• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.03.2024

11:46

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Ne zaboraviti NATO agresiju 1999.!

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Ne zaboraviti NATO agresiju 1999.!

Podeli vest

Kolumna Dragutina Matanovića o NATO agresiji koju morate pročitati.

Beograd je u svojoj dugoj i burnoj istoriji razaran oko 30 puta. Poslednji put kada su se 24. marta 1999. i narednih 78 dana na njega obrušili bombarderi i krstareće rakete NATO pakta. Tada su zajedno neprijatelji iz Drugog svetskog rata, potomci nacista i demokrata, koji su ostvarili svoje istorijsko pomirenje i stvorili Novi svetski poredak, krenuli da uništavaju jedan malobrojni prkosni narod. Ponovo su rušeni mostovi, putevi, industrijski objekti, čak i škole i vrtići (uništeno ih 78), bolnice i domovi zdravlja (39 uništeno). Razoreno je ili oštećeno 176 spomenika kulture Projektili zagovornika slobodnih medija su pogodili i televiziju i pobili novinare koji su bili u smeni.

Raniji napadi na Srbiju imali su za cilj da ponište njenu istoriju, a pohod iz 1999. da tek rođena srpska deca budu odsečena od sveta i zatrovana osiromašenim uranijumom. Broj obolelih i prerano preminulih nikada se neće saznati. Više od 80 dečaka i devojčica bili su žrtve NATO agresije, a neki od njih postali su i simboli patnje svog naroda.

Najmlađa žrtva varvarske NATO agresije bila je Bojana Tošović iz Merdara koja je poginula tokom bombardovanja 11. aprila 1999. sa samo 11 meseci života. Njena majka Marija Tošović bila je u sedmom mesecu trudnoće i sa suprugom Božinom je uspavljivala bebu Bojanu kada su bombe počele da padaju nedaleko od njihove kuće. Porodica Tošović se odmah spustila u podrum, držeći malenu Bojanu zavijenu u ćebe. Onda je odjeknula bomba i sve ih zatrpala zemljom. Bombe su padale celu noć, a kada su stigli Marijin otac i brat videli su da je beba Bojana ugušena. Marija je saznala tek ujutru da joj je beba mrtva, a suprug podlegao povredama zbog unutrašnjeg krvarenja. Marija Tošović se porodila u junu 1999. i na svet donela ćerku Anđeliku

Može se nabrajati još mnogo nevinih žrtava stradalih od raketa NATO agresora. A onima koji su preživeli zauvek su ostale traume zbog poginulih dece, očeva, majki i rođaka, od sirena koje su se prvi put uključile 24. marta i nisu se ugasile narednih 78 dana, od dana i noći provedenih u skloništima.

NATO agresija nazvana “Milosrdni anđeo” nije bila posledica politike Beograda, već rezultat preciznog plana zapadnih specijalnih službi u cilju realizacije geopolitičkih ciljeva SAD i Zapada na jugoistoku Evrope i u Srbiji. Američke globalne težnje kreirale su najbliže odnose američkih i kosovskih političkih lidera i zato je „pravda“, ustanovljena prema američkim interesima, isključivo na štetu srpskog naroda. Svi globalni mediji na Zapadu su iz sve snage podržali agresiju na SRJ i Srbiju, a najratoborniju poruku uputio je poznati američki novinar T. Fridman u članku iz 1999. napisanom za “Njujork Tajms”: “Mi smo u ratu sa srpskom nacijom i ulozi moraju da budu veoma jasni: Vašu zemlju ćemo pretvarati u prah. Želite 1950? Mi možemo da postignemo 1950. Želite 1389? Mi možemo da uradimo i 1389., takođe.” Fridman poziva SAD da unište u Beogradu „svaku električnu mrežu, vodovod, most, put“ i da „okupiraju Balkan godinama“.

Retki su američki intelektualci i novinari koji su napisali istinu o NATO agresiji 1999., kao što je napisao Rik Razof 2013. godine: „Američka vojna baza „Bondstil“ dokaz je da su SAD imale vojne planove u regionu i da je rat protiv Jugoslavije bio prosto prilika da prošire raspoređivanje svoje vojske u regionu.” Vojna ekspanzija uvek ima i ekonomsku logiku, čiji je jedan od ciljeva kontrola gasovoda koji preko Turske ulazi u Evropu, kao i kineske inicijative „Pojas i put“.

A mladi iz neke prozapadne NVO traže da general Vladimir Lazarević ne prisustvuje 24. marta u Nišu svečanosti otkrivanja Spomen-kripte Novim kosovskim junacima. Na mermernim pločama biće uklesano 1.007 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju. Ovom mladom antisrpskom ološu smeta istina o NATO agresiji 1999., zločinu protiv čovečnosti, učinjenom bez trunke kajanja i odgovornosti. Smetaju im srpski junaci koji su hrabro stajali u odbrani svog naroda.

Predsednik Vučić je jasno rekao 24.03.2023. u Somboru: “ Kažete da ste napali jednu zemlju zbog humanitarne katastrofe. Lagali ste! Kad ste videli da za to ne možete da dobijete odobrenje Saveta bezbednosti UN, rekli ste - zbog čega su nam oni potrebni, šta će nam pravo, šta će nam pravda… Kidali ste nam delove teritorije… Ubijali ste nam decu, ali niste nas ubili, živeće ovaj narod, nećete ga slomiti.”


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14