• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.04.2024

06:53

Predstojeći mesec biće jedan od najtežih u novijoj istoriji! Zapad nam sprema pakleni maj!

Printskrin

Politika

Predstojeći mesec biće jedan od najtežih u novijoj istoriji! Zapad nam sprema pakleni maj!

Podeli vest

Zapadni moćnici spremaju Srbiji, u najmanju ruku, pakleni maj, koji će biti jedan od najtežih perioda u novijoj istoriji naše zemlje!

Stranci su za 2. maj zakazali glasanje o skandaloznoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici, kojom žele da Srbe proglase za genocidan narod, a već 20. maja Savet ministara treba da glasa o prijemu lažne države 'Kosovo' u toj međunarodnoj organizaciji.

Više je nego jasno da ovi datumi nisu samo puka slučajnost već se, prema svemu sudeći, iza svega krije ideja da se opoziciji pomogne da sruše predsednika države Aleksandra Vučića i vlast koalicije okupljene oko SNS na junskim izborima.

Neće ga slomiti

Da je ovo zaista tako, svedoči i izjava Vladete Jankovića, pristalice opozicije i Đilasovog kandidata na izborima 2022. godine, koji je izjavio da su i rezolucija o Srebrenici i eventualni prijem 'Kosova' u Savet Evrope velika šansa za opoziciju.

VLADIMIR VULETIĆ
SOCIOLOG

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN nesumnjivo bi destabilizovalo region. Toga su svesni svi, pa čak i oni koji govore da je rezolucija osmišljena za stabilizaciju regiona.

- Đilas je pesimističan, ali ova situacija uopšte nije loša za opoziciju! Maj će doneti obrte koji će biti veoma povoljni za opoziciju - rekao je Janković, dodajući da opozicija treba da iskoristi i 3. maj, kada se navršava godišnjica od strašnih tragedija u OŠ 'Vladislav Ribnikar' i Mladenovcu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, na drugoj strani, potvrđuje da opozicija veruje da će sve ovo što se sprema u maju oslabiti predsednika Vučića i u tome vide 'šansu i sreću'.

- Međutim, to neće oslabiti Vučića jer narod vidi koliko se bori. Oni misle da će, ako nasilno proguraju rezoluciju o Srebrenici i 'Kosovo' u Savet Evrope, naštetiti Vučiću, ali neće. To što je ovo radost dela opozicije, to govori o njima, jer ih ne zanimaju nacionalni interes i pravda. Rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici predstavlja nametanje najteže moralne, političke i pravne kvalifikacije za Srbiju i srpski narod, koja će nas pratiti generacijama. Kakav god da bude ishod, ceniće se borba i hrabrost koju je Vučić pokazao - ističe Brnabićeva, dodajući da je šef države poručio pomoćniku sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsu O'Brajanu da će se Srbija boriti i da misli da ono što Amerika radi nije fer.

- Svi će ceniti Vučićevu borbu, ne samo u Srbiji nego u svim slobodarskim zemljama širom sveta. Ali to što se deo opozicije raduje govori nam da njih ne zanima interes našeg naroda, ni pravda, ni Povelja UN - naglašava Brnabićeva.

Otpor daje rezultat

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da se Beograd odlučio na otpor pokušajima koji treba da dovedu u pitanje položaj srpskog naroda sada i za ubuduće.

- Taj otpor će sasvim sigurno dati rezultat, nezavisno od toga kakav će ishod glasanja za usvajanje rezolucije biti. Sama činjenica da Srbija pruža otpor i da nailazi na razumevanje koje će značiti glasove protiv i uzdržanost već znači uspeh Srbije u odbrani državnih i nacionalnih interesa. Štaviše, ovo je ulaganje budućnost Srbije, jer će se potvrditi da naša zemlja ima značajan međunarodni položaj. To je prostor u kojem treba očekivati da srpska politika ubuduće graditi svoju poziciju kao nezavisna vojno neutralna država sa intencijom da sa svima ima otvorene kanale i odnose - zaključuje Milivojević.

BORBA NE PRESTAJE

Vučić sa članicama UN iz
Azijsko-pacifičke grupe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa predstavnicima država članica iz Azijsko-pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Vučić je sa njima razgovarao o nacrtu rezolucije o Srebrenici i ukazao im na poziciju Srbije u vezi sa tim dokumentom. Predsednik je prethodno razgovarao i sa predstavnicima država članica iz Afričke grupe, latinoameričke i karipske grupe.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija