• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.05.2024

15:00 >> 21:30

Završena sednica Skupštine Srbije! Brnabić saopštila da će rad nastaviti sutra u 9 časova

Zoran Sinko

Politika

Završena sednica Skupštine Srbije! Brnabić saopštila da će rad nastaviti sutra u 9 časova

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije. Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sednici, koja je počela u 12.00 sati, program i predložiti sastav vlade.

Nastavak sednice sutra u 9 časova

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad za danas, a predsednica Skupštine Ana Brnabić saopštila je da će rad nastaviti sutra u 9 časova.

21.00 - Novi poslanici položili zakletvu u Skupštini Srbije

Poslanici kojima su ranije danas potvrđeni mandati jer dolaze na mesta poslanika koji su odustali od svog mandata, položili su zakletvu u Skupštini Srbije, a predsednica parlamenta poželila im je sreću u radu.

18.00 - Vučević: Meni je Srbija iznad svega, i ovog posla sam se prihvatio jer je to moja kuća

Nestorovićevi poslanici neće glasati za izbor nove Vlade Srbije i kritikovali su ekspoze mandatara, u oblastima EU, pravosuđa, i KiM.

Vučević je njihovu kritiku ocenio kao čistu propagandu i neodgovorno prema državi Srbiji. Što se tiče EU precizno sam govorio o našim planovima i odnosima sa EU i EU sa Srbijom. Kao neko ko nije evrofanatik već kao neko ko je realno sagledao EU rećiću vam šta je najveća vrednost EU i koja bi za Srbiju mogla da bude najznačajnija. To je mir. Nijedan sukob nije se dogodi na teritoriji zemalja članica.

Nisam ni zaljubljen ni zaslepljen niti mislim da je tamo sve idealno. EU nije pitanje intimnog osećanja već pitanje racionalnog sagledavanja. EU nije utopija, i niko nije ušao u EU iz međusobne ljubavi, već iz praktičnih i političkih i ekonomskih razloga. To su interesi koji bi i nas trebalo da opredeljuju.

Najveći deo svog izlaganja posvetio sam KiM. Kosmet je neotuđivi deo teritorije Srbija. To je za mene svetinja.

Vučević je istakao i da je neko pokušao neustavnim, političkim, pritiscima da potčini sebi pravosuđe i da smo kroz tu reformu izgubili plejadu sudija i tužioca.

17.00 - Skupština potvrdila mandate poslanicima koji dolaze na upražnjena mesta

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate narodnim poslanicima koji će zauzeti poslanička mesta u parlamentu, umesto onih koji su ranije podneli ostavke zbog odlaska na ministarske funkcije. Predsednica Skupstine Ana Brnabić navela je da su mandati potvrđeni narodnim poslanicima Staši Stojanović, Nataši Ivanović, Nikoli Laziću, Igoru Jakšiću, Danu Stanojčiću, Tatjani Petrović Stojković, Mladenu Grujiću, Nikoli Bokanu, Branku Vujkoviću, Ilu Mihajlovskom, Draganu Ninkoviću, Jeleni Bogdanović, Dušanu Radosavljeviću, Igoru Braunoviću, Nataši Bogunoviću i Rejhanu Kurtoviću. Poslaniku Đorđu Milićeviću konstatovan je prestanak poslaničkog mandata pošto je podneo ostavku.

16.30 - Mandatar Miloš Vučević završio s iznošenjem ekspozea

15.20 - Miloš Vučević predložio sastav nove Vlade

Mandatar Miloš Vučević predložio je članove nove Vlade. 

Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine, 

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja.

12.20 Mloš Vučević podnosi ekspoze 

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević iznosi program vlade i predlaže sastav vlade, a pozdravljen je velikim i gromoglasnim aplauzom. 

Vučević je izjavio da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta. On je istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

- Naša država je ušla u fazu progresivnig razvoja, bez premca. Ne možemo da kažemo da nas se ne dotiču dešavanja u svetu. Govoriti o spoljnoj politici danas, svakako nije lako. Zbog bura i oluja koje udaraju sa svih strana, spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima. Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost. Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti. Kada je u pitanju region, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran. Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, da ništa od toga ne bi zapravo bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji - rekao je Vučević.

