• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online, Informer.rs

06.01.2024

08:59

Petković čestitao Badnji dan i Božić: Plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere!

Ata images

Politika

Petković čestitao Badnji dan i Božić: Plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Badnji dan i Božić patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, kao i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i srpskom narodu na Kosovu i istakao da praznični dani vekovima nadahnjuju Srbe da neguju istinski sklad među ljudima, ljubav, mir i razumevanje.

Petković je ukazao da, nažalost, postoje i oni koji svete i univerzalne vrednosti svakodnevno gaze, podsećajući na nemile događaje koji su se prošlog Božića desili u Gotovuši na Kosovu, saopštili su iz Kancelarije za KiM.

- Praznični dani koji su pred nama, vekovima nas nadahnjuju da negujemo , načela koja su duboko utkana u bogato duhovno nasleđe srpskog naroda. Nažalost, postoje oni koji te svete i univerzalne vrednosti svakodnevno gaze. Pucanj u Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, dok su na današnji dan prošle godine nosili Badnjak, bio je pucanj bezumnika u mir, dečiju nevinost i čistotu i označio je jednu od najtežih godina za srpski narod na Kosovu i Metohiji - naveo je Petković.

Srpski narod na Kosovu, dodaje, bio je izložen fizičkom nasilju i teroru, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama, uskraćivana su mu sva politička i osnovna ljudska prava, otimana dedovina, prisvajane i skrnavljene crkve. 

- Za sve ove strahote prema srpskom narodu ostali smo uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, dok smo takođe svedoci da je politička i društvena atmosfera u Prištini, iz koje ovi strašni događaji proističu, i dalje prisutna, kao i da su, nažalost, šovinizam i mržnja prema Srbima ideološke konstante - istakao je Petković.

Međutim, poručuje da bez obzira na sve "plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere, istrajnosti i nade u bolje sutra".

- Ali ma koliko trpljenja iza nas i iskušenja pred nama bilo na Kosovu u Metohiji, nikada plamen mržnje i nasilja, neće pobediti plamen vere, istrajnosti i nade u bolje sutra i to je poruka kojoj nas uči i nastupajući Božić i koji je naš narod na Kosovu i Metohiji proslavljao vekovima, ostajući i opstajući na svojim ognjištima - navodi on.

Iako zbog odluka Prištine nije u mogućnosti da bude sa svojim narodom na Kosovu, Petković naglašava da će njegov tim nastaviti da ulaže u brojne projekte za razvoj i dobrobit Srba na Kosovu.  

- Iako za najradosniji hrišćanski praznik prvi put, zbog politike bezumnika u Prištini, neću biti sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji, jer mi je to onemogućeno, niko ne može proterati državu Srbiju sa Kosova i Metohije, a zajedno sa timom Kancelarije za KiM, nastavićemo da još snažnije ulažemo u razvoj i realizaciju brojnih projekata u pokrajini, izgradnju stanova, škola i vrtića, u unapređenje zdravstvenog sistema i u razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti, kako bi našem narodu obezbedili što kvalitetnije uslove za život, što je ujedno i zalog njegovog ostanka i opstanka na vekovnim ognjištima predaka - poručio je Petković.

Izrazio je nadu da će u Novoj godini bez obzira na sva iskušenja jedinstvo srpskog naroda pobediti.

- I pored toga što nas i nadalje očekuju ozbiljna iskušenja i izazovi, želim da se sa radošću i verom okrenemo Novoj godini, imajući nadu da su naše jedinstvo, političko i duhovno, očuvanje mira, poštovanje bližnjih, jedina osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji. I dok sa radošću iščekujemo dan Hristovog rođenja, koji nas vekovima obasjava svetlošću vere, nade i ljubavi, neka se i naši domovi ispune slogom i blagostanjem, a osećanje zajedništva i čovekoljublja neka budu put na kome ćemo graditi sreću i prosperitet za naš rod. Srećan Božić – Mir Božji, Hristos se rodi - navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!
Planeta

Sprema se invazija na Belorusiju! Plan su nazvali "Peremoga 2.0"!

Iza odluke o zauzimanju određenog regiona na teritoriji Belorusije ne stoji opozicija, već Zapad, ukazuju ruski eksperti, komentarišući upozorenje beloruskog predsednika da predstavnici beloruske opozicije, koji se nalaze u inostranstvu, žele da zauzmu jedan od regiona u zemlji, proglase novu vlast i da uvedu tamo snage NATO-a.

28.04.2024

17:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija