• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2022

10:40

LICEMERJE! Drakulić "bezobrazlukom" naziva najave o eventualnom približavanju cene električne energije tržišnom nivou!

Printscreen

Politika

LICEMERJE! Drakulić "bezobrazlukom" naziva najave o eventualnom približavanju cene električne energije tržišnom nivou!

Podeli vest

Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" istakao je da bi ponovno poskupljenje struje za privredu bilo "čist bezobrazluk"

Pokazatelj licemerja je i podatak da je Elektroprivreda Srbije snabdevala privredu, među kojima je i Drakulićevo preduzeće, u prih šest meseci ove godine po cenu 75 evra/MWh. 

U trenutku usvajanja ove mer , tržišna cena za isti period je bila daleko veća, 310 evra/MWh.

Ovakvu meru Elektroprivreda je uvela na zahtev Vlade Srbije kako bi se ublažili najgori efekti ekonomskog rasta cene električne energije na Evropskom tržištu. A to znači da je našoj privredi data mogućnost da se prilagodi novim tržišnim okolnostima. 

Vlada Srbije će nastaviti da pomaže privredi u Srbiji i nakon prvih šest meseci ove godine, u meri i obimu u kojem je to racionalno i moguće.

Isporuka električne energije u drugoj polovini godine na regionalnim berzama trenutno se trguje po 258 evra/MWh. Svaka eventualna cena ispod ove predstavljala bi direktnu pomoć našoj privredi, na uštrb rezultata Elektroprivrede Srbije.

Ipak, gospodin Drakulić smatra da je ovo "bezobrazluk". Jedino ostaje nejasna logika ovog privrednika zašto bi Elektroprivreda Srbije električnu energiju njegovim firmama trebalo da prodaje po netržišnim cenama.

Privreda u Srbiji još od 2014. godine kupuje električnu energiju po tržišnim uslovima. Gospodin Drakulić prethodnih godina, kada je tržišni nivo bio na rekordno niskom nivou, nije tražio da plaća veću cenu Elektroprivredi Srbije. 

Vlada Srbije je svesna izazova koje trenutne okolnosti na Evropskom tržištu električne energije stavljaju pred našu privredu. Vlada neprekidno radi na tome da u najvećoj mogućoj meri zaštiti našu privredu i omogući joj dalji razvoj i u novim okolnostima.

Visoke cene energenata u narednom periodu predstavljaju novu realnost kojoj će naša privreda - kao i celokupna privreda u regionu i Evropi - morati da se prilagođava. Kako će biti situacija kod nas, tako će biti i u ostalim zemljama.

Kako bi se pronašlo što bolje rešenje kojim bi se odgovorilo na izazove neophodno je da postoji kvalitet razmene mišljenja sa privredom. A to znači razmena sa manje jeftinog populizma, a više upotrebljivih ideja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
informator SNS propagande za r

pre 1 godinu

Teletabisi, preselite se svi u Severu Koreju i Kolumbiju, pa tamo slavite vođu i partiju. Vi bi, bre, i ćuskiju pokvarili! Jedine kvalifikacije su vam odanost vođi i partijska knjižica.

BOKI

pre 1 godinu

Pravi žuti kriminalac i lopov.Opljačkao Sevojno, uništio Klas i Beogradsku pekarsku industriju,ostavio na hiljade ljudi bez posla. Vučiću hapsi razbojnika

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15