Foto: Zoran Sinko

 

On je kazao da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

- Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu. Naporno ćemo raditi na njegovom dostizanju. Ipak, na samoj EU i članicama je da konačno otvore vrata. To ne znači da smo spremni na zanemarivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima - izjavio je mandatar.

On je posebno istakao značaj strateškog odnosa Srbije sa Kinom.

- Uprkos suprotnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu i pouzdanog saveznika odbrane našeg teritorijalnog integriteta, a naša pozicija prema politici jedne Kine neće se menjati. Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

- Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti. Za nas je teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven - kazao je Vučević.

- SAD su svetska sila, naravno da je u našem interesu da gradimo najbolje odnose sa njima. Čvrsto verujem da naši odnosi mogu biti na visokom nivou. Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente. Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima Srbije - istakao je.

"Buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku"

- Buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku Srbije. Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri meseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu - rekao je.

Vučević je poručio da će jedan od glavnih prioriteta vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

- Na kraju 2023. BDP je dostigao 69,5 milijardi evra, do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra.

"Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom"

Mandatar je rekao da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

- Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine - rekao je Vučević u parlamentu.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de fakto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Vučević je poručio da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

- Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog Zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu - rekao je Vučević.

Istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem Prištine u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

- Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu - poručio je Vučević.

Vučević je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

"Čuvaćemo dobre odnose sa susedima, vodićemo politiku mira"

Vučević je rekao da će njegova vlada održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Istakao je da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

- Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede - poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

"To su podmetanja onih koji ne žele da vide slogu Beograda i Podgorice. Mi ćemo uvek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima, kao što to radimo i u komunikaciji sa drugim državama", naglasio je mandatar.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

- To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare - poručio je Vučević.

Dodao je da nam niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda.

Naglasio je da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe.

- Svesni smo brojnih izazova koji stoje na putu poravka naših međusobnih odnosa. Niko ne treba da očekuje da ćemo zarad popravljanja relacija sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ukoliko to druga strana iskreno želi, neka zna. Mi da razgovaramo uvek hoćemo. Mi da popravljamo odnose želimo. A ukoliko bude obostrane volje, verujem da to i možemo - rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju i nestanak tog mnogostradalnog dela našeg naroda.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

- Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije - smatra Vučević.

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima.

- Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese - rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće.

Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu.

- Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova - poručio je Vučević.

Za Bugarsku je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju.

- Bili smo u našoj zajedničkoj prošlosti neretko i na istim, ali i na suprostavljenim stranama. Moramo zajedno da spojimo snage kako bismo prevazišle one traume, koje sigurno i dalje postoje kod oba naroda zbog brojnih sukoba i koji su neretko bili inicirani voljom trećih strana. Moramo, jer je to u interesu i srpskih i bugarskih generacija koje tek dolaze - zaključio je Vučević.

"Predložićemo obavezni vojni rok od četiri meseca, jačamo odbrambenu industriju"

Mandatar je istakao da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

- Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu - rekao je Vučević.

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

- Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica - rekao je Vučević.

Vučević je rekao da su stub nacionalne bezbednosti naše zemlje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, koji su u prethodnoj, izuzetnoj teškoj godini pokazali visok novi nivo spremnosti i sposobnosti, da u kratkom vremenu stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Naglasio je da će nova vlada preduzeti aktivnosti za izradu novih strategijskih dokumenata i planiranju razvoja sistema odbrane.

- Novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Srbije daće ambicioznu, ali i realističnu viziju Vojske Srbije koja ima visok kredibilitet da zaštiti i odbrani interese Republike Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu - rekao je on.

Dodao je da će taj dokument predstavljati vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih vojnih sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije.

- Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane koji je usvojen prošle godine u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale povećanje broja građana obučenih za odbranu zemlje - pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu - rekao je Vučević.

