnik Bakić je ambasadoru Andreasu Fotiu još jednom poželeo srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u Subotici, a srdačnu dobrodošlicu je, takođe, poželeo i svim potencijalnim kiparskim investitorima koji se odluče da dođu u ovaj grad koji, kako je rekao, uvek raširenih ruku dočekuje i investitore, i sve ljude dobre volje. Ambasador Fotiu je, uz izražavanje zahvalnosti na toploj dobrodošlici i prijemu, kazao kako je impresioniran radom gradonačelnika Bakića i njegovog tima koji, kako je naglasio, rade za dobrobit ovog grada

- Razmotrili smo mogućnosti buduće saradnje između Republike Kipar i Republike Srbije, kao i Grada Subotice, a razgovarali smo i o podršci Republici Srbiji i Gradu Subotici od strane Kipra. Nakon izbora intenziviraćemo našu saradnju kako bismo podstakli razmenu i saradnju na nivou lokalnih samouprava, odnosno određenih gradova na Kipru i Grada Subotice - rekao je ambasador Andreas Fotiu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija