• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.04.2024

19:09

Zamislite da u Nemačkoj profesor i kroz šalu kaže da se zove kao Rudolf Hes! Đurđev žestoko o Dinku Gruhonjiću!

printscreen

Politika

Zamislite da u Nemačkoj profesor i kroz šalu kaže da se zove kao Rudolf Hes! Đurđev žestoko o Dinku Gruhonjiću!

Podeli vest

Novosadska javnost je u protekloj sedmici bila ustalasana protestom studenata koji su bili povređeni javnim nastupima Dinka Gruhonjića. Njegovo olako i sarkastično pominjanje imena ustaškog zločinca Dinka Šakića i konstanto omalovažavanje najuzvišenijih kolektivnih vrednosti našeg društva, primorale su ih da preduzmu meru blokade rada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Kao bivši student ovog fakulteta, više bih voleo da su uspesi naših studenata ili profesora skrenuli pažnju šire javnosti na ovu visokoškolsku instituciju, a ne ovi žalosni događaji. Ipak, oni nam govore o elementarnom pitanju gde su granice slobode izražavanja, govora mržnje, ali i elementarne pristojnosti.

Ne može da shvati činjenicu da je od raspada Jugoslavije prošlo gotovo trideset godina

Kroz brojne nastupe Gruhonjića, teško je razlučiti da li su ovo stavovi univerzitetskog profesora, novinara ili političkog aktiviste? Evidentno je da ratna trauma kroz koju prošao početkom devedesetih i socijalističko usmereno obrazovanje stare Jugoslavije su u njegovim tekstovima stvorili ideološki miks koji ne može da shvati promenu vremena i činjenicu da je od raspada Jugoslavije prošlo gotovo trideset godina. Isključivost u stavovima je ravna skojevskoj fanatičnosti i idelogogiji, svi koji su na njegovoj strani su dobri a sa druge strane su fašisti i zveri.

Kako bi holandsko društvo reagovalo na ovakav govor u javnom etru?

U njegovim tekstovima i dalje su živi Ravnogorci, generala Mihailovića, Slobodan Milošević, bombardovanje 1999. godine kao i otvoreni prezir i mržnja prema pravoslavnoj crkvi. Moje pitanje je veoma jednostavno, kakav bi bio stav nadležnih organa ali i šire javnosti da je žaoka njegovog pera bila usmerena prema pripadnicima rimo-katoličke vere, muslimanima ili protestantima? Da li pravoslavna crkva i vernici imaju pravo na zaštitu protiv ovog verbalnog progona i šikaniranja? Kako bi javnost reagovala na navoda da je Gruhonjić napisao da će se deca u Splitu rađati sa dugim rukama i tupim pogledima ili da će u Sarajevu deca koja bacaju petarde biti budući koljači? U ostalo, zamislite u Nemačkoj da je univerzitetski profesor makar i iz šale rekao da se zove Rudolf, kao Rudolf Hes?  Kako bi na primer holandsko društvo reagovalo na ovakav govor u javnom etru, da li se ovde brani sloboda govora ili nešto drugo?

Ćutanje većeg dela akademske zajednice ostavilo tužan utisak

Ipak, podršku koju je dobio od dela akademske zajednice kao i dela opozicije pokazuju da se ka ovom sporu nije prišlo sa stanovišta elementarne ljudske pristojnosti već sa usko partijskih stavova. Kako drugačije opisati prisustvo opozicionih lidera i aktivista na protestu protiv blokade Filozofskog fakulteta? Ipak, njihovo prisustvo jeste vredno poštovanja jer su stali iza svoje perjanice koja je u dobroj meri izbrusila njihove političke stavove. Ćutanje većeg dela akademske zajednice jeste ostavilo tužan utisak i ja mogu da ga prihvatim samo kao kukavičluk ili nespremnost da se izađe iz zone komfora. Koliko ja znam ćutanje znači slaganje, bar je tako nekada bilo?

Moj rodni grad, Novi Sad, prihvatio je Gruhonjića kada mu je bilo najteže

U prilogu navedenoj tezi, da ovde imamo otvoren govor mržnje postavio samo neke od grubih rečenica iz testova Dinka Gruhonjića. Voleo bih da sam imao priliku da njegove stavove pronađem u naučnim radovima ili monografijama ali do njih nisam uspeo da dođem. To nije svakako njegov problem već odgovornost i sramota onih koji su mu dali zaposlenje na prestižnoj visokoškolskoj instituciji, Novosadskog univerziteta. Moj rodni grad, Novi Sad, prihvatio je Gruhonjića kada mu je bilo najteže, ovde se profesionalno izgradio i  ostvario i akademsku karijeru. Ipak,  za njega je naša država Mordor to jest otelotvorenje zla,  ne baš uobičajene stav za čoveka koji ipak na kraju radi za državu Srbiju.

Novi Sad, kao multikonfesionalna i multietnička sredina, gradio se vekovima u nazad na poštovanju i očuvanju različitih tradicija i kultura a otvoreni napadi na bilo koju versku zajednicu uvek su primani sa osudom.  Da li ovi napadi mogu da se aboliraju profesorskom katedrom? Da li Gruhonjić ima poslanički imunitet?

Na kraju moram reći, ponosim se što u mojoj državi postoji sloboda mišljenja, sloboda izražavanja a poslednja sedmica je to svakako pokazala. Ipak, gde se nalaze granice zloupotreba te slobode? Mislim da bi o tome morale da se izjasne i nadležne univerzitetske institucije, ali i institucije države Srbije. U ostalo, da ne bude da je neko drugačije prikazivao snimak, pogledajte sami tekstove pa prosudite svako po svojoj časti i poštenju.

http://dinkogruhonjic.blogspot.com/2024/03/gruhonjic-o-crnoj-gori-zvijer-nije-na.html

Crkva Srbije, zvana SPC, od svoga osnivanja s početka dvadesetih godina 20. vijeka, dakle prije nekih stotinjak a ne prije 800 godina kao što lažu i mažu, služi svrsi za koju je i napravljena: da bude produžena ruka zvaničnog Beograda, to jest velikosrpskog nacionalizma, na teritorijama koje beogradska mahala smatra svojim ‘vjekovnim ognjištima’”, poručuje je Gruhonjić.

Dakle, Crkva Srbije ne samo da nije hrišćanska, ona je po potrebi i paravojna formacija, kao u Crnoj Gori, na primjer“, naglašava Gruhonjić.

https://autonomija.info/dinko-gruhonjic-srbija-kao-sibir/

To suočavanje značilo bi i konačni pronalazak sopstvenog identiteta: reč je o maloj državi, malom narodu, skromne istorije i skromnih postignuća, koji je nekada bio na strani dobra a nekada na strani zla. Niti je Srbija lider niti će to ikada biti. Kao i čitav Balkan, mi smo samo fleka na geografskoj karti koja, i kad bi nestala, gotovo da niko to ne bi ni primetio.

https://balkans.aljazeera.net/videos/2023/9/15/gruhonjic-drustvo-u-srbiji-se-napaja-fasizmom

Koristi se svaka prilika da se promovišu crkva i vojska što smo videli po istraživanjima javnog mnijenja. Kada su u pitanju mladi ljudi u Srbiji oni nažalost imaju najviše poverenja u crkvu i u vojsku. To su dva jasna sindroma da je ovde na delu zapravo ne samo etnonacionalizam nego se društvo napaja fašizmom.

https://proglas.ba/interview-dinko-gruhonjic-vjerski-objekti-spc-pretvoreni-su-u-kasarne-cilj-je-unistiti-multikulturalnost-crne-gore-i-pripojiti-je-srbiji/

Gruhonjić ocjenjuje da patrijarh Porfirije Perić nije autonomna ličnost, nego produžena ruka vladike bačkog i portparola SPC-a Irineja Bulovića.

– Svaki njegov odlazak u Crnu Goru služi da obiđe kasarne SPC. Zašto kasarne? Umjesto sedmog bataljona Slobodana Miloševića koji je prijetio krvoprolićem, tu ulogu je sada preuzela SPC čiji su se vjerski objekti zapravo pretvorili u paramilitarne objekte. Zato je pravi izraz za njih kasarna – objašnjava Gruhonjić.

Ocjenjujući da je Porfirije Perić bio u funkciji popisivača, osobe koja treba da zastraši građane Crne Gore, Gruhonjić kaže da „ukoliko se ne izjasne kao Srbi i to ne bilo koji – nego pravoslavni Srbi – onda im prijeti opasnost upravo iz tih kasarni SPC u kojima postoji pravo naoružanje“.

http://dinkogruhonjic.blogspot.com/2010/05/za-televizijski-dom-spremni.html

O Banja Luci

U takvom gradu, u kojem žive samo jedni, ni ženske ni muške ljepote neće biti. Noge će biti sve kraće, a pogledi sve tuplji. 

https://autonomija.info/dinko-gruhonjic-2013-srbija-je-mordor/

O deci sa Limana

Sline, balave, malo im je, iako se na sve strane i dimi, i puši, i oseća se miris baruta u vazduhu. Oni bi, nema sumnje, u ruke uzeli prave puške, puškomitraljeze, snajpere, bazuke, minobacače…, samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli.

Oni ne znaju šta je ljubav, ne sećaju ju je se, a samim tim su prestali želeti ljubav. Oni se najbolje osećaju kada mrze.

Zato sada obožavaju Gospodara Vučića. Jer on je hodajuća mržnja, on je otelotvorenje zla, on je Udaj Husein, on je Sauron. Zato ga, kao u Mordoru, prizivaju da, kao hordama orki, upravlja njima. Svetina, pučina vapi za diktaturom. I diktaturu će dobiti.

https://autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude/

Tako da je očigledno da je ovo društvo duboko degenerisano što se toga tiče i što se tiče progona neistomišljenika“.

http://dinkogruhonjic.blogspot.com/2017/11/

Osim što ne plaća porez na imovinu, dobija velike novce i iz državnog budžeta, zarađuje vrtoglave sume na vraćenom obradivom zemljištu, zgradama i različitim drugim objektima, nevladina organizacija poznata pod imenom Srpska pravoslavna crkva već se 30 godina intenzivno ističe raspirivanjem međunacionalne mržnje, promocijom nekrofilije, podrškom ratovima i ratnim zločincima, hajkom protiv svih mogućih manjinskih i marginalizovanih grupa, a sada su - po ko zna koji put - udarili po ženama i njihovom ljudskom pravu da odaberu da li žele ili ne žele da rađaju.

https://www.lupiga.com/kolumne/przenje-mozga-kako-je-novi-sad-fasovao-da-prostite-kurac?page=2

Možda je, gluho bilo, kural nacrtao upravo neko od pripadnika te nevladine organizacije u crno obučeno bradatih ljudi, koji idu okolo i bacaju kletve i anateme na “Pihtijade”, “Kobasicijade” i uopšte se bave različitim vrstama vradžbina i verovanja u natprirodna bića i pojave.

https://autonomija.info/dinko-gruhonjic-zver-je-opet-gladna/

A Amfilohije–Risto Sotona drži govor nad Đinđićevim odrom.

https://slobodnarec.rs/2020/11/16/dinko-gruhonjic-srbija-i-bajden-dosledno-protiv-razuma-i-civilizacije/

Ne reformišu se duboko fašizovana društva poput srbijanskog politikama “malih koraka”, nego veoma glasnim govorenjem istine, ma koliko ona bila – kako to s istinom uglavnom biva – užasavajuća u svojoj golotinji: Srbija je postgenocidno društvo - ističe Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dinko Gruhonjić na aparatima! Objavljeni šokantni podaci!
Politika

Dinko Gruhonjić na aparatima! Objavljeni šokantni podaci!

Dinko Gruhonjić, profesor na Filizofskom fakultetu u Novom Sadu, koji je u Dubrovniku na najsramniji način napao Srbe, Srbiju i Republiku Srpsku, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu i patrijarha Porfirija, može da se pohvali mržnjom, ali ne i naučnim delom iako mu je to primarni posao!

01.04.2024

11:23

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19