Foto: ATA Images

 

Vučević je istakao i da su u toku ubrzane aktivnosti na razvoju i proizvodnji više vrsta dronova, koje će, kako je naglasio, osim izviđačkih moći da realizuju i složene borbene zadatke.

Naglasio je da su pomenute nabavke naoružanja vojne opreme kako od domaće industrije, tako i iz inostranstva, višestruko uvećale sposobnosti vojske i omogućuju da premosti višedecenijsko zaostajanje u odnosu na okruženje.

- U skladu sa direktivama i smernicama predsednika Republike (Aleksandra Vučića) za razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, u narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja opremanja vojske planirano zaključenje ugovora i sukcesivne isporuke još 850 složenih borbenih sistema iz domaće i odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do kraja 2027. godine - rekao je Vučević.

Kako je rekao, da bi se to ostvarilo, kao prvi korak planirana je realizacija projekta P300 za opremanje Vojske Srbije sistemima naoružanja iz domaće industrije, kod kojih je završen razvoj i uspostavljena serijska proizvodnja kako bi se na najbrži način dodate količine naoružanja isporučile vojsci.

- U okviru ovog projekta pripremljen je predlog trećeg investicionog ciklusa, čiji fokus je na razvoju novih tehnologija i povećanju sposobnosti fabrika, namenske industrije i remontnih zavoda za proizvodnju novih, kao i remontnih modernizacija postojećih sredstava naoružanja vojne opreme - rekao je Vučević.

Istakao i da će se nastaviti i opremanje vojske modernizovanim tankovima i borbenim vozilima pešadije, sistemima klasične i raketne artiljerije, domaćim i uvoznim sistemima PVO, novim i modernizovanim radarima.

- U skladu sa izgradnjom strategije robotizacije Vojske Srbije, posebna pažnja biće posvećena bespilotnim vazduhoplovnim i zemaljskim platformama. Realizovaće se opremanje kiler donovima taktičkog i operativnog radjusa, naoružanim i izviđačkim donovima i bespilotnim letelicama i zemaljskim platformama - istakao je Vučević.

Izgradnja infrastrukture je kičma razvoja svake zemlje

Mandatar nove Vlade Miloš Vučević rekao je danas da je izgradnja infrastrukture kičma razvoja svake zemlje i da je Srbija mnogo napredovala u toj oblasti, kao i da će nova vlada nastaviti da ulaže u razvoj drumske, vodne, železničke i vodne infrastrukture. 

- Srbija će u narednim četiri godine biti veliko gradilište. Ekspanzija građevinske industrije je u protekloj deceniji nešto na šta treba posebno da budemo ponosni. Dok većina zemalja koje su članice EU beleži pad u sektoru građevinarstva, u Srbiji ovaj sektor beleži rast. Prošle godine u Srbiji je vrednost građevinskih radova bila veća za 11,2 odsto u odnosu na godinu ranije. U četvrtom kvartalu prošle godine izdato je 15,6 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom kvartalu 2022. godine. Učešće građevinarstva u BDP zemlje 2012. godine iznosilo je tri odsto, a 2022. godine ovo učešće iznosi 5,5 odsto. Vrednost svih građevinskih radova na teritoriji Srbije iznosila je 1,6 milijardi evra, dok je prošle godine vrednost svih građevinskih radova u našoj zemlji iznosila čak 5,6 milijardi evra - rekao je Vučević. 

Vučević je rekao da je od 2012. godine izgrađeno je više od 450 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a trenutno u fazi izgradnje novih 650 kilometara, dok je u narednom periodu planirano zaključivanje ugovora o izgradnji dodatnih 880 kilometara.

- Samo u 2023. godine pušteno je u saobraćaj skoro 90 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica, dok je za 2024. godinu planirano da se izgrade još blizu 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica - rekao je Vučević. 

On je dodao da se vodi računa o ravnomernom razvoju Srbije i da će se o tome brinuti i u budućnosti. 

