• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs / nsuzivo.rs

03.04.2024

10:51

Evo ko plaća govor mržnje! Gruhonjić dobija 330.000 dinara po tekstu od stranaca

Masha Bandjur

Politika

Evo ko plaća govor mržnje! Gruhonjić dobija 330.000 dinara po tekstu od stranaca

Podeli vest

Dinko Gruhonjić, novinar, urednik i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, postao je sinonim za ekstremni autošovinizam. Poslednjih dana posebno su aktuelne njegove otrovne izjave u Dubrovniku prema srpskom narodu i državi, piše portal "nsuzivo.rs".

Kako navodi ovaj portal, ovo nije prvi put, ali jeste jedan od najgnusnijih napada do sada. Gruhonjić koristeći poziciju profesora utiče i na obrazovanje i moguće formiranje kritičkog mišljenja budućih generacija novinara, a svojim toksičnim stavovima utiče na mlade iz pozicije autoriteta.

Njegova groteskna izjava o zadovoljstvu zbog toga što deli ime sa notornim ustaškim zločincem Dinkom Šakićem samo je vrh ledenog brega njegovog autošovinizma.

Ono što treba napomenuti je da je ovaj profesor angažovan i na drugim projektima iz oblasti medija, gde pored dodatnih finansija koje dobija od stranih fondacija, piše i distribuira tekstove čiji cilj je blaćenje i unižavanje države Srbije.

Dinko Gruhonjić je osnivač i dugogodišnji predsednik NDNV – Nezavisnog društva novinara Vojvodine (od 2006. do 2014. godine), koje kontroliše brojne portale, i medijske kuće (Autonomija info, Voice) u severnoj srpskoj pokrajini.

Sa kojim ciframa barata Gruhonjić vidi se na primeru finansijske donacije od strane NED-a (National Endowment for democracy) za sajt www.autonomija.info, uoči predsedničkih izbora 2012. godine, dobio je 242.000 dolara za 80 tekstova – preciznije nešto malo više od 330.000 dinara po tekstu!

Gruhonjićev NDNV je iste godine dobio i 250.000 dolara od Rokfelerove fondacije, 180.000 evra od Evropske komisije i više desetina hiljada evra od drugih atlantističkih fondova.

Sve do 2016. godine Dinko Gruhonjić je predsedavao Komisijom Ministarstva kulture Srbije za finansijsku podršku medijskim projektima. Kao predsednik te komisije, dodelio je sam sebi (tj. Nezavisnom društvu novinara Vojvodine – NDNV) samo u jednoj godini (2015.) milion dinara. Te 2015. godine od kancelarije EU u Beogradu NDNV je dobio 130.000 evra donacije.

 

Foto: printscreen

 

 

Tokom prošle godine, samo od Rokfeler fondacije NDNV je dobio 120.000 dolara, 2021. godine 100.000 dolara, a 2019. godine 180.000 dolara.

Ova reka novca koja se sliva ka Gruhonjiću traje do danas, pa tako njegov sajt autonomija.info objavljuje 2023. godine, između ostalog, i seriju članaka „posvećenih ruskoj i kineskoj propagandi u Srbiji”, a zatim i publikaciju u kojoj su svi ti članci sabrani – u okviru projekta Analysis of Russian and Chinese Political, Economic and Cultural Propaganda in Serbia and the Region: Trends and Consequences. Nije naznačeno koliko je koštala ova kompilacija tekstova i ko ju je platio. Ako nije finansirana od strane spoljašnjih donatora, što bi po Kodeksu novinara moralo da se naznači, može se pretpostaviti da je NDNV sam osmislio i za svoje potrebe napisao date tekstove i publikaciju.

I pored svega navedenog, da poseduje i kontroliše deo medija u Vojvodini, koji se, između ostalog finansiraju i iz stranih donacija, da ima slobodne ruke da oblikuje umove budućih novinara na državnom fakultetu kao profesor, Dinko Gruhonjić daje sebi za pravo da, uživajući u slobodi govora, spinuje trenutnu situaciju i optužuje državu i druge medije da ga napadaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dinko Gruhonjić decenijama širi mržnju prema Srbima! Nedopustivo je da takav čovek predaje na fakultetu! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decenijama širi mržnju prema Srbima! Nedopustivo je da takav čovek predaje na fakultetu! (VIDEO)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon jučerašnjeg skupštinskog kolegijuma, da je sastanak bio normalan i civilizovan i izrazila nadu da će se sa tom praksom nastaviti i dodala da će raspisati beogradske izbore po zakonu - do 3. aprila u ponoć. Dok se predsednica Skupštine poziva na zakon i poptuje ga, pripadnici opozicije javno žele da ga krše potpuno ignorišući činjenicu da je reč o redovnim lokalnim izborima i da bi u ovom slučaju nekome morao biti na silu produžen ili skraćen mandat. Na ovu temu u "Info jutru" Informer TV govorila je potpredsednica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta.

03.04.2024

10:35

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12