- Kada je u pitanju putna infrastruktura same lokacije na kojima se realizuju ovi radovi su od Kruševca, Preljine, Požege, Šapca, Loznice, Novog Sada, Beograda, do Bačkog Brega, Srpske Crnje, Zrenjanina, Kikinde. Tokom mandata vlade počećemo da gradimo autoputeve  od Požege do Boljara, prvu fazu brze saobraćanice 'Karađorđe', od Malog Požarevca preko Mladenovca i Aranđelovca, zatim deonicu puta  Požega-Mačkat.  Nadam se da ćemo imati novca da počnemo izgradnju brze saobraćanice Kraljevo- Novi Pazar. Tokom mandata vlade koju ću uvoditi, biće će završen Fruškogorski, Moravski i Dunavski koridor, kao i sektor obilaznice oko Beograda, od Bubanj Potoka do Pančeva - naglasio je Vučević.

Istakao je da se grade i mostovi i da je trenutno u realizaciji izgradnja pet mostova. 

- U fazi izgradnje su dva mosta preko Dunava, jedan gradski most u Novom Sadu i drugi most kao deo Fruškogorskog koridora. Želim da napomenem da je u izradi projektna tehnička dokumentacija za još dva mosta, jedan pešačko- biciklistički u Novom Sadu i drugi most u Bačkoj Palanci. Izrađuje se i projektna dokumentacija za drumsko-železnički most oko Beograda kod Vinče - rekao je on. 

Er Srbija će do kraja mandata ove vlade imati do sedam miliona putnika, a aerodrom Nikola Tesla više od 10 miliona putnika rekao je Vučević.

- U toku je završetak radova na novom terminalu aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, koji će biti otvoren za putnike od 1. jula ove godine. Planiramo izgradnju druge faze aerodroma Rosulje u Kruševcu, izgradnju novog terminala umesto postojeće zgrade na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, kao i izgradnju hangara, platforme i parkinga aerodroma Morava u Kraljevu - rekao je on. 

Kroz program "Skok budućnosti " biće izgrađeno dodatnih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica. 

- Planiramo program rehabilitacije i urgentnog održavanja regionalnih državnih puteva. To znači da ćemo za četiri godine pored izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica rekonstruisati ukupno 6.000 kilometara puteva, što znači potpunu rehabilitaciju naše putne mreže - rekao je on. 

Istakao je da će početkom juna počiti izgradnja železničke obilaznice oko Niša. 

- Rekonstruišemo prugu Niš- Brestovac. U junu počinje izgradnja pruge Zemun Polje-aerodrom Nikola Tesla. Planiramo da rekonstruišemo pruge Vrbas-Sombor, Pančevo-Subotica, Stalać-Kraljevo-Rudnica, sa vezom do Novog Pazara, Kragujevac-Kraljevo-Čačak, Požega-Užice, Valjevo-Vrbnica, kao deo pruge Beograd-Bar, kao i deo pruge Beograd-Čačak - rekao je Vučević. 

Vučević je napomenuo da je od 2012. godine do danas izgrađeno više od 100 kilometara novih pruga, a rekonstruirano više od 850 kilometara, a da je u toku rekonstrukcija na više od 200 kilometara pruga. 

- U decembru ove godine pustićemo u saobraćaju 108 kilometara brze pruge od Novog Sada do Subotice, a počećemo izgradnju 230 kilometara brze pruge od Beograda do Niša. U ovom trenutku nijedna zemlja u Evropi ne gradi toliko kilometara brzih pruga kao Srbija. Nas u narednom periodu čeka rekonstrukcija i modernizacija dodatnih 2.000 kilometara regionalnih pruga. Ono što nas čeka u narednom periodu je i nastavak reforme železničkog sektora i unapređenje usluga na železnicama. Srbija gradi železnicu 21. veka, tako da očekujemo da naša preduzeća budu na tom nivou - naglasio je on. 

U oblasti vodnog saobraćaja rekonstruisaće se, kako je rekao Vučević, i proširiti kapaciteti luke Bogojevo, Prahovo i Sremska Mitrovica. 

"Prioritet vlade biće podizanje i očuvanje životnog standarda građana"

Mandata je rekao da će jedan od glavnih prioriteta nove vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, kao i smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija.

- Do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra, a ako budemo dobro radili, možda i do 100 milijardi evra. To je više nego tri puta svega što smo stvarali za samo 15 godina. Javni dug nam je na nivou 47,7 odsto BDP-a na kraju marta, dok je javni dug Evrozone u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio 88,6 odsto BDP-a. Najzaduženije zemlje Evropske unije u četvrtom kvartalu 2023. godine su bile Grčka, Italija, Francuska, Šapnija - rekao je Vučević.

"Nova vlada će sprovesti brojne mere u oblasti poljoprivrede"

Vučević je najavio da će nova vlada sprovesti brojne mere u oblasti poljopivrede i da će završiti digitalizaciju poljoprivrednih sistema.

- To je jedna od grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti upravo u pravcu jačanja ovog sektora - rekao je Vučević.

Ocenio je da je neophodno povećanje konkurentnosti poljoprivrede kako bi mogli da se takmičimo na zahtevnim spoljnim tržištima.

- Revitalizacija i rast stočarstva je jedan od prioriteta i sprovodiće se kroz mere i aktivnosti usmerene na očuvanje stočnog fonda... Unapredićemo dosadašnji sistem podsticaja u sektoru mlekarstva, a on će biti realizovan kroz plaćanje premije za mleko prema kvalitetu isporučenog mleka - rekao je Vučević.

Poručio je da će vlada nastaviti mere kreditne podrške i projektnog finansiranja, kako bi se kreditna sredstva učinila dostupnim poljoprivrednicima pod uslovima povoljnijim od komercijalnih.

Vučević je podsetio i da je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji će stupiti na snagu ove godine i to je, kako je rekao, najveća i najvažnija stvar kojom su otvorena vrata 'nepreglednom tržišta'.

Istakao je i da će nova vlada kroz partnerski odnos, realna rešenja i ekonomski zasnovanu podršku, učiniti maksimalan napor da poljoprivredno-prehrambeni sektor postavi na visoko mesto u srpskoj ekonomiji.

"Nastaviće se ulaganja u sport, nagrada za olimpijsku medalju 200.000 evra"

Vučević je rekao da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije i da će kroz program "Skok u budućnost" izvršiti značajna ulaganja u sport, kao i da je predviđeno da nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju u Parizu bude 200.000 evra.

- Predviđeno je u dogovoru sa predsednikom Srbije i sa sportskim delatnicima, da i nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju na olimpijskim igrama u Parizu bude 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na olimpijskim igrama u Tokiju, kada je nagrada iznosila 70.000 evra - naglasio je Vučević.

Vučević je rekao i da će se u zemlji izgraditi i Nacionalni fudbalski stadion sa 52.000 mesta, kao i novi stadion u Kragujevcu.

- Znam koliko su nam odbojkaši i odbojkašice doneli radosti i zato ćemo im izgraditi nacionalno-odbojkaški trening centar kao i novu sportsku dvoranu sportskog društva Radnički - rekao je Vučević.


11.30 Narodni poslanici pristižu 

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja. 

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

- Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara - kazao je Vučević

Foto: printscreen

 

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. 

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja.  Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade. 

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Dosadašnja vlada, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja.
Brnabić se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Ruska ofanziva na Harkov daleko je više od pukog vojnog poraza Ukrajine! I Zapad i Kijev to znaju, zato i boli toliko!
Jasno kao dan

Ruska ofanziva na Harkov daleko je više od pukog vojnog poraza Ukrajine! I Zapad i Kijev to znaju, zato i boli toliko!

U "Čapajevu", sovjetskom filmskom klasiku iz 1930-ih, koji je još uvek dobro poznat u ruskoj i ukrajinskoj popularnoj kulturi, poznata ključna scena prikazuje "psihološki napad". U filmu se ovo ne odnosi na propagandu ili informacioni rat, kao što bismo sada mogli pretpostaviti. Umesto toga, napad je disciplinovano napredovanje preko pravog bojnog polja, izvedeno sa toliko sjaja da gotovo uspaniči branioce u porazu. U starom sovjetskom filmu, ovaj napad je odbijen.

15.05.2024

19:37

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija